Премахване на далака

Какво представлява отстраняването на далака?

Далакът ви е малък орган, разположен от лявата страна на корема ви под гръдния кош. Този орган е част от имунната ви система и помага за борба с инфекциите, като същевременно филтрира увредените и стари клетки от кръвта. Ако далакът ви трябва да бъде отстранен, ще се подложите на хирургична процедура, наречена спленектомия.

Научете повече: BodyMaps: Далак »

Премахването на далака ви оставя с компрометирана или отслабена имунна система. Тъй като инфекциите могат да бъдат по -опасни без далак, може да се нуждаете от годишни ваксини и профилактични антибиотици. За предотвратяване на бактериална инфекция се използват профилактични антибиотици. Те не се използват за лечение на съществуваща инфекция.

Причини за отстраняване на далака

Има няколко причини, поради които Вашият лекар може да Ви препоръча да Ви отстранят далака. Те включват наличието на:

 • далак, който е повреден от нараняване
 • увеличен далак или спукан далак, който може да възникне от травма
 • някои редки кръвни нарушения
 • рак или големи кисти на далака

 • инфекция

Нарушения на кръвта

Може да се наложи да премахнете далака, ако имате тежко кръвно заболяване, което не реагира на други лечения. Кръвни нарушения от този тип включват:

 • сърповидно-клетъчна анемия
 • хемолитична анемия
 • идиопатична тромбоцитопенична пурпура (ITP)

 • полицитемия вера

Увеличен далак

Вирусна инфекция, като мононуклеоза или бактериална инфекция, като сифилис, може да доведе до увеличаване на далака.

Уголеменият далак улавя прекомерно количество кръвни клетки и тромбоцити. В крайна сметка той улавя и унищожава здрави червени кръвни клетки. Това се нарича хиперспленизъм и води до голямо намаляване на здрави кръвни клетки и тромбоцити в кръвта. Далакът ви се запушва, което след това започва да пречи на функционирането му. Увеличеният далак може да причини анемия, инфекция и прекомерно кървене. В крайна сметка може да се скъса, което е животозастрашаващо.

Разкъсан далак

Ако далакът ви се е скъсал, може да се наложи незабавно да направите спленектомия поради животозастрашаващо вътрешно кървене. Разкъсването може да бъде причинено от физическо нараняване, като например удар от кола или от уголемяване на далака.

Рак

Някои видове рак, като лимфоцитна левкемия, неходжкинов лимфом и болест на Ходжкин, засягат далака. Това може да доведе до уголемяване на далака, което може да доведе до разкъсване. Далакът може също да се наложи да бъде отстранен поради наличието на киста или тумор.

Инфекция

Тежка инфекция в далака може да не реагира на антибиотици или други лечения. Този вид инфекция може да доведе до по -сериозен абсцес или възпаление и натрупване на гной. Може да се наложи да премахнете далака, за да разрешите инфекцията.

Видове операции за отстраняване на далака

Спленектомията може да се извърши като традиционна открита хирургия или като лапароскопска или минимално инвазивна процедура. Ще бъдете под седация за всяка от процедурите.

Отворена спленектомия

Традиционната отворена операция включва изрязване на центъра на корема. След това хирургът се премества встрани от други тъкани, за да премахне далака ви. След това разрезът се затваря с шевове. Отворената операция е предпочитана, ако имате белези от други операции или ако далакът ви се е спукал.

Лапароскопска спленектомия

Този вид операция е минимално инвазивна и има по -бързо и по -малко болезнено време за възстановяване от отворената операция. При лапароскопска спленектомия вашият хирург прави само няколко малки разфасовки в корема ви. След това те използват малка камера, за да проектират видеоклип на далака ви върху монитор. След това вашият хирург може да премахне далака ви с малки инструменти. След това те ще зашият малките разрези. Вашият хирург може да реши, че е необходима отворена операция, след като видите камерата на далака.

Научете повече: Лапароскопия »

Ползите от отстраняването на далака

Премахването на далака е голяма операция и ви оставя с нарушена имунна система. Поради тези причини се извършва само когато е наистина необходимо. Ползите от спленектомията са, че тя може да разреши няколко здравословни проблема, като кръвни заболявания, рак и инфекции, които не могат да бъдат лекувани по друг начин. Отстраняването на спукан далак може да ви спаси живота.

Рискове от отстраняване на далака

Рискът от извършване на голяма операция включва следното:

 • загуба на кръв по време на операцията
 • алергични реакции или затруднено дишане от анестезия

 • образуването на кръвни съсиреци
 • инфекция
 • инсулт или инфаркт

Съществуват и рискове, свързани по -специално с отстраняването на далака. Те включват:

 • образуване на кръвен съсирек във вената, който премества кръвта към черния дроб
 • херния на мястото на разреза
 • вътрешна инфекция
 • колапс на белия дроб
 • увреждане на органите в близост до далака, включително стомаха, дебелото черво и панкреаса
 • събиране на гной под диафрагмата ви

Откритите и лапароскопските спленектомии имат риск.

Как да се подготвим за отстраняване на далака

Вашият хирург и лекар ще ви помогнат да се подготвите за вашата процедура. Ще трябва да ги информирате за всички лекарства, които приемате, и ако може да сте бременна. Вашият лекар вероятно ще Ви даде ваксини срещу някои вируси и бактерии, тъй като отстраняването на далака отслабва имунната Ви система. Може да се наложи и кръвопреливане, за да сте сигурни, че имате достатъчно тромбоцити и червени кръвни клетки, за да понесете операцията и съпътстващата я загуба на кръв.

Вашият лекар може да поиска да спрете приема на определени лекарства дни преди операцията. Също така ще трябва да постите и да спрете да пиете течности няколко часа преди процедурата.

Типични резултати от отстраняването на далака

Перспективата за спленектомия варира значително в зависимост от вида и тежестта на заболяването или нараняването, довело до операцията. Пълното възстановяване след спленектомия обикновено отнема между четири и шест седмици. Може да се наложи да останете в болницата само няколко дни след операцията. Вашият хирург или лекар ще Ви каже кога можете да се върнете към обичайните си дейности.

Дългосрочна перспектива за отстраняване на далака

Дългосрочната перспектива е много добра, ако иначе сте здрави. Ако обаче сте премахнали далака, винаги ще бъдете по -податливи на определени инфекции и може да се нуждаете от ваксинации и профилактични антибиотици до края на живота си.

Повишаването на антибиотичната резистентност прави профилактичните антибиотици противоречиви. Въпреки това, някои хора трябва да бъдат сериозно обмислени за тези превантивни мерки. Това включва деца на възраст под 5 години. Ако сте имали спленектомия преди по -малко от година или имате основен имунодефицит, трябва да помислите и за профилактични антибиотици.

Вашият лекар ще измисли план, който да ви помогне да останете здрави след отстраняване на далака.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss