Предстояща операция? Ето защо трябва да избягвате да пушите

Пушенето преди операция може да увеличи риска от следоперативни усложнения и да забави оздравителния процес.

Ако сте пушач, е разбираемо, ако ви се прииска да посегнете към цигара преди операция. Това обаче може да попречи на резултата от вашата процедура.

Световната здравна организация (СЗО) препоръчва да избягвате да пушите най-малко 4 седмици преди операцията, докато Американското дружество на анестезиолозите съветва да спрете да пушите най-малко една седмица преди анестезията.

Това каза, 2019 изследване предполага, че колкото по-дълго не пушите преди това, толкова по-малък е шансът ви за рискове, свързани с операцията.

Ето какво още трябва да знаете за избягването на пушенето преди операция.

Рискове

Има повече от 4500 химикала в цигарения дим, повечето от които имат отрицателно въздействие върху вашето здраве. Когато сте на път да се подложите на операция, тези негативни ефекти могат да имат по-голямо въздействие поради вашето по-уязвимо състояние.

Пушенето преди операция е свързано с повишен риск от:

 • По-дълъг престой и спешни случаи: Според а 2019 прегледтютюнопушенето е свързано с по-високи нива на приемане в интензивни отделения, спешни повторни приемания и по-дълъг престой в болница след процедурата.
 • Инфекции и усложнения: Тютюнопушенето влияе върху имунната ви система, което може да затрудни възстановяването на тялото ви след операция. Според Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC)пушенето повишава риска от инфекции и други усложнения.
 • Периоперативна заболеваемост и смъртност: Споменатите по-рано 2019 преглед установиха, че тютюнопушенето повишава риска от периоперативна заболеваемост и смъртност или смърт, които могат да настъпят в рамките на 30 дни след операцията. Колкото повече някой пуши, толкова по-големи са рисковете за здравето му.

По-конкретно, пушенето преди операция може да причини проблеми с:

 • Дихателна система и бели дробове: Тютюнопушенето нарушава функцията на сърцето и белите дробове. По време и след операция това увреждане може да причини проблеми с дишането. Може също така да увеличи риска от пневмония, белодробен колапс или нуждата от вентилатор след процедурата.
 • Сърдечносъдова система: Никотинът, въглеродният окис и други токсини, открити в цигарения дим, могат повишават риска сърдечни усложнения по време или след операция, включително инфаркт и инсулт.
 • Стави, мускули и кости: Пушенето може да повлияе негативно на способността на костите ви да заздравяват. Ако Ви предстои ортопедична операция или друга процедура за мускулно-скелетно увреждане, възстановяването Ви може да отнеме повече време.
 • Лечебен механизъм на кожата: Никотинът, въглеродният окис, циановодородът и други токсини в цигарите влияят отрицателно върху заздравяването на рани, което може да забави възстановяването и да увеличи риска от белези.
 • Чувствителност към анестезия: Въпреки че анестезията винаги крие известен риск от усложнения, пушенето увеличава този риск. По-специално, пушенето преди получаване на анестетик може да допринесе за респираторни проблеми, по-бавно време за възстановяване и необходимостта от използване на повече анестетици.

След колко време трябва да спра?

Колкото по-скоро можете да спрете, толкова по-добре. Отказването на тютюнопушенето най-малко 4 седмици преди операцията е свързано с по-добри резултати, според доклад на СЗО от 2020 г.

Говорете с екип за грижи за по-конкретна времева рамка, в която да откажете пушенето преди операцията.

Какво ще кажете след операцията?

Пушенето след операция може да повлияе на способността на тялото ви да извършва жизненоважни процеси, необходими за възстановяване след операцията.

Пушенето след операция може:

 • намаляване на притока на кръв
 • повишават риска от сърдечни проблеми, включително инфаркт
 • повишава риска от инфекция
 • повишават риска от усложнения, включително кома или смърт

Американският колеж по хирурзи съветва хората да не пушат около 4 седмици след операцията. Отново говорете с екип за грижи, който може да предостави по-конкретна времева рамка.

Какво да направите, ако пушите точно преди операцията

Първо, не се паникьосвайте. Не си сам. Според Данни за 2019 г събрани при повече от 300 000 души в Мичиган, 1 от 4 пушачи все още е пушил цигари по време на операцията.

Ако сте пушили в рамките на 24 до 48 часа преди операцията, най-доброто нещо, което можете да направите, е да говорите с лекар. Трябва също да се опитате да избегнете още една цигара преди това.

Тъй като пушенето на тютюн дори няколко часа преди процедурата може да доведе до допълнителни рискове, избягването на допълнителни цигари може да има положително въздействие. Дори спирането 1 ден преди процедурата може да намали риска от усложнения.

В зависимост от вашата ситуация лекарят може да препоръча пренасрочване на процедурата. Ако операцията не е спешна, може да се препоръча нова среща.

В някои случаи лекарят може също така да извърши тест за котинин, за да провери наличието на котинин, основният метаболит на никотина, в урината ви. Хората често наричат ​​това „никотинов тест“. Ако е открит никотин, рискът за тъканите, които се оперират, може да е достатъчно висок, за да се обмисли повторно насрочване.

Вашето здраве е най-важното съображение както за вас, така и за лекаря, така че не се колебайте да изразите всички притеснения, които имате.

Съвети за отказване

В САЩ, повече от 3 от 5 възрастни които някога са пушили, са се отказали.

Това, което работи за един човек, не винаги ще работи за друг, но ето някои съвети, които могат да помогнат да започнете вашето пътуване:

 • Отидете на студена пуйка: Според проучване от 2016 г. внезапното спиране може да бъде ефективно дългосрочно решение. В проучването тези, които са се отказали внезапно, са имали 49% успеваемост след 4 седмици в сравнение с 39%, които са се отказали постепенно. И двете групи също са имали консултативна подкрепа и са били подложени на никотинова заместителна терапия.
 • Никотиново заместване и други медикаментозни терапии: Лепенки и други форми на никотинова заместителна терапия могат да направят физиологичния преход много по-поносим. Лекарствата варениклин и бупропион, например, могат да бъдат ефективни.
 • Консултации: Съветник, обучен по пристрастяване, може да ви помогне да изградите инструментите и механизмите за справяне, необходими за окончателно отказване от пушенето. За да започнете, опитайте да се обадите на 1-800-QUIT-NOW или разгледайте smokefree.gov.
 • Алтернативни терапии: Някои хора намират успех с алтернативни терапии като хипноза, акупунктура и медитация. Започването на нови дейности също може да помогне. Тези терапии могат да се използват и в комбинация с някой от горните методи.

Научете повече за всички начини да се откажете от пушенето.

Долния ред

Пушенето преди операция е свързано с повишен риск от усложнения, включително белодробни и сърдечни проблеми, по-бавно зарастване на рани и дори кома или смърт.

Повечето експерти препоръчват да се откажете от пушенето възможно най-дълго преди операцията или поне 4 седмици. След операцията експертите препоръчват да избягвате пушенето поне още един месец.

Ако се нуждаете от помощ да се въздържате от тютюнопушене през този период от време, говорете с лекар. Има много консултации, никотин-заместващи терапии и други налични ресурси, които да ви помогнат.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss