Предимствата на упражненията с инверсионна маса за облекчаване на болки в гърба

Висенето с главата надолу от краката ви може да изглежда като специална форма на мъчение – но за някои хора това е важна форма за облекчаване на болки в гърба.

Въз основа на концепцията за отвличане на вниманието, инверсионната терапия използва телесното ви тегло и гравитацията, за да помогне за разкъсването на гръбначните кости, което позволява увеличено пространство и движение между прешлените, което може да намали болката, причинена от натиска върху нервите. Счита се също, че сцеплението помага за изправяне на гръбначните извивки и разтягане на мускулите около гръбначния стълб.

Какво е таблица за инверсия?

Инверсионните маси или масите с накланяне са дълги маси, които имат панта в центъра с място в единия край за закрепване на краката или краката ви. Потребителят безопасно закрепва краката си в устройството и бавно го накланя в позиция надолу, докато достигне желания ъгъл.

Стягането, подпомагано от гравитацията, може да бъде удобно и ефективно средство за прилагане на сила към гръбначния стълб. Концепцията зад използването му е проста: когато възникнат проблеми поради компресия на гръбначния стълб, вие използвате механична енергия, за да ги разкъсате. Може да намерите инверсионна маса в здравен клуб или клиника за физическа терапия. Могат да бъдат закупени и за домашна употреба.

На кого помага?

Някои лекари и физиотерапевти използват тракция за пациенти с хронична болка в кръста или шията. Може също да бъде от полза за пациенти с дискова херния или нервна болка поради компресия на нервен корен, често известен като радикулопатия.

Използва се и за хора с анормални гръбначни извивки, като тези със сколиоза и хиперлордоза. И накрая, може да бъде от полза за тези със стегнати мускули на багажника и гръбначния стълб.

Какви са ползите?

Има няколко предимства от използването на таблицата за обръщане.

Намалена болка

Едно проучване разглежда ефекта на инверсионната тракция върху болката, гъвкавостта на кръста и мускулната сила при пациенти с хронична болка в кръста.

Авторите установиха, че инверсната тракция под ъгъл от 60 градуса намалява болката в гърба и подобрява гъвкавостта на долната част на гърба и мускулната сила на екстензора на багажника при пациенти след осемседмична програма.

Подобрена гъвкавост

Гъвкавостта на гръбначния стълб е важна, за да позволи на ставите да се движат през целия си обхват на движение и да поддържат добра стойка, баланс и предотвратяват наранявания.

Споменатото по-рано проучване също установи значителна промяна в гъвкавостта на багажника след осемседмична програма за обръщане.

Мускулна релаксация

Когато тялото е поставено с главата надолу, мускулите на багажника и гърба се изтеглят от тежестта на тялото, което им позволява да се разтягат и удължават, което може да допринесе за повишена релаксация.

Има малко висококачествени доказателства в подкрепа на физическите промени, дължащи се на сцеплението. Той може временно да облекчи натиска от компресираните нерви и да помогне за разтягане на мускулите, но без функционално възстановяване чрез физическа терапия и хиропрактика, резултатите могат да бъдат временни.

Консервативно лечение за избягване на операция

Проучване от 2012 г. разглежда ефектите от периодично екстремно сцепление с инверсионно устройство при пациенти с болка и увреждане поради компресия на диска в кръста.

Хирургическата интервенция е избегната при 10 пациенти (76,9 процента) в групата с инверсия и е избегната само при двама пациенти (22,2 процента) в групата без инверсия. Следователно инверсионната терапия може да помогне за избягване на операцията по безопасен и икономичен начин.

Упражнения за инверсионна таблица

Повечето инверсионни маси са проектирани просто да разтягат гърба. Потребителят може да избере дали иска да бъде частично обърнат или напълно обърнат с главата надолу и може да остане обърнат за кратки периоди от време или да остане обърнат за по-дълги сесии.

Някои хора избират да правят упражнения като завъртане на торса, коремни преси или обърнати клекове, но няма доказателства в подкрепа на това, че упражненията, докато се правят обърнати на масата, са по-добри от подобни упражнения в изправено или легнало положение.

Какви са рисковете?

Инверсионната терапия повишава налягането и притока на кръв към главата и горната част на тялото. Хората, на които се препоръчва да не се използват инверсионни таблици, включват тези с:

  • нарушения на сърцето или кръвообращението
  • високо кръвно налягане
  • глаукома
  • отлепване на ретината
  • подуване
  • незараснали фрактури
  • проблеми със ставите
  • бременност

Вземането за вкъщи

Въпреки че има някои доказателства в подкрепа на използването на сцепление, подпомагано от гравитацията, 2013 г Кокранов преглед заключава, че няма достатъчно висококачествени доказателства, за да се каже, че тракцията помага на пациенти с болки в кръста със или без ишиас.

Прегледът на Cochrane оценява 32 рандомизирани контролирани проучвания и установява, че „тракцията, самостоятелно или в комбинация с други лечения, има малко или никакво влияние върху интензивността на болката, функционалното състояние, глобалното подобрение или връщането на работа при хора с болки в кръста“.

Като се има предвид това, ако сте безопасни да се занимавате с дейности с главата надолу, може да е нещо забавно да опитате, преди да помислите за по-инвазивни лечения.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss