Подробности за дозировката на Idhifa

Idhifa (enasidenib) е лекарство с рецепта, използвано за лечение на специфична форма на рак на кръвта, наречена остра миелоидна левкемия (AML). Лекарството идва като перорална таблетка, която обикновено се приема веднъж на ден.

Idhifa се предписва за лечение на AML при възрастни със специфична генна мутация.

Активната съставка в Idhifa е enasidenib. (Активната съставка е това, което кара лекарството да действа.) Idhifa принадлежи към група лекарства, наречени таргетна терапия.

Тази статия описва дозите на Idhifa, както и неговите силни страни и как да го приемате. За да научите повече за Idhifa, вижте тази задълбочена статия.

Предупреждение в кутия: Риск от синдром на диференциация

Idhifa има опаковано предупреждение за риска от синдром на диференциация. Предупреждението в кутия е най-сериозното предупреждение от Администрацията по храните и лекарствата (FDA). Той предупреждава лекарите и пациентите за ефекти на лекарствата, които могат да бъдат опасни.

Синдромът на диференциация е сериозна реакция към определени лекарства, използвани за лечение на рак на кръвта. Симптомите на синдрома на диференциация могат да включват:

 • треска
 • затруднено дишане
 • белодробни проблеми
 • качване на тегло
 • натрупване на течност в краката
 • подути жлези
 • болка в костите
 • чернодробна, бъбречна или друга органна недостатъчност

Ако вашият лекар подозира, че имате синдром на диференциация, той вероятно ще ви предпише кортикостероидни лекарства и ще ви наблюдава внимателно, докато симптомите ви отзвучат.

Каква е дозировката на Idhifa?

Този раздел описва обичайните дози на Idhifa.

Каква е формата на Idhifa?

Idhifa се предлага като перорална таблетка.

Какви са силните страни на Idhifa?

Idhifa се предлага в две концентрации: 50 милиграма (mg) и 100 mg.

Какви са обичайните дози на Idhifa?

Вашият лекар вероятно ще Ви започне с ниска доза и ще я коригира с течение на времето, за да достигне точното количество за Вас. В крайна сметка те ще предпишат най-малката доза, която осигурява желания ефект.

Информацията по-долу описва дозите, които обикновено се използват или препоръчват. Но не забравяйте да приемате дозата, предписана от Вашия лекар. Те ще определят най-добрата доза, която да отговаря на вашите нужди.

Дозировка за AML

Типичната доза Idhifa за възрастни с AML е 100 mg веднъж на ден по едно и също време всеки ден. Можете да приемате това лекарство със или без храна.

Ако вие и вашият лекар решите, че Idhifa работи за вас, трябва да го приемате поне 6 месеца, за да забележите някакъв ефект. Вашият лекар може да Ви предпише Idhifa, докато ракът Ви се влоши или нежеланите Ви реакции станат тежки.

Idhifa използва ли се дългосрочно?

Да, Idhifa обикновено е дългосрочно лечение. Ако вие и вашият лекар прецените, че е безопасно и ефективно за вашето състояние, вероятно ще го приемате дългосрочно.

Корекции на дозировката

Може да се наложи Вашият лекар да намали дозата Ви Idhifa, ако имате тежки нежелани реакции. В зависимост от тежестта на нежеланите реакции, те може да ви накарат да спрете приема на лекарството.

За да научите повече за нежеланите реакции, които Idhifa може да причини, вижте тази статия или говорете с Вашия лекар.

Какви фактори могат да повлияят на моята доза?

Предписаната Ви доза Idhifa може да зависи от няколко фактора. Те включват:

 • тежестта на състоянието, за което приемате лекарството
 • всички тежки нежелани реакции, които имате

Как се приема Idhifa?

Idhifa идва като перорална таблетка, която поглъщате цяла. Можете да ги приемате със или без храна, но трябва да ги приемате по едно и също време всеки ден.

Не дъвчете, смачквайте или разделяйте таблетките Idhifa. Ако имате проблеми с преглъщането на таблетки, вижте тази статия за съвети, които могат да ви улеснят, или попитайте вашия фармацевт за предложения.

За информация относно срока на годност, съхранението и изхвърлянето на Idhifa, говорете с Вашия лекар или фармацевт.

Достъпни контейнери и етикети за лекарства

Някои аптеки предоставят етикети на лекарства, които:

 • имат голям шрифт
 • използвайте брайл
 • включва код, който можете да сканирате със смартфон, за да промените текста в аудио

Вашият лекар или фармацевт може да препоръча аптеки, които предлагат тези функции за достъпност, ако текущата ви аптека не ги предлага.

Уведомете вашия фармацевт, ако имате проблеми с отварянето на бутилки с лекарства. Те може да имат съвети за помощ или може да са в състояние да доставят Idhifa в лесно отваряем контейнер.

Какво ще стане, ако пропусна доза?

Ако пропуснете доза Idhifa, приемете я веднага щом се сетите, ако е същия ден. След това вземете следващата си доза в обичайното време. Не вземайте две хапчета в един ден, за да компенсирате пропуснатата доза. Ако не сте сигурни дали трябва да приемете пропусната доза, говорете с Вашия лекар или фармацевт.

Ако имате нужда от помощ да запомните да вземете дозата си Idhifa навреме, опитайте да използвате напомняне за лекарство. Това може да включва настройка на аларма или изтегляне на приложение за напомняне на телефона ви.

Какво трябва да се направи в случай на предозиране?

Не приемайте повече Idhifa, отколкото Ви е предписал Вашият лекар, тъй като това може да доведе до вредни ефекти.

Какво да направите, в случай че приемете твърде много Idhifa

Незабавно се обадете на Вашия лекар, ако смятате, че сте приели твърде много Idhifa. Можете също така да се обадите на 800-222-1222, за да се свържете с Американските центрове за отравяне или да използвате техния онлайн ресурс. Но ако имате тежки симптоми, незабавно се обадете на 911 (или на вашия местен номер за спешна помощ) или отидете до най-близкото спешно отделение.

Често задавани въпроси

По-долу са отговорите на някои често задавани въпроси относно дозировката на Idhifa.

Колко време отнема Idhifa да започне да работи?

Idhifa започва да действа след първата доза. Но поради начина, по който действа, вероятно няма да усетите действието на лекарството в тялото ви. Вашият лекар ще Ви наблюдава по време на лечението, за да е сигурен, че Idhifa лекува Вашето състояние. След около 2 месеца те могат да потвърдят ефективността на лекарството чрез кръвен тест и биопсия на костен мозък.

Ще знаете също, че лекарството действа, ако станете независими от трансфузията. Това означава, че ако сте получавали кръвопреливания преди да започнете Idhifa, може да не се нуждаете повече от тях.

Ако имате други въпроси относно това какво да очаквате от лечението с Idhifa, говорете с Вашия лекар.

Може ли Idhifa да се използва за хронична миелоидна левкемия (CML)? Ако е така, каква е дозировката?

Не, Idhifa не се използва за CML. Поради това производителят не предоставя препоръчителни дози за това състояние. Tasigna (нилотиниб) е лекарство, което е одобрено за лечение на хронична миелоидна левкемия.

За да научите повече за вашите възможности за лечение на AML или CML, говорете с Вашия лекар.

Какво трябва да попитам моя лекар?

Разделите по-горе описват обичайната дозировка, предоставена от производителя на Idhifa. Ако вашият лекар препоръча това лекарство, той ще предпише подходящата за вас доза. Не трябва да променяте дозата на Idhifa без тяхната препоръка. Приемайте Idhifa само както е предписано.

Говорете с Вашия лекар, ако имате въпроси или притеснения относно текущата Ви дозировка. Ето някои примери за въпроси, които може да искате да зададете:

 • Ефективна ли е дневната доза от 50 mg Idhifa за лечение на моя AML?
 • Колко дълго мога да приемам Idhifa, ако действа за лечение на моя рак?
 • Каква трябва да бъде моята доза Idhifa, ако приемам Procardia (нифедипин) за високо кръвно налягане?

За да научите повече за Idhifa, вижте тези статии:

 • Идхифа (енасидениб)
 • Странични ефекти на Idhifa: Какво трябва да знаете

За да получите информация за различни състояния и съвети за подобряване на вашето здраве, абонирайте се за някой от бюлетините на Healthline. Може също да искате да проверите онлайн общностите в Bezzy. Това е място, където хора с определени условия могат да намерят подкрепа и да се свържат с други.

Опровержение: Healthline положи всички усилия, за да гарантира, че цялата информация е вярна, изчерпателна и актуална. Тази статия обаче не трябва да се използва като заместител на знанията и опита на лицензиран медицински специалист. Винаги трябва да се консултирате с Вашия лекар или друг медицински специалист, преди да вземете каквото и да е лекарство. Информацията за лекарствата, съдържаща се тук, подлежи на промяна и не е предназначена да обхваща всички възможни употреби, указания, предпазни мерки, предупреждения, лекарствени взаимодействия, алергични реакции или неблагоприятни ефекти. Липсата на предупреждения или друга информация за дадено лекарство не означава, че лекарството или комбинацията от лекарства е безопасно, ефективно или подходящо за всички пациенти или всички специфични употреби.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss