Подробности за дозировката на Cabometyx

Cabometyx (cabozantinib) е лекарство с рецепта, което се използва за лечение на определени видове рак. Лекарството идва като таблетка, която поглъщате. Обикновено се приема веднъж на ден.

Cabometyx се използва за лечение на някои видове рак, включително:

 • вид рак на черния дроб (хепатоцелуларен карцином) при някои възрастни
 • локално напреднал или метастатичен диференциран рак на щитовидната жлеза (DTC) при възрастни и някои деца
 • вид рак на бъбреците (напреднал рак на бъбречните клетки) при възрастни

Cabometyx може да се използва самостоятелно или в комбинация с други лекарства за лечение на видове рак.

Активната съставка в Cabometyx е кабозантиниб. (Активната съставка е това, което кара лекарството да действа.) Cabometyx принадлежи към група лекарства, наречени киназни инхибитори.

Тази статия описва дозите на Cabometyx, както и неговите силни страни и как да го приемате. За да научите повече за Cabometyx, вижте тази задълбочена статия.

Каква е дозировката на Cabometyx?

Този раздел описва обичайните дози на Cabometyx. Продължете да четете, за да научите повече.

Каква е формата на Cabometyx?

Cabometyx се предлага като перорална таблетка, която поглъщате.

Какви са силните страни на Cabometyx?

Cabometyx се предлага в три концентрации:

 • 20 милиграма (mg)
 • 40 мг
 • 60 мг

Какви са обичайните дози на Cabometyx?

Вашият лекар вероятно ще Ви започне с препоръчителната доза Cabometyx за лечение на Вашето състояние. Те ще предпишат дозата, която осигурява желания ефект. Те могат да коригират дозата ви в зависимост от отговора ви към лекарството.

Информацията по-долу описва дозите, които обикновено се използват или препоръчват. Но не забравяйте да приемате дозата, предписана от Вашия лекар. Те ще определят най-добрата доза, която да отговаря на вашите нужди.

Дозировка при рак на черния дроб

За възрастни с рак на черния дроб типичната доза Cabometyx е 60 mg, приемана веднъж на ден.
Ще приемате тази доза, докато състоянието Ви не се влоши или не получите сериозни нежелани реакции.

Дозировка при диференциран рак на щитовидната жлеза

За възрастни с диференциран рак на щитовидната жлеза (DTC) типичната дозировка на Cabometyx се основава на телесната повърхност (BSA). (BSA е начин за измерване на размера и теглото на вашето тяло.)

Ако имате BSA по-голяма или равна на 1,2 квадратни метра (m2), Вашата доза Cabometyx ще бъде 60 mg, приемана веднъж дневно.

Ще приемате тази доза, докато състоянието ви не се влоши или нямате сериозни нежелани реакции от Cabometyx.

Дозировка при рак на бъбреците

Когато се използва самостоятелно, типичната доза Cabometyx за възрастни с рак на бъбреците е 60 mg, приемана веднъж дневно.

Cabometyx може също да се приема в комбинация с nivolumab (Opdivo) за рак на бъбреците. (Opdivo се предлага като течен разтвор и се прилага като интравенозна (IV) инфузия.

Когато се използва в комбинация, дозировката на Cabometyx е 40 mg, приемана веднъж дневно. Дозировката на Opdivo е 240 mg на всеки две седмици или 480 mg на всеки четири седмици. Opdivo може да се прилага до 2 години, в зависимост от това как реагирате на лечението и Вашето състояние.

Ще приемате Cabometyx и Opdivo, докато състоянието Ви не се влоши или нямате сериозни странични ефекти от лекарствата.

Каква е дозировката на Cabometyx за деца?

Cabometyx се използва за подпомагане на лечението на DTC при деца на възраст 12 и повече години.

За дете с BSA по-голямо или равно на 1,2 m2тяхната дозировка Cabometyx е същата като дозата за възрастни, която е 60 mg, приемана веднъж дневно.

Дозировката за деца с BSA под 1,2 m2 е 40 mg, приеман веднъж дневно.

Лекарят ще предпише дозата, която е подходяща за вашето дете. За повече информация относно дозировката на Cabometyx за деца, говорете с лекаря на вашето дете.

Използва ли се Cabometyx дългосрочно?

Да, Cabometyx обикновено се използва като дългосрочно лечение. Ако вие и вашият лекар прецените, че е безопасно и ефективно за вашето състояние, вероятно ще го приемате дългосрочно.

Корекции на дозировката

В някои случаи може да се наложи лекар да коригира дозировката на Cabometyx.

Ако имате умерени чернодробни проблеми, Вашият лекар вероятно ще намали началната Ви доза. Cabometyx не се препоръчва, ако имате тежко чернодробно заболяване.

Някои лекарства, включително силни инхибитори на CYP3A4 и силни индуктори на CYP3A4, могат да повлияят на това как тялото ви разгражда Cabometyx.

Силни инхибитори на CYP3A4, като кетоконазол (Nizoral) и ритонавир (Norvir), действат като блокират ензима CYP3A4. (Това е ензимът, който тялото ви използва, за да разгради Cabometyx.) Това може да увеличи количеството Cabometyx в тялото ви и да повиши риска от странични ефекти. Вашият лекар може да намали дозата на Cabometyx, ако приемате едно от тези лекарства.

Силни индуктори на CYP3A4, като ензалутамид (Xtandi) и фенитоин (Dilantin, Phenytek), могат да увеличат скоростта, с която ензимът CYP3A4 разгражда Cabometyx. Това може да доведе до намаляване на количеството Cabometyx в тялото ви и да накара лекарството да не действа добре.

Вашият лекар може да увеличи дозата Ви на Cabometyx, ако приемате едно от тези лекарства.

Не забравяйте да говорите с Вашия лекар относно текущите си здравословни състояния и всичките Ви лекарства, преди да започнете Cabometyx.

Какви фактори могат да повлияят на моята доза?

Предписаната Ви доза Cabometyx може да зависи от няколко фактора. Те включват:

 • вида на състоянието, за което използвате лекарството
 • твоята възраст
 • други лекарства, които може да приемате
 • дали имате сериозни нежелани реакции
 • други състояния, които може да имате (вижте раздела „Коригиране на дозата“ по-горе)

Как се приема Cabometyx?

Cabometyx се предлага като перорална таблетка, която поглъщате веднъж на ден. Не приемайте лекарството с храна. Препоръчва се лекарството да се приема поне 1 час преди или 2 часа след хранене. Не разтрошавайте, режете или дъвчете таблетките Cabometyx.

Ако имате проблеми с преглъщането на таблетки, вижте тази статия за съвети как да приемате тази форма на лекарство.

Cabometyx не трябва да се приема в рамките на 3 седмици след всяка планирана операция или 2 седмици след всяка голяма операция. (Това включва стоматологична хирургия.) Cabometyx може да увеличи риска от кървене и бавно зарастване на рани. Не забравяйте да говорите с Вашия лекар и зъболекар за всички планирани операции, преди да започнете Cabometyx.

За информация относно срока на годност, съхранението и изхвърлянето на Cabometyx говорете с Вашия лекар или фармацевт.

Достъпни контейнери и етикети за лекарства

Някои аптеки предоставят етикети на лекарства, които:

 • имат голям шрифт
 • използвайте брайл
 • включва код, който можете да сканирате със смартфон, за да промените текста в аудио

Вашият лекар или фармацевт може да препоръча аптеки, които предлагат тези функции за достъпност, ако текущата ви аптека не ги предлага.

Уведомете вашия фармацевт, ако имате проблеми с отварянето на бутилки с лекарства. Те може да имат съвети за помощ или да могат да доставят Cabometyx в лесно отваряем контейнер.

Какво ще стане, ако пропусна доза?

Ако пропуснете доза Cabometyx и са изминали по-малко от 12 часа от пропуснатата доза, вземете пропуснатата доза.

Но ако са минали повече от 12 часа от пропуснатата доза Cabometyx, не приемайте пропуснатата доза. Вместо това пропуснете пропуснатата доза и продължете със следващата си редовна доза. Не вземайте пропусната доза в рамките на 12 часа след следващата доза Cabometyx.

Ако имате нужда от помощ да запомните да вземете дозата си Cabometyx навреме, опитайте да използвате напомняне за лекарство. Това може да включва настройка на аларма или изтегляне на приложение за напомняне на телефона ви.

Ако не сте сигурни какво да правите с пропусната доза, обадете се в кабинета на Вашия лекар.

Какво трябва да се направи в случай на предозиране?

Не приемайте повече Cabometyx, отколкото Ви е предписал Вашият лекар, тъй като това може да доведе до вредни ефекти.

Симптоми на предозиране

Симптомите, причинени от предозиране, могат да включват:

 • отслабване
 • промяна в психическото състояние
 • загуба на паметта
 • повишаване на урейния азот в кръвта (измерване на това колко добре работят бъбреците Ви)

Какво да направите, в случай че сте приели твърде много Cabometyx

Обадете се незабавно на Вашия лекар, ако смятате, че сте приели твърде много Cabometyx. Можете също така да се обадите на 800-222-1222, за да се свържете с Американските центрове за отравяне или да използвате техния онлайн ресурс. Но ако имате тежки симптоми, незабавно се обадете на 911 (или на вашия местен номер за спешна помощ) или отидете до най-близкото спешно отделение.

Често задавани въпроси

По-долу са дадени отговори на някои често задавани въпроси относно дозировката на Cabometyx.

Подобна ли е дозировката на Cabometyx на дозировката на Lenvima или Inlyta?

Не. Силните страни и дозите на всяко лекарство се различават.

Кабометикс (кабозантиниб) принадлежи към група лекарства, наречени киназни инхибитори. Lenvatinib (Lenvima) и axitinib (Inlyta) също принадлежат към тази група. Всички те са одобрени за лечение на определени видове рак.

Lenvima е одобрен за лечение на диференциран рак на щитовидната жлеза (DTC), бъбречноклетъчен карцином, хепатоцелуларен карцином и някои видове напреднал рак на ендометриума (рак, който засяга лигавицата на матката). Предлага се като перорална капсула и обикновено се приема веднъж на ден.

Inlyta е одобрен за лечение на някои видове рак на бъбреците. Предлага се като таблетка и обикновено се приема два пъти на ден.

Вашият лекар ще Ви предпише лекарството и дозировката, която е подходяща за Вас. За да научите повече за сравнението на тези лекарства, говорете с Вашия лекар.

Колко време отнема Cabometyx да започне да действа?

Cabometyx започва да действа след първата доза. Поради начина, по който действа лекарството, вероятно няма да усетите действието на лекарството в тялото ви. Вашият лекар ще Ви наблюдава по време на лечението, за да провери дали лекарството действа за лечение на Вашето състояние. Лекарството действа за свиване на туморите и забавяне на растежа на рака с течение на времето.

Ако имате други въпроси относно това какво да очаквате от лечението с Cabometyx, говорете с Вашия лекар.

Какво трябва да попитам моя лекар?

Разделите по-горе описват обичайните дози, предоставени от производителя на Cabometyx. Ако вашият лекар препоръча това лекарство, той ще предпише подходящата за вас доза.

Не забравяйте, че не трябва да променяте дозата на Cabometyx без препоръка на Вашия лекар. Приемайте Cabometyx точно както е предписано. Говорете с Вашия лекар, ако имате въпроси или притеснения относно текущата Ви дозировка.

Ето няколко примера за въпроси, които може да искате да зададете на Вашия лекар:

 • Ако отслабна, ще се промени ли моята доза Cabometyx?
 • Каква е дозата на Cabometyx в сравнение с кабозантиниб (Cometriq)?
 • Ще имам ли нужда от корекция на дозата, ако ракът ми се подобри?

За да получите информация за различни състояния и съвети за подобряване на вашето здраве, абонирайте се за някой от бюлетините на Healthline. Може също да искате да проверите онлайн общностите в Bezzy. Това е място, където хора с определени условия могат да намерят подкрепа и да се свържат с други.

Опровержение: Healthline положи всички усилия, за да гарантира, че цялата информация е вярна, изчерпателна и актуална. Тази статия обаче не трябва да се използва като заместител на знанията и опита на лицензиран медицински специалист. Винаги трябва да се консултирате с Вашия лекар или друг медицински специалист, преди да вземете каквото и да е лекарство. Информацията за лекарствата, съдържаща се тук, подлежи на промяна и не е предназначена да обхваща всички възможни употреби, указания, предпазни мерки, предупреждения, лекарствени взаимодействия, алергични реакции или неблагоприятни ефекти. Липсата на предупреждения или друга информация за дадено лекарство не означава, че лекарството или лекарствената комбинация са безопасни, ефективни или подходящи за всички пациенти или всички специфични употреби.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss