Поднокътен хематом: дренаж за незабавно облекчение

Ако някога сте наранявали нокътя на ръката или крака си, може да сте забелязали натрупване на кръв под повърхността на нокътното легло. Това натъртване се нарича поднокътен хематом. Обикновено се причинява от смачкване или пробождане. С течение на времето кръвта може да потъмнее и натискът на хематома може да доведе до пълното отделяне на нокътя (авулсия).

Преди това да се случи обаче, можете да изберете да облекчите болката и натиска чрез дрениране на хематома. При тази процедура, наричана още трефинация, в нокътя се прави малък отвор, за да може кръвта да изтече. Дренажът може да се извърши бързо и сравнително безболезнено в лекарски кабинет или център за спешна помощ.

Ето какво трябва да знаете за дренажа на субунгвалния хематом, кога можете да го направите, какво се случва, ако не го направите и кога трябва да посетите лекар или медицински специалист.

Колко време след нараняване можете да дренирате субунгвален хематом?

Лекарите препоръчват дрениране на поднокътни хематоми, когато причиняват болка или съставляват 50% или повече от нокътя. Ако също така сте счупили пръста си, лекарите препоръчват дренаж, ако хематомът представлява 25% или повече от нокътя ви.

Независимо от това, ще искате да се насочите към лекар в рамките на първите 48 часа след нараняването за най-добри резултати. Кръвта започва да се съсирва след това време, което затруднява дренажа.

Колко време обикновено отнема хематомът да се резорбира?

Времето, необходимо за реабсорбиране на хематома, зависи от размера на хематома. По принцип може да отнеме няколко месеца, докато хематомът ви се реабсорбира или израсне без трепанация.

Ами ако нокътят ви падне? Ако нокътят ви е паднал поради натиска на хематома, може да отнеме между 4 и 6 месеца, за да порасне напълно. Нокътят на краката може да отнеме между 12 и 18 месеца, за да порасне отново. Ноктите, които израстват отново, може да имат ръбове или други аномалии.

Какво се случва, ако не дренирате поднокътен хематом?

Малките хематоми могат да се излекуват сами без много проблеми. Можете да намалите някои от тези симптоми при по-леки случаи, като повдигнете ръката или крака си, използвате студен компрес за болка/подуване и приложите компресия, за да забавите кървенето под нокътя.

По-големите хематоми могат или не могат да причинят проблеми. Без дренаж може да изпитате силна болка или други симптоми като усещане за натиск върху нокътя. Хематомът може да промени цвета си от червено до лилаво до тъмнокафяво до черно. Налягането на кръвта под повърхността на нокътя също може да доведе до частично или пълно падане на нокътя.

Ако домашните мерки не ви дадат облекчение, трябва да се свържете с лекар за следващите стъпки. Не забравяйте, че дренажът на ноктите може да се извърши само през първите 2 дни след нараняването. Така че, ако ви притеснява, отидете при вашия лекар, за да получите помощ.

Също така не забравяйте да се свържете с лекар, ако:

  • кървенето в и около нокътя ви не спира от само себе си
  • болката, която изпитвате, става силна
  • нараняването включва фрактура или отворена рана, която може да се нуждае от шевове

Как се дренира хематом под нокътя?

Ти трябва не опитайте се да дренирате хематома у дома. Използването на домашни методи, като например нагрята карфица или кламер, за да направите дупка в нокътя, може да причини инфекция от бактерии, навлизащи в раната. Инфекциите често могат да причинят много повече щети от простото нараняване, от което произтичат.

Процесът, който лекарите следват за дрениране на субунгвални хематоми, е както следва:

  • Етап 1: Почистете мястото със спирт, йод или друг разтвор.
  • Стъпка 2: Администриране на цифров блок, което е друг начин да се каже облекчаване на болката или анестезия. Лекарят може или не може да използва анестезия, тъй като процедурата не включва непременно болка, освен ако нямате друго увреждане на пръста си.
  • Стъпка 3: Изцедете, като приложите лек натиск върху нокътя с нагрята игла 18 калибър или устройство за изгаряне. Някои клиники дори използват специализирани лазери. Може да чуете „пукащ“ звук, когато иглата си проправи път към кръвта под нокътя.
  • Стъпка 4: Уверете се, че дупката е с дебелина от 3 до 4 милиметра, за да позволи непрекъснато оттичане. При големи хематоми може да са необходими допълнителни отвори.
  • Стъпка 5: Изцедете (стискайте) нокътя, за да помогнете на кръвта да изтече от дупката. След това повдигнете ръката или крака.
  • Стъпка 6: Покрийте засегнатата област със суха превръзка и дръжте раната чиста и суха, докато заздравее.

Облекчаването на болката и натиска може да настъпи веднага след трепанацията. Въпреки това може да изпитате дренаж за a няколко дни след процедурата. Това е нормално.

Свържете се с лекар, ако получите някакви симптоми на инфекция като треска, топлина на мястото на нараняване, гной или подуване. Други възможни рискове включват загуба на нокът или повторно натрупване на хематома.

Поднокътните хематоми са често срещани след убождане или смачкване на пръстите на ръцете или краката. Ако получите този вид нараняване, не се колебайте да отидете на преглед от лекар.

Източването на нокътя е прост, сравнително безболезнен процес, който може да ви помогне да се почувствате по-добре, но трябва да се направи скоро след нараняването ви, за да бъде успешен. Не трябва да се опитват домашни дренажни методи, тъй като има вероятност да причинят болка и инфекция.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss