Пиене на кръв: защо хората го правят и безопасно ли е?

Факт или измислица?

Лестат, Дракула, Ангел, Спайк: Когато чуете „вампир“, вероятно си мислите за „Бъфи, убиецът на вампири“ или някой от романите на Ан Райс. Но вампирите не са само въпрос на знание или измислица в аптеките. Някои хора пият човешка кръв.

Сангвинарите или „истински вампири“ жадуват кръвта като жизнена сила. Те не трябва да се бъркат с вампири в начина на живот – хора, които се интересуват от културата, но нямат нужда да се „хранят“.

Любопитни за вкус? След това прочетете, за да научите повече за вампиризма в реалния живот.

Пиенето на човешка кръв разстройство ли е само по себе си?

Клиничният вампиризъм е рядкост но документирано разстройство, характеризиращо се с принуда за пиене на кръв. Известен е още като синдром на Ренфийлд, който е кръстен на герой от „Дракула“ на Брам Стокър. Хората, които се хранят с кръв – независимо дали са хора или животни – правят това поради това, което се смята за биологична нужда, за да поддържат здравето и жизнеността.

Въпреки че клиничният вампиризъм е истинско разстройство, няма начин да разберете дали това е причината за симптомите, съобщавани от сангвинарите, или причината за пиене на кръв. Изследванията върху клиничния вампиризъм са тънки. Клиничната информация за сангвинарите е още по-оскъдна.

Някои сангвинаристи признават, че желанието може да е психосоматично. Но без изследвания, няма реален начин да разберете.

Може ли пиенето на човешка кръв да помогне за лечение на определени заболявания?

Въпреки че се говори за пиене на човешка кръв за лечение на състояния, при които се използват трансфузии (помислете за нарушения на кървенето или бъбречно заболяване), няма никакви клинични доказателства в подкрепа на това.

Изследователите знаят, че кръвопреливането се обработва по различен начин от кръвта, която се поглъща.

При трансфузия донорската кръв се прехвърля във вената ви директно чрез интравенозна (IV) линия.

Пиенето на кръв, от друга страна, се преработва от тялото по същия начин като водата: в стомаха, в тънките черва, след това в кръвния поток. Но за разлика от, да речем, прилепите-вампири, човешките тела нямат правилните механизми, необходими за смилане на кръвта. Поглъщането на обилно количество кръв може да нарани стомаха ви и да причини повръщане.

Това обаче не попречи на хората да предприемат този подход към лечението.

Еритропоетичната протопорфирия (ЕРП) е рядко заболяване, което кара кожата да стане невероятно чувствителна към слънчева светлина. В днешно време лекарите съветват хората, които имат EPP, да избягват излагането на слънце. Редовните кръвопреливания също се използват за облекчаване на симптомите.

Някои спекулират, че предмодерните хора, които са пили животинска кръв и са излизали само през нощта – подхранвайки вампирския фолклор – може да са направили това, за да лекуват EPP.

Безопасно ли е да се пие чужда кръв?

Може да е безопасно да се пие кръв в малки количества, ако се приеме, че кръвта е свободна от заболяване. Но пиенето на повече от, да речем, няколко чаени лъжички ви поставя в опасната зона.

Защо? Здравата човешка кръв е богата на желязо. Телата ни трудно се отърват от излишното желязо. Ако пиете повече от това, което може да консумирате, когато ядете сурова пържола, сте изложени на риск от претоварване с желязо. Това състояние се нарича хемохроматоза.

Хемохроматозата може да бъде генетична или предизвикана от други основни състояния. В този случай може да се случи, ако тялото ви абсорбира твърде много желязо от кръвта, която пиете.

Достигането на това ниво на токсичност може да увеличи риска от развитие на други животозастрашаващи заболявания, включително сърдечни заболявания, чернодробни заболявания и диабет. Това е така, защото излишното желязо се съхранява в черния дроб, сърцето и панкреаса, което води до всякакви здравословни проблеми.

Ами да пиеш собствената си кръв?

Проучванията показват, че използването на собствена кръв за богата на тромбоцити плазмена терапия (PRP) може да помогне при заздравяване на рани и някои спортни наранявания. Но PRP лечението се прилага чрез инжекции. Пиенето на кръв няма да има същия терапевтичен ефект.

Консумирането на повече от няколко капки – като от разбита устна – всъщност може да ви накара да се гадите и да доведе до повръщане.

Ако продължите да поглъщате значително количество, е възможна хемохроматоза.

Ами пиенето на животинска кръв?

Животинската кръв е висока хранителна стойност. Може да ви помогне да обогатите диетата си с желязо и други хранителни вещества.

Пиенето на животинска кръв обикновено е безопасно в малки количества. Похапването на рядка пържола или връзка с кръвна наденица обикновено няма да има никакви лоши ефекти.

Но поглъщането на животинска кръв в големи количества може да бъде опасно, особено ако кръвта не е събрана по хигиеничен начин. Животинската кръв е предразположена към бактериален растеж, така че поглъщането на големи количества може да увеличи риска от инфекция и други заболявания.

Възможна е и хемохроматоза.

Като цяло, законно ли е пиенето на кръв?

Съгласието е ключът към вампиризма. Но наличието на съгласен кръводарител не означава, че практиката е законна.

В зависимост от това къде живеете, можете да бъдете наказателно наказани за поглъщане на човешка или животинска кръв. Луизиана, например, има закон за книгите, който забранява „ритуалистични действия“. Държавата ги определя като всяка практика с намерение да се пие кръв или да се ядат животински отпадъци. Някой, установен в нарушение на закона, може да бъде лишаван от затвор до пет години или глобен до 5000 долара – или и двете.

Върховният съд на САЩ постанови, че жертвоприношенията на животни за религиозни цели – които може да включват пиене на кръв – са конституционни съгласно клаузата за религиозна свобода на Първата поправка. Но това не означава, че хората, които практикуват ритуално жертвоприношение на животни, са в безопасност от държавните закони за жестокост към животните.

Неща, които трябва да имате предвид

Ако практикувате клиничен вампиризъм, има няколко неща, които трябва да имате предвид:

  • Винаги получавайте съгласие от вашия донор, заедно със здравните му досиета, доказващи, че нямат никакво заболяване. Рутинният скрининг за полово предавани инфекции е от ключово значение, за да се гарантира, че всички са здрави и в безопасност.
  • Може да искате да изживеете фантазията си за Лестат, но недей буквално отхапайте от себе си или от донора си. Ухапването не е безопасно или хигиенично.
  • Всичко, което използвате за разкъсване на кожата, трябва да бъде стерилизирано с вряща вода.
  • Трябва също да вземете предвид дълбочината и местоположението на разкъсването. Не искате да рискувате да ударите голяма вена или артерия, което може да бъде животозастрашаващо.
  • Устата ви трябва да е чиста, ако планирате да пиете директно от кожата. Това означава щателно измиване, почистване с конец и вода за уста. Ако не направите това, е по-вероятно да разпространите бактерии и други патогени между устата и раната.
  • След това измийте разкъсването с антибактериален сапун и топла вода. Нанесете антибиотичен мехлем и покрийте мястото с превръзка. Повтаряйте всеки ден, докато не се излекува.
  • Дръжте лекаря си информиран за вашата практика на вампиризъм, за да може да ви дава редовна превантивна лабораторна работа и да следите за всякакви промени.

Долния ред

Пиенето на човешка кръв не е нещо, което трябва да се прави с лека ръка, тъй като може да представлява сериозни рискове за здравето. Трябва да научите законите и потенциалните правни последици във вашия район, както и да намерите доставчик на здравни услуги, на който можете да се доверите. Вашият лекар трябва да гарантира, че извършвате редовна превантивна лабораторна работа и да ви следи за всякакви промени.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss