Отстраняване на бучки от гърдата (лумпектомия)

Преглед

Отстраняването на бучка в гърдата е хирургично отстраняване на ракова бучка вътре в гърдата. Известно е още като лумпектомия.

Биопсията може да покаже, че бучката в гърдата е ракова. Целта на процедурата е да се отстрани бучката и част от здравата тъкан около тумора. Когато Вашият лекар премахне здравата тъкан и бучката, това ще помогне да се гарантира, че всички ракови клетки са изчезнали.

Може да се направи и мастектомия, която представлява пълно хирургично отстраняване на гърдата. Доказателствата показват, че лумпектомията е също толкова ефективна, колкото и мастектомията в ранните стадии на рак на гърдата, според клиниката Майо.

Защо се извършва отстраняване на бучки в гърдите

Отстраняването на бучки в гърдите се извършва, за да се предотврати разпространението на раков тумор в други части на тялото ви. Дали лекарят може да извърши лумпектомия зависи от размера и стадия на тумора и определени характеристики на пациента, като например размера на гърдата.

Много лекари предпочитат този метод пред мастектомията. Лумпектомията е по-малко инвазивна от цялото отстраняване на гърдата. При лумпектомия Вашият лекар взема част от гърдата, което оставя голяма част от външния вид и усещанията на гърдата непокътнати. Това позволява по-добра симетрия на гърдите. Но може да се нуждаете от радиация или химиотерапия след лумпектомия, за да сте сигурни, че всички ракови клетки са унищожени.

Рисковете от отстраняване на бучки в гърдите

Всички операции крият рискове от алергична реакция, кървене и инфекция.

След операция за отстраняване на бучки в гърдата, гърдата ви може да е изтръпнала, ако нервите са били засегнати. Формата на гърдите ви също може да се промени. И може да има чувствителност и временно подуване след операцията.

Ако решите да имате лумпектомия вместо мастектомия, може да имате лъчева терапия пет пъти седмично в продължение на пет до седем седмици след операцията. Страничните ефекти на радиацията включват умора и кожни промени като зачервяване и парене.

Как да се подготвим за отстраняване на бучки в гърдите

Преди операцията ще имате няколко срещи с Вашия лекар. Те ще включват физически прегледи и изображения с рентгенови лъчи или мамография. Целта е да се определи размера и формата на тумора.

Няколко дни преди операцията ще се срещнете с вашия хирург. По време на тази среща кажете на вашия хирург за всички алергии и лекарства, които приемате, включително лекарства и добавки без рецепта. Трябва също да споменете дали сте бременна или смятате, че може да сте бременна.

Вашият лекар може да Ви посъветва да спрете приема на каквито и да е разредители на кръвта до една седмица преди операцията. Това намалява риска от кървене. Също така ще трябва да гладувате и да избягвате да пиете течности до 8 до 12 часа преди операцията.

Донесете списък с въпроси за Вашия лекар. Може да искате да доведете приятел или член на семейството със себе си, за да си водите бележки. Също така може да бъде полезно да доведете някого със себе си в деня на операцията. Придружител може да осигури подкрепа, да изслуша всички инструкции след операцията и да ви отведе до дома. Ако няма кой да остане при вас, говорете с Вашия лекар за алтернативни начини да получите помощ.

Как се извършва отстраняване на бучки в гърдите

Преди операцията ще се преоблечете в болнична рокля и ще ви бъде дадена анестезия. Ако се използва локална анестезия, може да ви бъде дадено успокоително средство, за да се отпуснете по време на отстраняването на бучката на гърдата. Ако ви бъде дадена обща анестезия, ще бъдете в безболезнен сън по време на цялата процедура.

Вашият хирург ще започне с локализиране на тумора. По време на вашата биопсия вашият хирург може да е поставил метален маркер или клипс близо до мястото. Ако случаят е такъв, ще се използва тънък проводник, за да се намери клипса. Този проводник помага на вашия хирург да насочи към правилното място за разреза.

Вашият хирург ще премахне тумора и някои здрави клетки около тумора. Това гарантира, че целият тумор е отстранен. След това бучката се изпраща в лаборатория за изследване.

По време на операцията Вашият лекар може да премахне лимфните възли под мишницата Ви отстрани на гърдата. Те ще бъдат тествани, за да се види дали ракът се е разпространил.

След успешното отстраняване на тумора и всички лимфни възли, разрезът ще бъде затворен с шевове и превързан.

След отстраняване на бучки в гърдите

След процедурата ще отидете в стаята за възстановяване. Вашите жизнени показатели ще бъдат наблюдавани, докато се събуждате от анестезията. Когато се събудите, можете да очаквате болка в областта на разреза. Ще ви дадат лекарства за болката.

В седмиците след операцията ще трябва да ограничите дейностите си. Отнема време, за да се излекува. Важно е да следвате инструкциите на Вашия лекар за грижи след операцията.

Ще трябва да се погрижите за разреза у дома. Шевовете могат да се разтворят сами или Вашият лекар ще ги премахне по време на последваща среща. Ако е необходима лъчева терапия, тя обикновено започва в рамките на няколко седмици след процедурата за лумпектомия.

В редки случаи, в зависимост от размера на отстранената бучка, може да изберете операция за възстановяване на гърдата. Това се прави след приключване на всяка лъчева терапия. Въпреки това, повечето жени не се нуждаят от реконструкция след този вид операция. Това е едно от предимствата на лумпектомията.

Ако имате голям тумор и сте много загрижени да имате симетрични гърди, говорете с Вашия лекар за опциите преди операцията. Вашият хирург може да препоръча мастектомия. Може да се препоръча мастектомия, ако сте загрижени за връщането на рака или ако не искате радиация.

Може да се нуждаете от допълнителни операции, ако целият тумор не е бил напълно отстранен по време на първоначалната операция.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss