Оп-ред: Етичното използване на AI в здравеопазването е наша отговорност

лекар с камера на главата

Представете си, че имате способността да направите снимка на вътрешността на човешкото око и компютърът да ви каже дали този човек е застрашен от болестта на Алцхаймер или инсулт.

Благодарение на последните разработки в областта на изкуствения интелект (AI), тази възможност е наблизо.

AI е готов да помогне на здравните специалисти да диагностицират по-точно болестта, да определят правилното лечение и в крайна сметка да предоставят по-добри грижи за пациентите. Но не е магия.

Прилагането на AI — във всяка област — означава, че обучаваме машини да решават проблеми и да вземат решения въз основа на набори от данни. В контекста на медицината, тя разчита на огромни количества здравни данни от общото население – вероятно и вие, и аз.

Потенциалната загуба на контрол върху нашата най-чувствителна медицинска информация може да звучи плашещо. Но рисковете за поверителността са в нашата способност да управляваме, а потенциалът на AI да спасява животи е твърде огромен, за да го игнорираме.

Изследователите наскоро разкриха революционно нов метод за откриване на COVID-19 с помощта на AI. Процесът, разработен в Института за биомедицински иновации Терасаки в Южна Калифорния, прилага модел на AI към изображения на белите дробове. Технологията може да идентифицира симптоми, които човешкият лекар не може да открие сам.

Тези разработки са само един настоящ пример за това как AI може да промени пейзажа на медицината.

В Проучване от 2021 гизследователите прилагат AI към данни от пациенти с рак на белия дроб, за да предскажат по-точно индивидуалните перспективи.

В друго скорошно проучване учени от Франция са използвали програма с изкуствен интелект за точно откриване на белодробни възли, идентифицирайки злокачествени лезии до една година преди рентгенолог. И колкото по-рано се открие ракът, толкова по-рано може да бъде лекуван и толкова по-добри са резултатите.

Тези резултати предполагат, че AI може да помогне на лекарите да проверят за рак на белия дроб в недалечно бъдеще.

Въпреки това, AI може да направи повече от това да види болести, където хората не могат. В сферата на болестите може да помогне за стратифициране на рисковете, да помогне за предотвратяване на инфекция и да открие разпространението на болестта в тялото. Изследователите също започват да прилагат AI за разработване на персонализирани лечения за рак въз основа на ДНК на пациента.

Въпреки това, овластяването на алгоритмите да влияят на избора за нашето здраве, разбира се, носи известен риск. Виждали сме достатъчно пробиви на корпоративни данни, за да знаем колко бързо информацията може да бъде открадната или злоупотребена.

След това има фактът, че лошо проектираният AI, обучен върху данни, които не отразяват точно популацията от пациенти, може да възпроизведе собственото най-лошо дискриминационно поведение на хората.

Но ние знаем достатъчно за рисковете, за да ги облекчим проактивно. Например, сега знаем, че трябва да обучаваме AI, използвайки набори от данни, които отразяват действителната ни демография в цялото им разнообразие.

И трябва да се уверим, че данните за пациентите са наистина анонимни, когато е необходимо.

От друга страна, AI не може да работи добре без значителен обем данни. Събирането на нивото на данни, от което се нуждаем, за да може ИИ да изпълни обещанието си, изисква изграждане на доверие в здравната общност.

Ето как можем да изградим това доверие.

Първо, лекарите и другите медицински специалисти трябва да останат вземащите окончателни решения на всяка стъпка от пътуването на пациента, от диагнозата с помощта на AI до лечението и проследяването въз основа на препоръките на AI. AI трябва да информира нашия избор, а не да прави окончателните обаждания.

Второ, трябва да използваме ИИ, за да допълним, а не да заместим работата, която здравните специалисти вършат най-добре. Идеален случай на използване на AI е завършването на повтаряща се, абстрактна медицинска работа, като документация и анализ на данни.

Освободени от тази работа, здравните специалисти могат да се върнат към ядрото на практикуването на медицината: да общуват един на един с пациентите, да слушат и да вземат съпричастни решения.

И накрая, ползите от AI трябва да бъдат споделяни широко, а не запазени за привилегированите. AI трябва да бъде водачът за повишаване на справедливостта. Можем да използваме AI, за да идентифицираме общности, нуждаещи се от специализирана грижа, след което да намерим най-добрите начини за предоставяне на тази грижа извън стените на болница или клиника.

Само достъпът до данни не ни прави по-умни. Като хора, ние сме напълно способни да прилагаме технологията, която измисляме, по неетични или зле обмислени начини. Но обещанието на AI е огромно. Задачата пред нас сега е да го приложим добре.

Посетете центъра на Healthline, Transform: The Future of Health, за да прочетете повече за това как учените използват AI за справяне с рака.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss