Обратима ли е някога деменцията?

Проблеми с мисленето, паметта и вземането на решения, които пречат на ежедневния живот, се наричат ​​​​деменция. Възможно е да имате подобни на деменция симптоми при инфекция и други здравословни състояния. Симптомите може да се подобрят с лечението.

Татяна Максимова/Гети изображения

„Деменция“ е термин, който лекарите използват, за да опишат проблеми с паметта и мисленето. Истинската деменция, подобно на болестта на Алцхаймер, не е обратимо състояние. Може да успеете да забавите деменцията и да подобрите качеството на живот, но тези състояния са прогресивни и в общи линии се влошават с времето.

Има редица други здравословни проблеми, които може да срещнете и които могат да имат симптоми, подобни на деменция. Въпреки това, тези състояния и техните когнитивни симптоми могат да бъдат обратими с правилното лечение.

Научете повече за деменцията.

11 състояния, които причиняват симптоми, подобни на деменция

Много други състояния могат да причинят симптоми, подобни на деменция. След като тези основни състояния се лекуват, симптомите, подобни на деменция, обикновено отшумяват.

Ето 11 други често срещани състояния, които могат да имитират симптоми на деменция.

1. Инфекция на пикочните пътища

Може да сте запознати с често срещаните симптоми на инфекция на пикочните пътища (UTI) – болка при уриниране, неотложни позиви за уриниране и треска. UTI може също да доведе до нещо, наречено UTI делириум, причинявайки симптоми, подобни на тези на деменция.

Делириумът е състояние, при което човек е объркан или дезориентиран. Те може да не са наясно със заобикалящата ги среда, да изглеждат развълнувани или тревожни или да имат друга внезапна промяна в поведението. Изследователи обяснете, че това е нетипично представяне на UTI, но че може да бъде често срещано при хора на възраст над 65 години.

Лекарят може да предпише перорални антибиотици за лечение на UTI.

2. Сънна апнея и други проблеми със съня

Когато сънят ви е нарушен, това може да доведе до множество симптоми през целия ден. При обструктивна сънна апнея може да изпитате когнитивно увреждане, което имитира деменция. Проблеми с паметта, проблеми с вниманието и проблеми с изпълнителната функция са други възможности.

Лечението на сънна апнея включва непрекъснато положително налягане на дихателните пътища (CPAP) по време на сън, промяна на позициите при сън и понякога операция.

3. Депресия

Депресията е разстройство на настроението, характеризиращо се с постоянна тъга и тревожност. Човек с депресия може също да има когнитивни симптоми, като объркване, затруднено концентриране или проблеми при вземането на решения.

Възрастните възрастни са на a по-висок риск от депресия в сравнение с други групи хора. Лечението може да помогне за обръщане на подобни на деменция симптоми и да помогне за настроението. Лечението може да включва неща като терапия с разговори, лекарства или и двете в комбинация.

4. Хидроцефалия с нормално налягане

Хидроцефалията с нормално налягане е състояние, при което натрупването на цереброспинална течност (CSF) оказва натиск върху мозъка. По-често се среща при хора над възрастта 80 и причинява симптоми като незадържане на урина, проблеми с ходенето и проблеми с мисленето и паметта.

Лечението включва операция за поставяне на шънт, който може да дренира излишната CSF.

5. Заболяване на щитовидната жлеза

Хормоните, произведени от щитовидната жлеза, са отговорни за освобождаването на невротрансмитери – като серотонин и допамин – в тялото. Когато този процес е повлиян от хипотиреоидизъм или хипертиреоидизъм, човек може да изпита проблеми с настроението или мисленето.

Проблемите с щитовидната жлеза могат да бъдат лекувани с лекарства и понякога с операция.

6. Лаймска болест

Симптомите, които може да свържете с лаймската болест, включват обрив, мускулни болки и главоболие. в редки обстоятелства обаче, човек може да изпита подобни на деменция симптоми, проблеми с ходенето или тремор.

Ранната диагностика е от ключово значение за обръщането, тъй като някои хора може да са по-склонни да развият по-трайни здравословни проблеми. един проучване показват, че лечението с антибиотици в продължение на 2 до 4 седмици помага за обръщане на когнитивните симптоми.

7. Някои видове рак

Когнитивните проблеми също са свързани с рака. The Най-често засегнатите области включват паметта, вниманието и изпълнителните функционални умения на човека. Изследователи кажете, че тези симптоми може да се появят в резултат на самия рак или лечение на рак.

Потенциалните лечения могат да включват трудова терапия, научаване на умения за справяне, техники за внимателност, когнитивна рехабилитация и промени в начина на живот.

8. Дефицит на B12

Ниските нива на витамин B12 в тялото могат да доведат до неща като анемия, изтръпване и световъртеж. Това може също да доведе до подобни на деменция когнитивни проблеми и проблеми с паметта. В един проучванегрупа от хора с дефицит на B12 бяха поставени на добавки, за да повишат нивата си и видяха драматично подобрение в тези области.

Нивата на B12 са склонни да намаляват с напредване на възрастта. Това поставя възрастните хора на а по-висок риск на дефицит на B12 и свързаните с него неврологични проблеми. Ако имате симптоми или притеснения, лекарят може да назначи кръвен тест, за да провери нивата ви.

9. Сърдечни и белодробни заболявания

Когато мозъкът не получава достатъчно кислород, човек може да изпита объркване, проблеми с концентрацията или други когнитивни симптоми. Например, хората с хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) са на a по-висок риск за развитие на симптоми на деменция, отколкото при хора, които нямат това състояние. Рискът се увеличава с възрастта.

Лечението зависи от конкретното заболяване, което човек има.

10. Бъбречно заболяване

Наличието на хронично бъбречно заболяване също излага хората на по-висок риск от когнитивни проблеми. Когато бъбреците не функционират правилно, в тялото може да има натрупване на уремични токсини. По-конкретно, изследователите казват, че токсин, наречен индоксил сулфат, може да доведе до проблеми с паметта, езикови проблеми и други симптоми, подобни на деменция.

Лечението включва диализа за отстраняване на токсините от кръвта.

11. Дехидратация

Колко хидратирани сте също може да има значение. Дори хора с лека дехидратация могат да почувстват ефектите от нея върху мозъка. Дехидратацията, особено при по-възрастните хора, е свързана със смъртност, лоши здравословни резултати и когнитивни проблеми. Въпреки това, дехидратацията засяга и децата и по-младите възрастни.

Лечението на дехидратация включва домашни мерки, като пиене на повече течности с електролити или рехидратация с интравенозни (IV) течности.

Често задавани въпроси

Може ли деменцията да бъде предотвратена?

Можете да предотвратите или дори да обърнете деменцията в случаите, в които когнитивните симптоми са вторични спрямо лечимо здравословно състояние. Изследователите предполагат, че за прогресиращи състояния като болестта на Алцхаймер няма доказан метод за превенция.

Колко време отнема симптомите на деменция да се обърнат, след като едно от тези състояния бъде лекувано?

Времето за възстановяване ще зависи от основната причина, колко дълго сте имали симптоми и какви лечения използвате.

Как се диагностицира истинската деменция?

Лекарят ще ви направи физически преглед и след това ще назначи различни други тестове. Те могат да включват кръвни изследвания; MRI, CT или PET сканиране; или друго неврологично изследване.

Може ли приемът на лекарства да причини деменция?

да Приемането на определени лекарства или няколко, които имат взаимодействия, също може да причини симптоми, подобни на деменция, като объркване и забравяне. Симптомите могат да се подобрят, след като лекарствата се сменят или спрат.

Уговорете си среща с лекар, ако почувствате внезапни промени в поведението, мисленето или паметта си. Има много здравословни състояния, които могат да доведат до такива промени и е важно да се изключат Алцхаймер и други прогресиращи заболявания. Въпреки това, деменцията, която е вторична за определени здравословни проблеми, може да бъде обърната с подходящо лечение.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss