Научно подкрепените ползи от това да си любител на котки

Изследванията показват, че котките могат да направят живота ни по-щастлив и по-здрав.

8 август беше Международният ден на котката. Кора вероятно започна сутринта като всяка друга: с катерене на гърдите ми и лапане по рамото ми, изисквайки внимание. Вероятно сънливо вдигнах одеялото и тя се сгуши под него, просната до мен. За Кора — и по този начин за мен — всеки ден е Международен ден на котката.

Котките може да ни събудят в 4 часа сутринта. и барф с тревожна честота, но някъде между 10 до 30 процента от нас наричат ​​себе си „котешки хора“ – не хора с кучета, нито дори любители на котки и кучета с равни възможности. Така че защо избираме да внесем тези пухкави топки в домовете си – и да харчим над 1000 долара годишно за човек, който не е генетично свързан с нас и честно казано изглежда неблагодарен през повечето време?

Отговорът е очевиден за мен – и вероятно за всички любители на котки, които нямат нужда от научни изследвания, за да оправдаят своята яростна любов. Но учените все пак са го проучили и са открили, че макар нашите котешки приятели да не са добри за нашите мебели, те могат да допринесат за нашето физическо и психическо здраве.

1. Благополучие

Според едно австралийско проучване собствениците на котки имат по-добро психологическо здраве от хората без домашни любимци. Във въпросниците те твърдят, че се чувстват по-щастливи, по-уверени и по-малко нервни, както и че спят, фокусират се и се сблъскват с проблемите в живота си по-добре.

Осиновяването на котка може да бъде полезно и за вашите деца: в проучване на повече от 2200 млади шотландци на възраст 11-15 години, децата, които са имали силна връзка с котенцата си, са имали по-високо качество на живот. Колкото по-привързани бяха, толкова повече се чувстваха годни, енергични и внимателни и по-малко тъжни и самотни; и толкова повече се наслаждаваха на времето си сами, в свободното време и в училище.

Със своите лудории, които се противопоставят на гравитацията, и пози за сън, подобни на йога, котките също могат да ни измъкнат от лошото ни настроение. В едно проучване хората с котки съобщават, че изпитват по-малко негативни емоции и чувства на изолация, отколкото хората без котки. Всъщност необвързаните с котки са били в лошо настроение по-рядко от хората с котка и партньор. (В крайна сметка котката ви никога не закъснява за вечеря.)

Дори интернет котките могат да ни накарат да се усмихнем. Хората, които гледат видеоклипове с котки онлайн, казват, че след това изпитват по-малко негативни емоции (по-малко безпокойство, досада и тъга) и повече положителни чувства (повече надежда, щастие и удовлетворение). Разбира се, както установиха изследователите, това удоволствие се превръща в виновно, ако го правим с цел отлагане. Но гледането на котки да дразнят хората си или да ги опаковат за Коледа, изглежда ни помага да се чувстваме по-малко изтощени и да си възвърнем енергията за предстоящия ден.

2. Стрес

Мога да потвърдя, че топла котка в скута ви, която да меси добре бедрата ви, е една от най-добрите форми за облекчаване на стреса. Един следобед, чувствайки се претоварен, казах на глас: „Иска ми се Кора да седне в скута ми“. Ето, тя притича и се нахвърли върху мен секунди по-късно (въпреки че опитите да се възпроизведе това явление бяха неуспешни).

В едно проучване изследователите посетили 120 женени двойки в домовете им, за да наблюдават как биха реагирали на стреса – и дали котките помагат. Свързани с апарати за измерване на сърдечен ритъм и кръвно налягане, хората бяха поставени през ръкавица от обезсърчителни задачи: изваждане на три многократно от четирицифрено число и след това държане на ръката си в ледена вода (под 40 градуса по Фаренхайт) за две минути. Хората или седяха в една стая сами, с домашния си любимец, който броди наоколо, със съпруга си (който би могъл да предложи морална подкрепа), или и двете.

Преди да започнат стресиращите задачи, собствениците на котки са имали по-ниска сърдечна честота и кръвно налягане в покой от хората, които не притежават домашни любимци. И по време на задачите собствениците на котки също се справяха по-добре: по-вероятно е да се чувстват предизвикани, отколкото застрашени, сърдечната честота и кръвното им налягане бяха по-ниски и дори направиха по-малко математически грешки. От всички различни сценарии собствениците на котки изглеждаха най-спокойни и правеха най-малко грешки, когато котката им присъстваше. Като цяло собствениците на котки също се възстановяват по-бързо физиологично.

Защо котките са толкова успокояващи? Котките няма да ни съдят за лошите ни математически умения или да се притесняват прекалено, когато сме разстроени – което обяснява защо котките всъщност са имали по-успокояващо влияние от значимите други в някои случаи.

Както обясняват Карин Стамбах и Денис Търнър от университета в Цюрих, котките не са просто малки същества, които зависят от нас. Ние също получаваме утеха от тях – има цяла научна скала, която измерва колко емоционална подкрепа получавате от котката си въз основа на вероятността да я потърсите в различни стресови ситуации.

Котките предлагат постоянно присъствие, необременени от грижите на света, което може да накара всичките ни малки тревоги и тревоги да изглеждат излишни. Както каза журналистката Джейн Поли: „Не можете да гледате спяща котка и да се чувствате напрегнати“.

3. Взаимоотношения

Котките са същества, за които се грижим и които се грижат за нас (или поне вярваме, че го правят). И хората, които инвестират в това междувидово обвързване, може да видят и ползи в отношенията си човек-човек.

Например, изследванията са установили, че собствениците на котки са по-социално чувствителни, вярват повече на други хора и харесват други хора повече от хората, които не притежават домашни любимци. Ако се наричате човек с котки, ще сте склонни да мислите, че другите хора ви харесват повече в сравнение с някой, който не е нито котка, нито куче. Междувременно дори хората, които гледат видеоклипове с котки, се чувстват по-подкрепени от другите, отколкото хората, които не са толкова големи фенове на котешки дигитални медии.

Въпреки че тези корелации може да изглеждат объркващи, има смисъл, ако смятате котките само за един възел във вашата социална мрежа.

„Положителните чувства към кучета/котки могат да породят положителни чувства към хората или обратното“, пишат Роуз Перин и Хана Озбърн от университета в Източен Кентъки.

Когато някой – човек или животно – ни кара да се чувстваме добре и свързани, това изгражда способността ни за доброта и щедрост към другите. Както установи проучването на шотландски юноши, децата, които общуват добре с най-добрия си приятел, са по-привързани към котките си, вероятно защото прекарват време в игра като трио.

„Домашните любимци изглежда действат като „социални катализатори“, предизвиквайки социални контакти между хората“, пишат британският изследовател Феран Марса-Самбола и неговите колеги. „Домашният любимец може да бъде приемащ, открито привързан, последователен, лоялен и честен, характеристики, които могат да задоволят основната потребност на човек да изпитва чувство за собствена стойност и обичан.”

4. Здраве

И накрая, въпреки това, което може би сте чували за мозъчните паразити от коте към човека, има малко доказателства, че котките могат да бъдат полезни за нашето здраве.

В едно проучване изследователите проследяват 4435 души в продължение на 13 години. Хората, които са притежавали котки в миналото, са по-малко вероятно да умрат от сърдечен удар през това време, отколкото хората, които никога не са притежавали котки – дори когато се отчитат други рискови фактори като кръвно налягане, холестерол, тютюнопушене и индекс на телесна маса.

Това е вярно за хората, дори ако в момента не са имали котки, обясняват изследователите, което предполага, че котките са по-скоро превантивно лекарство, отколкото лечение на продължаващо заболяване.

В друго проучване Джеймс Серпел от Университета на Пенсилвания проследи две дузини души, които току-що са си взели котка. Те завършиха проучвания в рамките на ден или два след като донесат котката си у дома и след това няколко пъти през следващите 10 месеца. След един месец хората са имали намалени здравословни оплаквания като главоболие, болки в гърба и настинки – въпреки че (средно) тези ползи изглежда избледняват с течение на времето. Както Серпел спекулира, възможно е хората, които създават добри отношения с котката си, да продължат да виждат ползи, а хората, които не го правят, е, не.

Голяма част от тези изследвания върху котките са корелационни, което означава, че не знаем дали котките всъщност са полезни или хората от котки просто вече са щастлива и добре приспособена група. Но за съжаление на нас, любителите на котки, второто изглежда не е така. В сравнение с любителите на кучета, ние сме склонни да бъдем по-отворени към нови преживявания (дори и нашите капризни котки да не са). Но също така сме по-малко екстравертни, по-малко топли и приятелски настроени и по-невротични. Изпитваме повече негативни емоции и ги потискаме повече, техника, която ни прави по-малко щастливи и по-малко доволни от живота си.

От добрата страна, това означава, че е по-вероятно котките всъщност да ни носят толкова наслада и радост, колкото твърдим, че правят, въпреки че изследването далеч не е убедително. Всъщност по-голямата част от изследванията за домашни любимци се фокусират върху кучета, отчасти защото те са по-лесни за обучение като асистенти на терапия. „Котките бяха изоставени малко от изследванията“, казва Серпел. Още една кост, която да вземете с нашите кучешки колеги.

Докато чакаме повече данни, ще продължа да бълвам на всеки, когото срещна, колко съм щастлив, че имам котка в живота си – и в леглото си, на масата ми за хранене и да ме гледа как отивам до тоалетната. Това, което губя в съня, компенсирам с мека, пухкава любов.


Кира М. Нюман е главен редактор на По-голямо добро. Тя също така е създател на Годината на щастието, годишен курс по наука за щастието, и CaféHappy, среща в Торонто. Следвайте я в Twitter!

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss