Мъжки хламидиален уретрит

Какво представлява хламидиалният уретрит при мъжете?

Хламидиалният уретрит при мъжете е инфекция на уретрата, причинена от хламидия, предавана по полов път (STD). Уретрата пренася урината от пикочния мехур, през пениса и до външната част на тялото.

Това състояние често причинява подуване и възпаление на уретрата, придружено от пенилен секрет. Но както при много полово предавани болести, мъжете често не показват симптоми. Заразеното лице и всички скорошни и настоящи сексуални партньори трябва да получат лечение за полово предавани болести, за да се предотврати повторното заразяване.

Причини за хламидиален уретрит

Бактериите Chlamydia trachomatisпричинява хламидиален уретрит. Разпространява се чрез орален, анален и вагинален секс. И мъжете, и жените могат да развият този често срещан тип инфекция.

Според Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC), хламидията е най-разпространената полово предавана болест в Съединените щати. Много от тези случаи са при юноши и млади хора.

Хората, които имат незащитен секс с множество партньори, са по-склонни да получат хламидиален уретрит, отколкото тези, които практикуват безопасен секс и са в моногамна връзка. Сексуално активните хора преди 25-годишна възраст също са по-склонни да се разболеят от полово предавани болести като цяло, включително хламидия, според клиниката Майо.

Симптоми на хламидиален уретрит при мъжете

Мъжете с хламидиален уретрит може изобщо да не проявяват симптоми или да започнат да проявяват симптоми само няколко седмици след излагане на бактерията. Симптомите на хламидия и свързаното с нея възпаление на уретрата обикновено се появяват между една и три седмици след излагане на бактерията.

Признаците на инфекция включват:

 • болка или парене по време на уриниране
 • сърбеж, зачервяване или подуване на главата на пениса или отвора на уретрата
 • секрет от пениса, който обикновено е жълтеникав или бежов
 • болезнени, подути тестиси

Уретрата се възпалява по време на инфекция, което прави уринирането по-трудно. Дискомфортът в пениса обикновено се ограничава до върха, където завършва уретрата.

Симптомите на хламидиален уретрит при мъжете могат да имитират симптомите на гонорея. Инфекциите с гонорея и хламидия често се появяват по едно и също време и всеки заразен може да се нуждае от лечение и за двете полово предавани болести.

Диагностика на хламидиален уретрит при мъже

Вашият лекар ще извърши серия от лабораторни тестове за диагностициране на хламидиален уретрит. Ще бъдете помолени да дадете проба от урина, която ще бъде тествана за наличието на хламидия.

Може също да се нуждаете от култура на отделяне на уретрата или тест на тампон, за да изключите гонорея. Симптомите на гонорея често приличат на симптомите на хламидия. Възможно е да имате и двете едновременно.

Техник ще натрие главата на пениса ви с алкохол или друг стерилен агент. След това техникът или Вашият лекар ще постави памучен тампон в уретрата Ви на върха на пениса. Събраните секрети или течности ще бъдат анализирани, за да се определи причината за вашата инфекция.

Лечение на хламидиален уретрит

Ако сте диагностицирани с хламидиален уретрит, вие и някой от вашите сексуални партньори трябва да се лекувате с антибиотици. Важно е вашите партньори да получат лечение, дори и да не показват признаци на инфекция.

Това помага за предотвратяване на повторна инфекция. Без подходящо лечение сексуалните партньори могат да продължат да предават бактериите напред-назад.

Няколко антибиотици могат да премахнат хламидиалния уретрит, включително:

 • доксициклин
 • азитромицин
 • еритромицин
 • левофлоксацин
 • офлоксацин

В повечето случаи Вашият лекар ще Ви предпише антибиотици за 5 до 10 дни. Но CDC отбелязва, че по-висока доза от 1 грам азитромицин, взета еднократно, също може да бъде ефективно лечение.

Повечето инфекции ще преминат в рамките на седмица или две. Важно е да се въздържате от сексуална активност поне седем дни след завършване на курс на антибиотици, за да предотвратите повторно заразяване.

Усложнения на хламидиалния уретрит при мъжете

Важно е да се потърси лечение за полово предавани болести веднага щом се появят симптомите. Нелекуваните инфекции могат да се разпространят и да доведат до по-сериозни здравословни усложнения при мъжете, включително:

 • инфекция и болка в близост до тестисите
 • инфекция на простатната жлеза
 • безплодие или стерилитет

 • стриктура, която представлява стесняване на уретрата поради възпаление или инфекция

Мъжете често не показват признаци на инфекция веднага. Редовните прегледи за полово предавани болести могат да диагностицират полово предавани болести, дори ако няма симптоми. Това е особено важно при смяна на партньори или ако имате няколко партньора.

Как да се предпазим от хламидиален уретрит

Мъжете, които са сексуално активни, могат да предотвратят ППБ с безопасни сексуални практики. Мъжките и женските презервативи могат значително да намалят разпространението на инфекцията. Уверете се, че използвате нов презерватив за всеки сексуален контакт.

Редовните прегледи за полово предавани болести, включително ХИВ, са важни за всеки, който е сексуално активен, и особено за тези с множество партньори.

Пазарувайте презервативи за практики за безопасен секс.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss