Може ли посттравматичното стресово разстройство (PTSD) да причини синдром на раздразнените черва?

Споделена комуникационна мрежа, наречена „ос черво-мозък“, може частично да обясни връзката между посттравматичното стресово разстройство, състояние на психично здраве, и IBS, функционално разстройство на стомашно-чревната система.

Посттравматичното стресово разстройство (PTSD) е състояние на психичното здраве, което възниква след преживяване или свидетелство на травма. Той включва симптоми и признаци като натрапчиви мисли и спомени, както и поведение на избягване, реактивност и повишена възбуда.

Стомашно-чревните (GI) симптоми са често срещани при посттравматично стресово разстройство. Когато симптомите станат постоянни, продължаващи няколко месеца или повече, те могат да отговарят на диагностичните критерии за синдром на раздразнените черва (IBS).

Може ли ПТСР да доведе до IBS?

Връзката между PTSD и IBS не е ясна. Не е открита пряка причинно-следствена връзка, но животът с посттравматично стресово разстройство може да увеличи риска от IBS.

Според преглед на проучвания от 2018 г. хората, живеещи с посттравматично стресово разстройство, са 2,8 пъти по-вероятно да имате IBS в сравнение с хора без ПТСР.

Остава неясно дали посттравматичното стресово разстройство директно води до IBS или същите рискови фактори, които ви правят податливи на преживяване на посттравматично стресово разстройство, също ви правят податливи на развитие на IBS.

Как ПТСР засяга храносмилателната система?

ПТСР невинаги причинява стомашно-чревен дистрес, но когато се случи, оста черво-мозък и естествената реакция на стрес може да имат нещо общо с това.

Вашата стомашно-чревна система и мозъкът ви са свързани чрез комуникационен път, известен като „ост черва-мозък“.

Чрез тази невронна мрежа, която включва блуждаещия нерв, вашият мозък помага за регулирането на стомашно-чревни функции като скорост на храносмилане и кръвен поток. Вашите черва също помагат за производството на невротрансмитери и химикали, участващи в настроението и когнитивната функция.

Връзката на оста черва-мозък е причината, поради която може да изпитате стомашно разстройство, когато сте разстроени, например, или защо определени храни могат да повлияят на настроението ви.

Вашата реакция на стрес също засяга оста черва-мозък. Когато мозъкът ви възприеме стресор, той започва множество физиологични реакции, за да ви помогне да преодолеете настоящото предизвикателство.

За вашата стомашно-чревна система това означава забавяне на храносмилането, промяна на чревната пропускливост, увеличаване на възпалението и повишаване на чувствителността към стимули, наред с много други ефекти. Тези промени са резултат от комуникацията от вашия мозък към червата чрез тяхната невронна връзка.

Тъй като посттравматичното стресово разстройство е състояние на хроничен психологически стрес, то може да създаде постоянна реакция на стрес в тялото, която може да има дългосрочни ефекти върху функцията на стомашно-чревния ви тракт.

IBS често срещан признак на посттравматично стресово разстройство ли е?

Стомашно-чревният дискомфорт и IBS изглежда често срещани при хора, живеещи с посттравматично стресово разстройство.

Проучване от 2022 г. сред ветерани, живеещи с ПТСР, установи, че 25% имат симптоми, които отговарят на диагностичните критерии за IBS. Най-честият стомашно-чревен симптом, наблюдаван в изследването, е коремна болка, последвана от диария и запек, с газове и подуване на корема като най-рядко срещан стомашно-чревен симптом.

Можете да изпитате стомашно-чревни (GI) затруднения с ПТСР и да не живеете с IBS. „IBS“ се отнася до постоянна коремна болка с две или повече съпътстващи симптоми, свързани с движенията на червата.

IBS може да се диагностицира, когато симптомите са налице в продължение на 6 месеца и са присъствали поне веднъж седмично през последните 3 месеца.

Признаци на IBS, свързано с ПТСР

Ако вашето състояние е диагностицирано като посттравматично стресово разстройство, признаците или симптомите, че може също да изпитвате IBS, включват:

 • коремна болка, често специфична за движение на червата
 • диария
 • запек
 • подуване на корема/прекомерно образуване на газове
 • усещане, сякаш не можете напълно да изпразните червата
 • бяла слуз в изпражненията
 • влошаване на стомашно-чревните симптоми по време на вашия период

Тъй като не е установена пряка причинно-следствена връзка между ПТСР и IBS, е възможно тези състояния да се изпитат едновременно (коморбидно), но със симптоми, които се появяват независимо един от друг.

Това означава, че дори когато са коморбидни, симптомите на посттравматично стресово разстройство може да не са придружени от стомашно-чревен дистрес и може да изпитате стомашно-чревен дистрес без активни симптоми на посттравматично стресово разстройство.

PTSD и IBS може да са по-тясно свързани, ако изпитвате симптоми на IBS главно, когато симптомите на PTSD избухнат.

Лечение на IBS, свързано с PTSD

ПТСР и IBS имат различни фокуси на лечение, но споделят някои терапевтични подходи.

ПТСР се лекува предимно чрез психотерапия. Психотерапията, известна още като „терапия за разговори“, се съсредоточава върху интервенции, базирани на комуникация между вас и специалист по психично здраве.

Когнитивно-поведенческата терапия (КПТ) е златният стандарт в психотерапията на ПТСР. Американската психологическа асоциация посочва, че има 4 варианта на CBT, силно препоръчани за лечение на посттравматично стресово разстройство, включително:

 • когнитивна обработка
 • когнитивна терапия
 • продължително излагане
 • традиционен CBT

Чрез тези подходи терапевтът може да ви насочи да идентифицирате безполезни мисловни модели при ПТСР и да работи с вас, за да промените тези модели. Когато сте готови, от вас постепенно се иска да се изправите пред травматичното преживяване, през което сте преминали, по безопасен и контролиран начин.

IBS е функционално GI разстройство, което означава, че IBS не възниква от увреждане или структурни промени във вашата GI система. Лечението обикновено включва овладяване на симптомите с лекарства и промени в начина на живот, като например прием на повече фибри, които помагат за подобряване на функцията на GI.

Психотерапията, включително CBT, може да бъде част от лечението на IBS. CBT за IBS се фокусира върху управлението на мисли за IBS, които могат да изострят симптомите, като например фиксиране върху най-лошите сценарии. CBT може също да ви помогне да развиете нови умения за справяне и техники за релаксация.

Ако вашите симптоми на IBS избухнат от тревожност в определени ситуации, може да се възползвате от терапия с експозиция, подобна на тази, използвана при лечението на посттравматично стресово разстройство.

Симптомите на IBS могат да се подобрят чрез лечение на ПТСР, ако ПТСР влошава симптомите Ви.

Долен ред

ПТСР е състояние на психичното здраве, което увеличава шансовете за преживяване на IBS, функционално разстройство на GI системата. Въпреки че не е установена пряка причинно-следствена връзка между ПТСР и IBS, ПТСР може да допринесе за стомашно-чревния дистрес чрез оста черво-мозък.

IBS и PTSD се третират отделно, но и двете могат да включват психотерапевтични подходи, като CBT, които се отнасят до безполезни мисловни модели и поведение.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss