Може ли операцията за тумор на хипофизата да причини загуба на тегло?

Тумор във вашата хипофизна жлеза може да наруши хормоните в цялото тяло. Загубата на тегло след операция на тумор на хипофизата може да бъде естествен резултат от възстановяването на баланса на хормоните.

Туморите на хипофизата са необичайни снопове от клетки, които растат в хипофизната жлеза.

Хипофизната жлеза се намира в основата на мозъка ви в костен прорез над мекото небце на устата ви. Състои се от две части — предна и задна част на хипофизата — и двете са отговорни за производството, съхранението или освобождаването на необходимите хормони в тялото.

Почти всички туморите на хипофизата са аденоми, нераков вид тумор, наричан още невроендокринен тумор на хипофизата.

Когато се развие тумор в хипофизната жлеза, излишните хормони могат да генерират различни симптоми, включително наддаване на тегло. Поради тази причина често се очаква загуба на тегло след операция на тумор на хипофизата, тъй като хормоните се пререгулират.

Как туморът на хипофизата влияе на теглото?

Хипофизната жлеза отделя хормони които помагат за регулиране на телесното тегло. Когато развиете функционален тумор на хипофизата, излишните хормони могат да причинят колебания в теглото.

Кортикотрофните аденоми, например, са тумори на хипофизата, които произвеждат допълнителен адренокортикотропен хормон (ACTH). Твърде много ACTH кара тялото да произвежда излишък от кортизол, което може да причини:

 • Болест на Кушинг
 • бързо наддаване на тегло
 • локализирано натрупване на мазнини
 • високо кръвно налягане
 • диабет

Наддаването на тегло обаче е само едната страна на монетата. Можете също да изпитате загуба на тегло, в зависимост от хормоните, засегнати от тумор на хипофизата.

Тиротрофните аденоми, например, са редки тумори на хипофизата, които произвеждат тироид-стимулиращ хормон (TSH). TSH кара щитовидната жлеза да произвежда излишни количества тироидни хормони, което води до състояние, наречено хипертиреоидизъм.

Хипертиреоидизъм естествено се увеличава вашата скорост на метаболизма. Дори при силен апетит, това може да означава неволна загуба на тегло.

Може ли операцията на хипофизата да доведе до загуба на тегло?

Загубата на тегло след операция на тумор на хипофизата е възможна, но не непременно предвидима.

Премахването на тумори, които пряко влияят върху наддаването на тегло, като кортикотрофни аденоми, може да намали хормоните, насърчаващи наднорменото телесно тегло. С намаляването на тези хормони е естествено да наблюдавате известна загуба на тегло.

Загубата на тегло след операция на тумор на хипофизата винаги е възможна, независимо от вида на тумора.

Регулаторното действие на хипофизната жлеза върху телесното ви тегло включва множество хормони и всяка операция може да причини неизбежно увреждане на хипофизната тъкан, което временно засяга производството на хормони.

Въпреки че Вашият лекар може да предпише лекарства за заместване на липсващите хормони, загубата на тегло – и наддаването на тегло – са възможни странични ефекти, в зависимост от засегнатите хормони.

Други фактори, като съпътстващи състояния, също могат да повлияят как и дали теглото ви се променя след операцията.

А Проучване от 2022 г разглеждане на промените в теглото след операцията сред хора, които са имали соматотрофни аденоми на хипофизата (тумори, разположени на предния дял на хипофизната жлеза), отстранени, се съобщава за загуба и наддаване на тегло.

Въпреки това, хората, които също живеят със захарен диабет, са по-склонни да получат наддаване на тегло, отколкото загуба на тегло.

Какво можете да очаквате след операция на тумор на хипофизата?

Хирургията на тумор на хипофизата е опция за лечение от първа линия за повечето тумори на хипофизата, които причиняват здравословни проблеми.

Вашият хирург ще вземе решение или за транссфеноидална процедура, която преминава през носните проходи, за да достигне до хипофизната жлеза, или за краниотомия, по-сложен подход към предната част на черепа, използван за големи и сложни тумори.

Вашето възстановяване ще варира в зависимост от процедурата, вида на отстранения тумор и дали са засегнати някакви околни тъкани. Повечето хора могат да се приберат у дома след 2 или 3 дни в болницата.

В дните до седмиците след процедурата вашият здравен екип рутинно ще измерва нивата на хормоните в кръвта ви, за да се увери, че хипофизната жлеза функционира както трябва.

Образната диагностика, извършена чрез MRI сканиране, също е част от последващите грижи. Лекарите внимателно наблюдават мястото на тумора и околните структури не само за повторен растеж на тумора, но и за да се уверят, че не са настъпили следоперативни усложнения, като менингит.

Поради близостта на хипофизната жлеза до очните нерви, вашата следоперативна рутина може да включва редовни посещения при очен специалист.

Какви са честите странични ефекти от операцията за тумор на хипофизата?

Транссфеноидалната хирургия е най-рутинната извършвана операция за тумор на хипофизата. Смята се за минимално инвазивен с малко странични ефекти.

Повечето хора могат да очакват да изпитат главоболие и задръствания до Две седмици след процедурата.

Други възможни странични ефекти от операцията за тумор на хипофизата включват:

 • менингит
 • инфекция
 • кървене
 • изтичане на цереброспинална течност (CSF) от носа

 • безвкусен диабет
 • ниски нива на хипофизните хормони (хипопитуитаризъм)
 • промени в зрението
 • мозъчно увреждане
 • удар

Малък Проучване от 2020 г относно постоперативните усложнения при операция на тумор на хипофизата установиха, че инфекцията е най-често срещаното усложнение, последвано от ниско производство на хормони, изтичане на CSF, безвкусен диабет и електролитен дисбаланс.

Долен ред

Туморите на хипофизата могат да причинят прекомерно производство на хормони, което засяга регулирането на телесното тегло. Твърде много от един хормон може да насърчи наддаването на тегло, докато твърде много от друг може да насърчи загубата на тегло.

Отстраняването на тумор на хипофизата също може да промени теглото ви. Тъй като производството на допълнителни хормони намалява и тъканта на хипофизата се възстановява, може да забележите наддаване или загуба на тегло след операция на тумор на хипофизата.

Предшестващи състояния, като диабет, могат да играят роля в промяната на теглото след операция на тумор на хипофизата.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss