Може ли масажът на очите да помогне при сухи очи?

Масажът на клепачите е терапия, която можете да опитате у дома, за да облекчите сухотата в очите.

Очите ви често ли са сухи, сърбящи или просто неудобни? Това е често срещан проблем за хората и може да е свързан с основно здравословно състояние или допълнителни фактори, като стареене или условия на околната среда.

Сухота в очите може да възникне, когато липсва достатъчно влага и смазка на повърхността на окото ви. Въпреки че има различни лечения, един нововъзникващ метод, който привлече вниманието, е масажът на клепачите.

Масажът на клепачите включва нежна манипулация на областта около очите ви, за да стимулира притока на кръв и потенциално да подобри производството на сълзи. Привържениците на масажа на очите твърдят, че той може да осигури облекчение от сухота в очите и да предложи допълнителни ползи за цялостното здраве на очите.

Добър ли е масажът на очите за сухи очи?

Според а Проучване от 2019 г, масажирането на клепачите ви може да стимулира мейбомиевите жлези, които са отговорни за производството на защитно и овлажняващо масло в очите ви. Това масло помага да се задържи повече вода в очите ви, което създава комфортно ниво на хидратация.

Американската оптометрична асоциация приписва повечето случаи на сухота в очите на намаленото производство на сълзи или бързото изпаряване на сълзите. Стимулирането на мейбомиевите жлези чрез самомасаж се препоръчва като един от начините за подобряване на производството на сълзи и предпазване от изпаряване на сълзи.

Масажирането на областта около очите също може да помогне за отпускане на мускулите около очите ви. Това от своя страна може да намали умората на очите и насърчавам по-добро кръвообращение, което може да бъде от полза за цялостното ви здраве на очите.

Кой е най-добрият масаж за сухи очи?

Има различни видове масажи на очите, но ето една проста техника за ефективен масаж на очите, която да помогне при сухи очи:

  1. Започнете, като измиете добре ръцете си, за да предотвратите попадането на бактерии в очите ви.
  2. След това затоплете очите си, като наложите топъл компрес. Можете да направите топъл компрес, като първо пуснете топла вода върху кърпа за лице и след това я изстискате.
  3. С показалеца или средния пръст нежно масажирайте затворените си клепачи с кръгови движения за до 30 секунди. Можете да повторите това няколко пъти.
  4. След това масажирайте областта между веждите и клепачите си с кръгови движения.
  5. Накрая масажирайте слепоочията си с кръгови движения. Това може да помогне за отпускане на мускулите около очите и подобряване на кръвообращението.

Уверете се, че прилагате лек натиск и спрете незабавно, ако почувствате някакъв дискомфорт.

Какво причинява сухота в очите?

Сухите очи могат да бъдат причинени от различни фактори. Някои от тях включват:

Стареене

С напредване на възрастта производството на сълзи естествено намалява, което прави сухите очи по-чести при по-възрастните хора. Това е особено вярно, ако сте на 65 или повече години.

Фактори на околната среда

Сухи, ветровити или задимени условия могат да причинят по-бързо изпаряване на сълзите, което води до сухота в очите. Освен това, излагането на определени химически изпарения и замърсяване също може да влоши проблема.

Експозиция на екрана

Продължителното време пред екрана може да намали честотата на мигане, което може да доведе до изпаряване на сълзите ви и да доведе до сухота в очите.

Някои лекарства

Някои лекарства, като антихистамини и деконгестанти, могат да намалят производството на сълзи. Ако за първи път сте забелязали сухота в очите след началото на лечението, това може да е от страничните ефекти на лекарството. Струва си да проверите страничните ефекти на всички лекарства, които може да приемате в момента.

Здравословни условия

Някои здравословни състояния, като диабет, ревматоиден артрит и лупус, могат да повлияят на производството на сълзи, което води до сухота в очите. Това може да е свързано с увеличен клепач или възпаление на очната повърхност, причинено от тези състояния.

Как естествено лекувате сухите очи?

Въпреки че може да не е възможно да премахнете завинаги сухите очи, няколко естествени стратегии могат да помогнат за справяне със симптомите. Те включват най-вече поддържане на мастните жлези в очите ви.

Как да отпушите мастните жлези в клепачите си?

Ето някои основни стратегии за да отблокирате мастните жлези в клепачите си:

  • Пийте много вода, за да поддържате тялото и очите си добре хидратирани.
  • Консумирайте диета, богата на омега-3 мастни киселини, за да подобрите качеството на вашите сълзи.
  • Редовно изпълнявайте упражнения за мигане, за да стимулирате производството на сълзи и да поддържате очите си смазани.
  • Правенето на редовен масаж на клепачите и използването на топли компреси може да помогне за стимулиране на мастните жлези.

Долен ред

Докато сухите очи могат да бъдат неудобно състояние, приемането на техники за масаж на клепачите и промените в начина на живот могат да помогнат за облекчаване на симптомите.

Масажът на клепачите може да помогне за стимулиране на производството на сълзи и функцията на мастните жлези, което може да осигури облекчение за вашите сухи очи. Не забравяйте, че е важно да подхождате внимателно към масажа на клепачите, за да избегнете потенциално увреждане на деликатната зона около очите.

Освен това, приемането на здравословна диета, богата на омега-3 мастни киселини, поддържането на добра хидратация и редовните почивки от времето пред екрана може да помогне за справяне със сухото око. Винаги се консултирайте със здравен специалист, ако имате постоянни сухи очи, тъй като това понякога може да е признак за основно здравословно състояние.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss