Може ли имунотерапията да се използва при метастатичен рак на гърдата?

Какво е имунотерапия?

Имунотерапията е нова област в лечението на рак. През последните години този вид лечение се оказа успешен в увеличаването на преживяемостта при хора с определени видове рак. Това включва метастатичен рак на простатата и метастатичен рак на белия дроб.

Изследователите също разглеждат имунотерапия за метастатичен рак на гърдата.

Известно време те не бяха съгласни относно ролята на имунната система при рак на гърдата. По-нови изследвания показват, че имунната система играе важна роля. Всъщност първата имунотерапия за рак на гърдата беше одобрена от Агенцията по храните и лекарствата (FDA) в началото на 2019 г.

Продължете да четете, за да научите повече за това как работи имунотерапията и видовете имунотерапия, които сега се изучават за лечение на рак на гърдата.

ЛЕЧЕНИЕ НА МЕТАСТАТИЧЕН РАК НА ГЪРДАТА

Метастатичният рак на гърдата се различава при всеки човек, в зависимост от това къде се е разпространил ракът. Лечението може да варира доста и трябва да бъде съобразено с вашите нужди. Обикновено се фокусира върху предотвратяване на рецидиви, премахване или намаляване на болката и поддържане на качеството на живот.

Как действа имунотерапията?

Имунотерапията е вид лечение, което използва собствената имунна система на тялото, за да атакува раковите клетки.

Имунната система работи, като атакува вещества в тялото, които не разпознава. Това включва вируси, бактерии и ракови клетки. Раковите клетки представляват голямо предизвикателство, защото може да не изглеждат много различни от нормалните клетки за имунната система. Имунотерапията помага на имунната система да работи по-добре в борбата с раковите клетки.

Различните видове имунотерапия действат по различни начини. Някои видове действат, като засилват имунната ви система, за да й помогнат да работи по-добре. Други дават на имунната ви система повече инструменти, като антитела, за да атакуват специфични ракови клетки.

Има четири основни типа имунотерапия, които изследователите изучават за лечение на метастатичен рак на гърдата:

 • инхибитори на контролни точки
 • ваксини срещу рак
 • адаптивна Т-клетъчна терапия
 • моноклонални антитела

Какво представляват инхибиторите на контролните точки?

Имунната система има определени контролни точки, които й помагат да не атакува нормалните клетки в тялото. Тези контролни точки също могат да отслабят атаката на имунната система срещу раковите клетки.

Инхибиторите на контролните точки са лекарства, които предотвратяват работата на определени контролни точки. Това прави имунния отговор по-силен. FDA одобри няколко лекарства от този клас за употреба при меланом и метастатичен рак на белия дроб.

Клиничните изпитвания на инхибитори на контролната точка, използвани самостоятелно и в комбинация с други терапии, също са в ход за хора с метастатичен или тройно отрицателен рак на гърдата.

През март 2019 г. FDA одобри първата комбинация от лекарства за имунотерапия за тройно отрицателен рак на гърдата.

Тази лекарствена комбинация включва инхибитора на контролната точка атезолизумаб (Tecentriq) и химиотерапевтичното лекарство nab-паклитаксел (Abraxane).

Tecentriq блокира PD-L1, протеин, който не позволява на имунната система да атакува раковите клетки. Tecentriq се използва заедно с Abraxane за максимизиране на въздействието.

Какво представляват ваксините срещу рак?

Ваксините срещу рак действат, като стимулират тип имунитет, който атакува и убива раковите клетки.

Първата одобрена от FDA ваксина срещу рак, sipuleucel-T (Provenge), е създадена за хора с метастатичен рак на простатата. Доказано е, че тази ваксина увеличаване на общата преживяемост при хора с метастатичен рак на простатата.

Изследователите изучават много стратегии за ваксинация при хора с рак на гърдата. Някои изследователи смятат, че ваксините срещу рак на гърдата могат да работят най-добре, когато се комбинират с други терапии. Хората, които не са получавали много лечение на рак на гърдата, също могат да се възползват от ваксини.

Ваксините могат да отнемат месеци, за да предизвикат имунен отговор, така че може да не са подходящи за много късен стадий на рак, когато се използват самостоятелно. Те все още могат да играят важна роля, когато се използват с други терапии. Изследванията в тази област продължават.

През октомври 2019 г. изследователи от клиника Mayo във Флорида обявиха, че разработената от тях ваксина е елиминирала раковите клетки в първия им участник в клиничното изпитване.

Участникът в клиничното изпитване е получил диагноза на ранен стадий на рак на гърдата, известен като дуктален карцином in situ (DCIS). Един изследовател отбеляза, че хората с рак на гърдата от стадий 4 също са видели обещаващи резултати след участие в друго клинично изпитване на ваксина.

Какво представлява адаптивната Т-клетъчна терапия?

AT клетката е вид бели кръвни клетки, които играят важна роля в имунния отговор. Адоптивната Т-клетъчна терапия включва премахване на вашите Т-клетки, модифицирането им, за да подобрят тяхната активност, и след това инжектирането им обратно в тялото ви.

Провеждат се няколко изследователски проучвания за тестване на този подход при хора с метастатичен или тройно отрицателен рак на гърдата.

Какво представляват моноклоналните антитела?

Моноклоналните антитела атакуват много специфични части на раковата клетка. Те могат да бъдат направени в лаборатория. Моноклоналните антитела могат да бъдат „голи“, което означава, че работят самостоятелно. Те също могат да бъдат „конюгирани“, което означава, че са свързани с радиоактивна частица или лекарство за химиотерапия.

Вече има налични моноклонални антитела за лечение на рак на гърдата.

Трастузумаб (Херцептин) е голо моноклонално антитяло и лекарство за химиотерапия. Той е насочен към HER2 положителния протеин, който се намира в някои клетки на рак на гърдата.

Адо-трастузумаб емтанзин (Kadcyla), конюгирано моноклонално антитяло, е прикрепено към химиотерапевтично лекарство. Той също така е насочен към HER2 положителния протеин.

Pertuzumab (Perjeta) беше FDA е одобрена през 2017 г за комбинирано лечение след операция на ранен рак на гърдата с висок риск от рецидив. Това е конюгирано моноклонално антитяло и може да бъде прикрепено към трастузумаб или други лекарства за химиотерапия. Той е насочен към HER2 положителния протеин.

В момента изследователите изучават редица други моноклонални антитела като лечение на напреднал рак на гърдата.

Какви са страничните ефекти от имунотерапията?

Като цяло се счита, че имунотерапията има по-малко странични ефекти от другите видове лечение на рак. Въпреки това някои хора все още могат да получат странични ефекти.

Възможните нежелани реакции могат да включват:

 • треска
 • студени тръпки
 • умора
 • главоболие
 • гадене
 • повръщане
 • диария
 • слабост
 • ниско кръвно налягане
 • обриви

По-сериозни ефекти могат да възникнат в белите дробове, черния дроб, бъбреците и други органи.

Ваксините обикновено причиняват само леки странични ефекти. Може също да получите реакции на мястото на инжектиране, като сърбеж или зачервяване. Те са склонни да намаляват с времето.

Каква е перспективата?

В момента изследователите основно изучават имунотерапия за напреднал метастатичен рак на гърдата. Въпреки това, той също изглежда обещаващ за употреба при други стадии на рак на гърдата.

Много клинични изпитвания са в ход. Очаква се скоро да станат достъпни нови лечения.

Успехът им ще зависи от намирането на правилния подход за конкретния вид и стадий на рак на гърдата. Също така е вероятно терапиите да бъдат най-полезни, когато се комбинират с други лечения.

Говорете с Вашия лекар за новите възможности за лечение, които може да са налични. Научете за новите терапии.

Можете също да помислите за участие в клинично изпитание. Много от тези проучвания са за хора, които имат метастатичен рак на гърдата и вече са имали или в момента получават други видове лечение на рак.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss