Може ли боксът да облекчи симптомите на Паркинсон?

Wavebreak Media/Offset Images

Болестта на Паркинсон (PD) е прогресиращо неврологично заболяване. Хората с PD развиват проблеми с движението. Симптомите могат да варират между хората, но могат да включват:

 • треперене
 • бавно движение
 • скованост на крайниците
 • проблеми с баланса

Все още няма лек за PD, но някои изследователи смятат, че упражненията с висока интензивност могат да забавят скоростта на прогресиране на заболяването, като насърчават невронни промени в мозъка. По-специално боксът получава много внимание заради потенциала си да помогне за управлението на прогресията на PD.

Смята се, че повече от 3000 души в Северна Америка участват в бокса, за да помогнат при лечението на болестта на Паркинсон.

Повечето от доказателствата, подкрепящи способността на бокса да помогне за управлението на PD, са анекдотични в момента, но няколко малки проучвания са открили обещаващи резултати.

Продължавайте да четете, докато разбиваме какво са открили най-новите изследвания за бокса за управление на симптомите на PD. Ние също така разглеждаме какво включва типичен клас и дали вашата застраховка може да помогне за покриване на разходите.

Какво е боксът за Паркинсон?

Часовете по бокс при Паркинсон са не-бойни тренировки, което означава, че няма да се биете с друг човек. Класовете обикновено включват упражнения, които ви помагат да подобрите координацията между ръцете и очите, ловкостта, скоростта, издръжливостта и силата.

Класовете по бокс на Паркинсон обикновено варират от 30 до 90 минути. Класовете могат да включват:

 • упражнения за разтягане и загряване
 • боксови торби и тежки чували
 • пръстенна работа
 • упражнения за работа с краката и ловкост
 • въже за скачане
 • упражнения за подобряване на цялостната физическа форма
 • основни упражнения
 • гимнастика и кръгова тренировка
 • вокални упражнения

Повече от 800 фитнес зали, които предлагат уроци по бокс за хора с PD, са свързани с нестопанската организация Rock Steady Boxing. Според уебсайта им не е необходим боксов опит, за да се присъедините към класове и хора от всички възрасти се насърчават да участват. Те предлагат четири различни нива на клас в зависимост от нивото на вашата фитнес.

Какви са ползите от бокса за Паркинсон?

PD възниква, когато невроните, които произвеждат невротрансмитера допамин, започват да умират в част от мозъка ви, наречена substantia nigra.

По-долу разглеждаме по-задълбочено защо упражненията и боксът могат да помогнат за забавяне на прогресията на PD.

Как упражненията могат да забавят прогресията на болестта на Паркинсон

Смята се, че упражненията спомагат за забавяне или дори за обръщане на прогресията на болестта на Паркинсон, като причиняват неврологични промени в мозъка ви.

Проучвания върху животни са открили, че упражненията могат да имат невропротективни ефекти върху мозъка чрез увеличаване на производството на мозъчен невротрофичен фактор (BDNF) и растежни фактори, които насърчават растежа на мозъчните клетки.

Друго изследвания върху животни са открили, че упражненията могат да ограничат изчерпването на допамин-продуциращите неврони в черната субстанция. Упражнението може също да подобри способността на тялото ви да се адаптира към променените нива на допамин и друг невротрансмитер, наречен глутамат.

Упражненията с висока интензивност могат да бъдат особено полезни

Смята се, че упражненията с висока интензивност могат да бъдат особено полезни за забавяне на прогресията на PD.

В проучване от 2014 г, изследователите изследват ползите от високоинтензивната физическа терапия с обучение на походка, укрепване и възприемане на сигнали върху група от 30 участници в ранните етапи на PD. Те открили, че програмата за упражнения стимулира повишени нива на BDNF и има невропротективни ефекти върху клетките, които произвеждат допамин.

В 2018 клинично изпитване, изследователите установиха, че програма за бягаща пътека с висока интензивност, при която участниците бягаха с 80 до 85 процента от максималния си сърдечен ритъм три пъти седмично, не се наблюдава промяна в тежестта на симптомите им за 6 месеца. Участниците, които тренират с по-ниска интензивност, имат влошаване на симптомите.

Предимства на бокса

Боксът е получил много внимание като форма на упражнение с висока интензивност с потенциал да бъде ангажиращо и достъпно за хора с хронични заболявания.

Повечето от доказателствата, подкрепящи използването на бокс за подпомагане на контрола на симптомите на PD, са анекдотични в този момент. Но две ранни проучвания са открили обещаващи резултати.

Малък Проучване от 2013 г сравнява тренировките по бокс с традиционните групови упражнения за функцията и качеството на живот в група от 31 възрастни с болестта на Паркинсон. Изследователите установиха, че и двете групи имат подобрения в:

 • баланс
 • мобилност
 • качество на живот

Само боксовата група има подобрения в походката, скоростта и издръжливостта. Групата с традиционни упражнения има значително по-голямо увеличение на увереността в баланса.

В по-стара Проучване от 2011 г, изследователите изследват ефекта от редовните боксови сесии върху симптомите на PD на група от шест участници. Участниците присъстваха на 24 до 36 боксови сесии в продължение на 12 седмици с възможност да продължат за допълнителни 24 седмици. Всяка 90-минутна сесия се състоеше от тренировки по бокс, разтягане, укрепване и тренировка за издръжливост.

Изследователите установили, че участниците са показали краткосрочни и дългосрочни подобрения в баланса, походката, ежедневната активност и качеството на живот.

Необходими са повече изследвания, за да се разберат напълно ползите от бокса за PD

Въпреки че ранните изследвания са обещаващи, важно е да се отбележи, че са необходими по-съществени доказателства, за да се разберат напълно ползите от бокса за PD. Малко се знае за оптималния брой последователни седмици, пъти седмично или минути на седмица, необходими, за да видите най-много ползи.

А Преглед на проучванията за 2019 г заключи, че настоящата употреба на бокс за лечение на PD се е ускорила отвъд настоящите научни доказателства.

Наред с потенциалните физиологични ползи, присъединяването към боксова програма за Паркинсон с други хора, които се занимават с PD, може потенциално да има психологически ползи.

В проучване за 2020 гучастниците съобщиха, че Rock Steady Boxing служи като катализатор за увеличаване на надеждата, чувството за цел и мотивацията.

Някакви предпазни мерки, които да вземете предвид, преди да се регистрирате?

Преди да започнете боксова програма, трябва да говорите с Вашия лекар. Rock Steady Boxing препоръчва на всеки човек да накара своя лекар да подпише формуляр за освобождаване, преди да участва.

Беше предложи че боксовите тренировки могат да бъдат полезни в ранните до средните стадии на заболяването и по-малко подходящи в крайния стадий.

Ако имате сърдечно заболяване или друго състояние, което може да ви попречи да се подложите на упражнения с висока интензивност, боксът може да не е подходящ за вас.

Колко струва и дали застраховката ми ще го покрие?

Вашата застраховка може да покрие някои разходи, свързани с PD, но е малко вероятно да покрие разходите за класове по бокс.

Някои фитнес зали могат да приемат някои форми на застраховка. Според уебсайта на базирана в Ню Йорк фитнес зала, те вече приемат Independent Health като форма на застраховка за покриване на сесии с доплащане от $10 за всяка сесия и до 8 сесии на месец.

Цената на боксовите класове на Паркинсон варира в зависимост от географското ви местоположение и фитнес залата, в която посещавате. Хората обикновено съобщават, че плащат около $75 до $150. Като пример, Icor Rock Steady Boxing в Айова Сити посочва цената им като $75 на месец след такса за стартиране от $75.

Безплатни или евтини опции

Фондация Паркинсън предлага безплатни класове в районите на Мериленд, Вирджиния и Вашингтон.

Ако имате нужда от помощ за покриване на разходите за PD, можете да попълните заявление за безвъзмездна помощ от Уелнес фонда на Паркинсон.

Къде можете да намерите клас по бокс по Паркинсон близо до вас?

Можете да потърсите в директорията Rock Steady Boxing, за да видите дали някои фитнес зали във вашия район предлагат класове. Някои фитнес зали, които не са свързани с Rock Steady Boxing, предлагат бокс на Паркинсон, така че също си струва да се свържете с местните фитнес зали и центрове за отдих.

Фондация Паркинсон в момента предлага онлайн уроци по бокс и фитнес.

Боксовите ръкавици може да ви бъдат предоставени от фитнес залата или може да се наложи да донесете свои. Важно е да останете хидратирани по време на тренировка, така че не забравяйте да носите много вода.

Смята се, че интензивните упражнения забавят прогресията на PD, като стимулират неврологични промени в мозъка ви. По-специално боксът е получил много внимание заради потенциала му да забави прогресията на PD.

Необходими са повече изследвания, за да се разберат напълно ползите от бокса, но някои ранни проучвания изглеждат обещаващи.

Наред с потенциалните физиологични ползи, присъединяването към боксовата програма на Паркинсон ви позволява да се свържете с подкрепяща група хора, които също се занимават с PD. Ако не можете да намерите класове във вашия район, можете също да опитате онлайн класове.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss