Могат ли упражненията да причинят хипогликемия?

Дори и да нямате медицинско състояние, което да повлияе на нивата на кръвната захар, пак може да изпитате хипогликемия по време или след тренировка и интензивни физически дейности.

Упражнението може да ви накара да се изпотите и уморите, но също така може да доведе до хипогликемия. Това може да доведе до необичайно ускорен пулс, замаяност и объркване.

Вие изразходвате повече енергия по време на тренировка и така, ако нямате достатъчно глюкоза в тялото си, можете да изпитате ниска кръвна захар по време или след тренировка.

Тази статия обяснява повече за хипогликемията и защо може да се случи поради упражнения, както и как можете да предотвратите това да се случи и какво да обсъдите с вашия здравен екип.

Защо упражненията предизвикват хипогликемия?

Хипогликемията е ниво на кръвната захар 70 mg/dL или по-малко. Но вашите симптоми може да варират и точното ниво на симптомите, които изпитвате, е различно за всеки и може да се променя всеки път. Клиницистите обикновено определят тежката хипогликемия като 55 mg/dl или по-долу.

Когато тренирате, изразходвате повече енергия, а глюкозата в тялото ви осигурява необходимата енергия.

Активното използване на мускулите при упражнения води до допълнителни изисквания към енергийните запаси на тялото. Ниските нива на кръвната захар могат да се развият за до 24 часа след тренировка, ако тялото няма достатъчно запаси от енергия.

Упражнението също може да направи тялото по-чувствителни към инсулин. Когато това се случи, инсулинът действа по-ефективно и намалява нивата на глюкозата по-бързо. Това може да ви изложи на по-голям риск от хипогликемия, особено ако приемате лекарства за понижаване на нивата на инсулин.

Могат ли хора без диабет да получат хипогликемия от упражнения?

Можете да изпитате предизвикани от упражнения дори и да нямате диабет.

Хората са по-вероятно е да получите хипогликемия поради следните причини:

 • участвайте в тренировка с висока интензивност
 • вече имате ниска кръвна захар, тъй като не сте яли известно време
 • са болни
 • не консумират достатъчно въглехидрати
 • тренирайте веднага след хранене
 • имат инсулинова чувствителност
 • пиете алкохол, който може да понижи кръвната Ви захар няколко часа след като сте спрели да пиете

Могат ли хората с диабет тип 2 да получат хипогликемия, предизвикана от упражнения?

Хората с диабет тип 2 също могат да получат хипогликемия, предизвикана от упражнения.

Да се намалете риска си на хипогликемия, предизвикана от упражнения, когато имате диабет, можете:

 • говорете с лекарите си за най-доброто време за упражнения
 • обсъдете с Вашия лекар дали трябва да коригирате количеството инсулин, което използвате преди или след тренировка
 • проверявайте нивото на кръвната си захар преди, по време и след тренировка
 • увеличете времето, което прекарвате в бавни упражнения

Какво се случва, ако получите хипогликемия по време на тренировка?

Ако имате хипогликемия по време на тренировка, важно е да спрете тренировката си и да консумирате нещо с бързодействащи въглехидрати. Това може да включва чаша сок, парче твърд бонбон или глюкозни таблетки или захар, за да ви помогне да повишите нивата на глюкозата.

Ще трябва да си починете и да дадете шанс на нивата на кръвната си захар да се повишат, преди да възобновите дейността си.

Освен това имайте предвид, че бързодействащите въглехидрати ще повишат кръвната Ви захар само временно. След като кръвната ви захар достигне безопасни нива над 70 mg/dL, можете да помислите дали да не хапнете нещо с повече съдържание – като парче препечен хляб с фъстъчено масло.

Как се лекува хипогликемия, предизвикана от упражнения?

Леката хипогликемия, предизвикана от физическо натоварване, може да не се нуждае от сериозно лечение.

За много хора яденето или пиенето на малко въглехидрати и след това почивка е всичко, от което се нуждаят, за да го лекуват. За да го предотвратите в бъдеще, можете да ядете малко храна час или два преди тренировка.

Също така е добра идея бавно да увеличавате продължителността и интензивността на тренировките.

Ако имате диабет и имате хипогликемия, свързана с тренировка, може да се наложи да коригирате лекарствата си и нивата на въглехидрати преди и след тренировка.

Важно е да наблюдавате нивата на глюкозата си няколко часа след тренировка, за да се уверите, че няма да паднат твърде ниско, въпреки че вече не тренирате.

Важно е да потърсите спешна медицинска помощ, ако изпитате признаци на тежка хипогликемия. Те включват:

 • объркване
 • припадък
 • затруднено ходене или зрение
 • припадък

Може да помислите да се консултирате с Вашия лекар, ако симптомите останат след почивка и консумация на въглехидрати или ако често изпитвате хипогликемия, свързана с упражнения.

Те могат да ви помогнат да насочите към всяко необходимо лекарство или рутинни промени, за да предотвратите това да се случи в бъдеще.

Тренировката кара тялото ви да изразходва повече енергия от обикновено и може да увеличи инсулиновата чувствителност. Особено ако тренировката е интензивна, това може да причини хипогликемия, независимо дали имате диабет или не.

Ако изпитвате честа или тежка хипогликемия, предизвикана от физическо натоварване, може да искате да говорите с Вашия лекар или здравен екип.

Те могат да изключат всички свързани медицински състояния и да предложат препоръки за предотвратяване на хипогликемия в бъдеще.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss