Кога да потърсите помощ за уртикария

Копривната треска обикновено е безобидна, но може да се наложи да посетите лекар, ако е тежка, не изчезва или продължава да се появява. Лекарят може да ви помогне да лекувате и предотвратявате уртикария.

Жена, която я сърби уртикария.
Кинга Кшеминска/Гети изображения

Копривна треска (уртикария) е сърбящи, надигнати петна или подутини, които могат да се появят във всяка част на тялото ви. Уртикария може да се появи и в лигавиците, като вътрешността на устата или под клепачите.

Копривната треска може да ви създаде дискомфорт, но обикновено не означава сериозен здравословен проблем. Но има моменти, когато копривната треска трябва да бъде доведена до лекар или друг здравен специалист.

В тази статия ще предоставим информация за причините за уртикария и ще разгледаме типичните симптоми. Също така ще изясним случаите, когато търсенето на медицинска помощ за копривна треска е важно.

Разбиране на кошерите

Уртикария се появява, когато имунната ви система освобождава химикал, наречен хистамин. Хистаминът е химикал, който тялото ви освобождава, когато възприема заплаха, като например алерген.

Основният симптом на уртикария е силен сърбеж. Кожата ви може също да е топла на допир или да имате усещане за парене.

Размерът, формата и цялостният вид на кошерите варират. Те могат да бъдат големи, повдигнати ръбове или малки, повдигнати точковидни подутини. Може да имате единичен кошер, малък обрив от множество копривна треска или много голям обрив, който покрива значителна област от кожата.

Тенът на кожата ви също може да повлияе на появата на уртикария. Копривната треска при по-бледа кожа често е розова или червена на цвят. Ако имате светла кожа и натиснете кошера, обезцветяването временно ще изчезне (бланшира).

Копривната треска върху черна или кафява кожа може да не придобие различен цвят от околната област на кожата.

Кога да посетите лекар за копривна треска

Леките уртики обикновено не са сериозни. Леката или случайна уртикария обикновено не налага посещение при лекар. Но трябва да обмислите да споменете копривната си треска по време на следващия си преглед при лекар.

Ако копривната треска е по-тежка, може да е време да говорите с лекар или друг медицински специалист. Ето някои фактори, които трябва да имате предвид:

Време

Трябва да помислите за разговор с лекар или друг медицински специалист, ако копривната треска продължи повече от няколко дни. Копривната треска обикновено изчезва от само себе си. Те могат да идват и да си отиват за няколко дни и да изглеждат различно по различно време.

Ако копривната треска е постоянна и не изчезва, може да се случва нещо друго.

Ако наскоро сте започнали ново лекарство или добавка, може да имате алергична реакция към тях. Кажете на лекар какво се случва възможно най-скоро и се обадете на 911 или на местните служби за спешна помощ, ако развиете някакви други симптоми, като температура или задух.

Алергичните реакции към лекарства могат да се появят в рамките на часове след започване на ново лекарство. Но те също могат да се случат дни или седмици по-късно.

Ако копривната треска ви се повтаря и се появява на всеки няколко дни или седмици, може да ви е от полза да посетите специалист като дерматолог или алерголог.

Може да е трудно да се открие причината за уртикария. Може да имате реакция към всичко, с което редовно влизате в контакт, като сапуни, храни или домашни любимци.

Алергологът може да препоръча тестове за алергия, за да ви помогне да идентифицирате отключващия алерген.

Отговор на лечението

В някои случаи лекарствата без рецепта (OTC), като антихистамини или локални кортикостероиди, може да не осигурят достатъчно облекчение.

Ако копривната треска не се повлиява от лечението, може да искате да говорите с лекар или друг медицински специалист. Те могат да предложат допълнителни лечения, като лекарства за алергия с рецепта и инжекции.

Тригери

Копривната треска има много потенциални задействания, включително:

 • алергична реакция към вещество в храна, лекарства или ухапвания от насекоми

 • емоции като стрес и безпокойство
 • натиск върху кожата от дрехи или презрамки на чанти
 • слънчева светлина, топлина или студ

 • инфекции, включително стрептокок в гърлото, COVID-19 и инфекции на пикочните пътища
 • медицински лечения като радиация

Може да бъде предизвикателство да определите какво предизвиква вашите кошери. Можете да говорите с алерголог за тестове за алергия, които могат да ви помогнат да идентифицирате вредните вещества.

Тестовете за алергия са особено полезни за неща, с които влизате в контакт редовно, като храни, полени и ухапвания от насекоми. След като идентифицирате своите тригери, можете да работите, за да ги избегнете в бъдеще.

Тежест

Уртикария варира по тежест от лека до тежка. Ако копривната треска е придружена от подуване или болка, може би е време да говорите с лекар или друг медицински специалист. Същото важи и за уртикария, която е изключително сърбяща.

Уртикария, покриваща голяма част от тялото, като целия торс, също може да наложи обсъждане с лекар или друг медицински специалист.

Има моменти, когато копривната треска може да е симптом на спешна медицинска помощ, като например:

Анафилаксия

Анафилаксията е тежка алергична реакция, често придружена от копривна треска и ангиоедем. Други симптоми включват хрипове, подуване и задух.

Ако вие или някой друг имате симптоми на анафилаксия, обадете се на 911 или на местните служби за спешна помощ. Ако имате EpiPen (лекарство за епинефрин), използвайте го незабавно.

Ангиоедем

В някои случаи копривната треска може да бъде придружена от дълбоко, болезнено подуване на кожата или лигавиците (ангиоедем).

Подуването, причинено от ангиоедем, може да се появи в следните области:

 • под клепачите и около очите
 • на устните, устата и гърлото
 • под кожата

Ангиоедемът може да затрудни дишането и може бързо да се превърне в спешна медицинска помощ. Ангиоедемът е често срещан по време на анафилаксия.

Алфа-гал синдром

Копривната треска понякога може да бъде симптом на алфа-гал синдром, спешно медицинско състояние, което изисква незабавно лечение. Алфа-гал синдромът е алергична реакция към алфа-гал, захарна молекула, открита в:

 • червено месо, включително говеждо, свинско, еленско и агнешко
 • желатин, включително покрити с желатин лекарства, козметика и храни като бонбони
 • млечни продукти, включително краве мляко
 • ухапвания от самотни звездни кърлежи и евентуално други видове кърлежи

Известна е още като алергия към червено месо. Може да се развие при възрастни, които са били ухапани от кърлеж Lone Star.

Синдромът на алфа-гал обикновено се придружава от симптоми като:

 • гадене и повръщане
 • диария
 • лошо храносмилане
 • стомашни киселини
 • стомашни болки

Кога да потърсите спешна помощ

Ако копривната треска е придружена от подуване, което ви затруднява да дишате, обадете се на 911 или на местните служби за спешна помощ или незабавно отидете в спешното отделение.

Други симптоми, които показват спешност, включват:

 • задух
 • проблеми с преглъщането
 • припадък
 • световъртеж
 • замаяност
 • ускорен пулс
 • внезапно понижаване на кръвното налягане
Беше ли Ви полезно?

Какво да очаквате по време на посещение при лекар за копривна треска

Лекарят ще прегледа кожата ви, за да прецени дали имате копривна треска или друго състояние, като дерматит или екзема.

Лекарят ще ви попита за вашата медицинска история, вашите симптоми и колко тежки са били те. Те ще искат да знаят колко често получавате копривна треска, колко дълго продължават и всички потенциални причини, за които подозирате.

Може да се подложите на диагностични тестове, като кръвна картина или кожна биопсия, за да изключите основни заболявания или инфекции като трихофития.

Тестовете за алергия, като кожен тест, могат да ви помогнат да идентифицирате вашите тригери. За този тест лекарят ще вмъкне различни потенциални алергени под кожата ви, за да види дали някой предизвиква алергична реакция.

Възможности за лечение на повтаряща се или тежка копривна треска

Ако сте в състояние да идентифицирате вашите тригери, елиминирането на тези вещества ще бъде важна част от лечението.

В някои случаи облекчаването на безпокойството и стреса също може да бъде полезно. Лекар или друг медицински специалист може да препоръча лекарства или дейности за намаляване на стреса, като медитация, йога и терапия.

Медицински специалист може да препоръча перорални антихистамини с рецепта, като Clarinex (деслоратадин). Хидрокортизонов крем с рецепта може също да помогне за лечение на повтаряща се копривна треска и да намали сърбежа.

В зависимост от тежестта на вашето състояние, лекар или друг медицински специалист може да препоръча ваксини за алергия. Алергичните инжекции са дългосрочна терапевтична опция, използвана за намаляване на чувствителността ви към алергени във вашата среда. Но схемата на лечение отнема време и често може да продължи с години.

Алергичните инжекции могат да бъдат от полза, ако имате тежка копривна треска или копривна треска, причинена от неизбежни алергени. Това лечение не се използва за копривна треска, причинена от хранителни алергии.

OTC лечения за копривна треска

Леките копривна треска често реагират бързо на антихистамини без рецепта. Има няколко вида антихистамини и те могат да се приемат през устата или да се прилагат върху кожата. Те работят, като намаляват ефектите на хистамина.

Има много различни марки антихистамини, от които можете да избирате. Някои причиняват изразена сънливост, сухота в устата и други симптоми. Прочетете етикета, за да знаете какво да очаквате, преди да купите.

Локалните стероидни кремове също могат да бъдат полезни за намаляване на подуване и сърбеж. Тези лекарства действат чрез свиване на кръвоносните съдове и намаляване на възпалението.

Домашни средства за уртикария

За да предотвратите, облекчите или намалите симптомите на уртикария, можете да опитате следните домашни средства:

 • премахнете потенциалните тригери и алергени от вашата среда
 • използвайте слънцезащита като слънцезащитен крем или слънцезащитно облекло
 • избягвайте да носите тесни или ограничаващи дрехи
 • поставете хладни компреси върху засегнатите участъци от кожата
 • избягвайте чесане на сърбяща кожа
 • вземете вана с колоидни овесени ядки или използвайте лосион с колоидни овесени ядки върху засегнатата област
 • третирайте кожата с хамамелис или каламинов лосион

Копривната треска обикновено изчезва в рамките на няколко дни или по-бързо при домашно лечение.

В някои случаи копривната треска може да изисква медицинско лечение. Лекар или друг медицински специалист може да предпише перорални лекарства или да препоръча алергични инжекции, ако имате дългосрочна, тежка или повтаряща се копривна треска.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss