Как чаят от хризантема е полезен за вашето здраве

Може би познавате хризантемите или майките като многолистно цвете, което се среща по целия свят в градински лехи и саксии. Цъфтежите на хризантемите варират от най-бледожълто до яркочервено, с няколко разновидности в зелено и лилаво. Изобразявани от векове в изкуството, те не са просто красиви за гледане. Хризантемите също са годни за консумация и се използват за медицински цели от много години.

Чаят, приготвен от изсушените цветя, има златист оттенък и мек, цветен вкус, подобен на лайка. Превъртете надолу за инструкции как да го направите. Може да му се насладите с малко мед. Венчелистчетата, листата и дръжките на цветето могат да се бланшират (за кратко да се потопят във вряща вода) и да се консумират в салати или самостоятелно.

Традиционна Китайска Медицина

Хризантемата се използва от стотици години в китайската медицина. Хората го използват за лечение на дихателни проблеми, високо кръвно налягане и хипертиреоидизъм. Феновете на цветето също казват, че може да намали възпалението и да успокои нервите ви.

Д-р JD Yang е експерт по китайска и интегративна медицина и основател на Tao Integrative. „Китайската медицина категоризира билките въз основа на енергийни свойства, а не на химически съставки“, казва той. „Хризантемата осигурява леко студена енергия. Има специален афинитет към енергийните канали, които водят до белите дробове, черния дроб, далака и бъбреците.

Тези употреби не са подкрепени от съвременни научни изследвания, но имат дълга история. Хризантемата или „джу хуа“, както е известно на китайски, също се препоръчва за намаляване на симптомите на треска и настинка в ранните етапи.

Какво казва изследването

Учените започнаха да изследват лечебните ползи от хризантемите поради тяхната популярност в алтернативните практики. Едно проучване установи, че някои химикали, извлечени от цветя на хризантема, могат да намалят възпалението. Друг установи, че екстрактът от хризантема може да помогне за лечение на костни заболявания като остеопороза.

Диетоложката Рене Росен, обучена в Института за интегративно хранене, е изследвала обстойно хризантемите. „Човек не може да очаква да вземе хризантема и да има чудотворно възстановяване от остеопороза или да успокои нервите за една нощ“, казва тя. Росен съветва да се гарантира чистотата и концентрацията на препарата. Тя също така препоръчва да приемате хризантема за дълъг период от време, за да извлечете ползите.

След като е проучил предполагаемите охлаждащи и противовъзпалителни ефекти на хризантемата, Росен казва: „Това, което изглежда реалистично, е, че за много дълги периоди от време някои хора с правилна телесна конституция могат да използват хризантемата, за да намалят топлината и възпалението.

Как да си направим чай от хризантеми

Чаят от хризантеми се приготвя лесно. Ако използвате хризантема, която сте отгледали сами, откъснете цветята и ги оставете да изсъхнат няколко дни на слънчево място или използвайте дехидратор за храна. Можете също да закупите сушени цветове от хризантеми в здравословна храна и азиатски хранителни стоки.

Сварете водата и я оставете да се охлади за около минута до около 100 ° F. След това използвайте между 3-6 изсушени цветя до 8 унции. чаша вода. Оставете да втаса за няколко минути и воаля!

Ако правите чай от хризантеми, уверете се, че използвате само растения, които не са били пръскани с пестициди или други градински химикали. Ако сте бременна или кърмите, попитайте Вашия лекар, преди да пиете чай от хризантема.

Алергии и странични ефекти

Ако сте алергични към маргаритки или амброзия, може да сте алергични и към хризантема. Определено спрете да го консумирате, ако имате реакция като кожен обрив или дразнене на дихателните пътища. Продуктите с хризантема взаимодействат с много лекарства, отпускани по лекарско предписание, макар че нито едно много сериозно. Ако приемате лекарства с рецепта, попитайте Вашия лекар, преди да започнете да използвате каквито и да е хризантеми.

Маслото от хризантема е много силно и трябва да се използва внимателно. Основният му химикал, пиретрум, се използва в много пестициди. Директният контакт или дългосрочното излагане на пиретрум може да раздразни кожата, очите, носа и устата.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss