Как трябва да се подготвя за химиотерапия?

Подготовката за първата сесия на химиотерапия най-вероятно ще бъде тревожно време. Напълно нормално е да се притеснявате от започване на всякакъв вид медицинска процедура, особено химиотерапия. Но ако сте подготвени предварително, това ще ви помогне да облекчите част от стреса и безпокойството.

Ето няколко начина да се подготвите за първата си сесия:

Осигурете безопасен и лесен венозен достъп.

Вашият онколог може да Ви предложи да поставите централен венозен катетър (CVC) преди първата Ви инфузия на химиотерапия. Наличието на CVC улеснява поставянето на лекарства, кръвни продукти, хранителни вещества или течности директно в кръвния ви поток. Най-често срещаните CVC са периферно поставени централни катетри (PICC линии) и портове. PICC линия се вкарва в голяма вена. Портовете се поставят под кожата в гърдите или горната част на ръката от хирург или рентгенолог. И двете могат да останат по време на вашата химиотерапия. Попитайте своя онколог за рисковете и ползите от всеки и кой, ако има такъв, CVC е най-подходящ за вас.

Вижте вашия зъболекар.

Ако не сте посещавали зъболекаря си през последните 6 месеца, добре е да си направите преглед, преди да започнете химиотерапия. Вашият зъболекар трябва да търси признаци на инфекция. Лечението на всякакви инфекции преди започване на химиотерапия може да помогне за намаляване на риска от усложнения по време на лечението, както и от забавяне на лечението.

Изберете своя спътник.

Повечето заведения позволяват на пациентите да доведат поне един член на семейството или приятел със себе си на химиотерапия. Вашият спътник може да ви помогне да отговаряте на въпроси, да водите бележки, да разбирате инструкциите за домашни лекарства и да се подготвите за следващата ви сесия. Освен това се уверете, че вашият спътник е готов да ви закара до и от лечебното заведение. Някои от лекарствата за химиотерапия могат да ви направят сънливи или твърде неудобни за шофиране.

Планирайте пътуването си.

Уверете се, че вие ​​и вашият спътник знаете как да стигнете от дома си до лечебното заведение. Освен това разберете къде да паркирате, къде да се регистрирате и с кого да се свържете, ако някога закъснеете.

Подгответе се за странични ефекти.

Попитайте вашия онколог за евентуални странични ефекти. Знаейки какво да очаквате, дори преди първата си сесия, може да гарантира, че сте готови и подготвени за тях. Например, вашият кухненски шкаф може да не е зареден с джинджифилови бонбони или чай от джинджифил сега, но тези артикули са едни от най-добрите естествени лекарства за гадене.

Вземете вашите рецепти.

Уверете се, че сте взели всичките си домашни лекарства от аптеката и че разбирате как да ги приемате.

Запасете се с консумативи.

Също така е добра идея да държите под ръка някои медицински предмети, като рецепти, превръзки и термометър. Може да имате нужда от тези артикули след лечението, когато вероятно ще сте твърде уморени, за да отидете до магазина.

Отидете да пазарувате за хранителни стоки.

Уверете се, че имате много храна и питателни напитки в дома си. Може също да искате да приготвите някои ястия предварително или да поставите график за хранене. Първите три до пет дни след химиотерапията обикновено са най-лошите и може да не ви е до готвене или излизане.

Бъди информиран.

Прочетете всички образователни материали, които вашият онколог ви е дал за вашето химиотерапевтично лечение и какво да очаквате, след като се приберете у дома. Задавайте въпроси, ако нещо не ви е ясно или ви притеснява.

Практикувайте упражнения за облекчаване на стреса.

Техниките или практиките за релаксация могат да помогнат при симптоми на тревожност. Доказано е, че практикуването на йога е особено полезно за пациенти с рак. Медитацията е друга техника за релаксация, която може да ви даде усещане за спокойствие, като насочите вниманието си към премахване на стресиращите мисли. Други видове техники за релаксация, които могат да помогнат, са хипноза, масаж, тай чи, музикална терапия и ароматерапия.

Облечете се удобно.

Вероятно ще седите или лежите няколко часа, така че широките и удобни дрехи често са най-добри. В стаите за лечение също може да е хладно, така че опаковайте уютен суичър, одеяло и топли чорапи. И ако имате PICC линия или порт, уверете се, че Вашият лекар ще има лесен достъп до тях.

Опаковайте лека закуска или малка храна.

Вашите химиотерапевтични сесии могат да продължат от няколко минути до няколко часа. Планирайте предварително какво ще ядете в дните на лечение, като опаковате закуски или малко ястие в изолирана чанта. Повечето пациенти смятат, че яденето около час преди лечението работи най-добре. Някои добри закуски включват ядки, пълнозърнести крекери, твърдо сирене, хумус, гранола и плодове. Освен това попитайте дали има хладилник за ваше ползване.

Хидратирайте.

Пийте много вода през дните преди първата сесия и след нея. Ако водата ви е неприятна, добавете вкус, като сложите пресни плодове, резени краставица или листа от мента. Или преминете към други течности като сокове, мляко, спортни напитки и билков чай.

Донесете забавление.

Прекарването на времето по време на лечението изисква планиране. Решете какви книги, музика, игри или други приятни разсейващи неща искате да имате със себе си. Вашият спътник също може да бъде добър източник на забавление. Играта на настолни игри за двама може да накара часовете да минават бързо.

Знайте, че персоналът на лечебното заведение е там, за да ви помогне да направите сесията ви по химиотерапия възможно най-гладко. Ако имаш нужда от нещо, не се колебай да питаш.

След като приключи първата ви сесия, отделете малко време, за да помислите какво е работило най-добре за вас. Сесията премина ли според очакванията? Беше ли ви удобно в дрехите си? Огладняхте ли или се отегчихте? След това направете всички необходими промени в плана си преди следващата си среща.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss