Как се разви психотерапията?

Психотерапията е резултат от стотици години изучаване на човешкия ум.

Ако някога сте ходили на терапия за разговор, използвали сте лекарства за психичното си здраве или сте си записали час при психиатър, трябва да благодарите на брилянтните умове на психологията за това.

Психологията, или изучаването и науката за човешкия ум и поведение, е област, която избухна в края на 1800 г. и продължава да се развива бързо оттогава. И от изучаването на психологията се развива психотерапията, една от най-широко използваните форми на лечение на психичното здраве в света.

И така, как се е развила психологията, за да стане това, което е днес, и кога психотерапията – и други терапевтични интервенции за състояния на психичното здраве – са възникнали от тази област?

По-долу ще изследваме еволюцията и произхода на психологията и психотерапията, както и ще обсъдим някои от съвременните капани и как изглежда бъдещето за тази област на обучение.

Хронологията на еволюцията на психологията

Много експерти в областта на психологията проследяват корените на изследването още в древна Гърция, когато философите започват да задават философски въпроси, свързани с природата на ума и човешкото поведение.

Въпреки това, това, което познаваме като съвременна психология започва да се развива в края на 19-ти век, когато експертите в областта на психичните изследвания започват да изследват психологията като нещо повече от просто философска концепция.

Вилхелм Вунд до голяма степен се смята за баща на съвременната психология. През 1872 г. Вунд предлага първия курс по научна психология в университета в Хайделберг в Германия. По-малко от десетилетие по-късно, през 1879 г., Вунд открива първата по рода си лаборатория по експериментална психология в Лайпцигския университет, също в Германия.

Едва през 1883 г. Г. Стенли Хол, ученик на Вунд, създава първата лаборатория по психология в Съединените щати в университета Джон Хопкинс. През следващите 20 години броят на лабораториите ще се увеличи до почти 50.

През 1886 г. Джоузеф Джастроу става първият студент, който някога се е дипломирал с докторска степен по психология, а няколко години по-късно САЩ ще видят първия професор в областта на психологията.

В началото на века психологията продължава да бележи огромен напредък с основаването на Американската психологическа асоциация (APA) през 1892 г. и първата психологическа клиника за пациенти през 1896 г.

По това време също започват да се развиват нови клонове на психологията от най-ярките умове в индустрията, като психоанализата – школата на мисълта на Зигмунд Фройд, която се превръща в вдъхновение за това, което днес познаваме като психотерапия.

Как е възникнала психотерапията?

Психотерапията, понякога наричана „терапия за разговори“, е една от най-ефективните форми на терапия за психични състояния. По време на психотерапевтичните сесии работите в тясно сътрудничество с професионалист по психично здраве, за да развиете уменията, необходими за подобряване на цялостното ви психично здраве.

И така, как всъщност се разви практиката на психотерапията?

Както се оказва, първоначалното вдъхновение е немският лекар Франц Антон Месмер, който става известен с разработването на модерни хипноза. Използването на хипнозата от Месмер вдъхнови много професионалисти от епохата да разработят свои собствени методи, включително Зигмунд Фройд и Йозеф Бройер, които по-късно ще открият психодинамичната психотерапия в началото на 1900 г.

Оттогава психотерапията се е развила от началото на 1900 г практика, за да има значително влияние върху света на психологията, като помага да се вдъхновят други форми на модерна, като когнитивно-поведенческа терапия (CBT).

Какви фактори са довели до еволюцията на психологията?

Преди развитието на психологията като област на изследване, психичните заболявания се разглеждаха като духовен въпрос и симптомите на психичните заболявания често се разглеждаха като свръхестествени или дори демонични събития.

Въпреки това, едва в края на 1700 г. лечението на хората, живеещи с психични заболявания, започва да се променя, до голяма степен поради застъпничеството на френския лекар Филип Пинел.

Тъй като изучаването на психологията продължи да се развива, нови подходи, теории и открития започнаха да подхранват еволюцията на полето. От началото до средата на 1900 г. се развиват нови школи по психология, като психофармакология и когнитивна психология – както и нови методи на лечение, като лоботомия и електроконвулсивна терапия (ЕКТ).

Много от постиженията в диагностиката и лечението на психични заболявания, които познаваме днес, също са пристигнали през 50-те години на миналия век. Например, първото лекарство, използвано за лечение на депресия, имипрамин, е разработено през 1951 г. – последвано от създаването на първата версия на Диагностичния и статистически наръчник за психични разстройства (DSM), най-широко използваният диагностичен инструмент за психично здраве през 1952 г.

Какви са недостатъците на съвременната психология?

Благодарение на развитието и еволюцията на психологията можем да признаем важността на нашето психично здраве. Въпреки това, въпреки че търсенето на психолози продължава да нараства — особено в ерата на COVID и след COVID — областта на психологията не е под всякаква критика.

Например, някои експерти в областта на психичното здраве вярват, че един от най-големите проблеми на съвременната психология е свръхдиагностиката на състоянията на психичното здраве. Състояния като депресия, биполярно разстройство и посттравматично стресово разстройство (ПТСР) се диагностицират с по-високи нива, което някои смятат, че най-вероятно се дължи на свръхдиагностика.

Други критики на съвременната психология се докосват до различни фактори, като генетика и невронаука, диагностични процедури и лекарства, и как те са имали по-малко от положително влияние в областта.

Какво е бъдещето на психологията?

Въпреки потенциалните недостатъци на съвременната психология, областта продължава да се развива в предимно положителна посока.

Тъй като стигмата срещу психичното здраве започна да намалява, това даде възможност на хората да говорят за въздействието на психичното си заболяване без осъждане. И повече хора от всякога осъзнават значението на терапията, което доведе до нарастване на търсенето на психолози и специалисти по психично здраве.

Психолозите също започват да диверсифицират своите практики и да се разширяват в различни области на нуждите, като например предоставяне на по-разнообразни грижи и създаване на стартиращи фирми за психично здраве. Освен това напредъкът в неврологията, генетиката и други области на изследване продължава да ни помага да разберем по-добре човешкия ум и психичното здраве.

А що се отнася до възможностите за лечение на психичното здраве, експертите продължават да напредват. Не само виждаме, че новите терапевтични подходи стават все по-популярни, но лекарствата и възможностите за лечение непрекъснато се развиват, за да предложат повече разнообразие и по-добри резултати.

Научете повече за това как да намерите най-добрия терапевт за вас.

Психологията е област на изследване с дълга, богата история, която обхваща много векове, но най-големият напредък в областта е през последните няколкостотин години.

От въвеждането на първата експериментална психологическа лаборатория в Германия до развитието на съвременната психотерапия от Фройд и Бройер, областта на психологията продължава да напредва по очарователни начини.

В крайна сметка трябва да благодарим на великите умове на психологията през годините за диагностиката на психичното здраве и възможностите за лечение, които имаме днес – опции, които продължават да помагат за подобряване на живота на стотици милиони хора по целия свят, живеещи с психични заболявания.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss