Как псориатичният артрит засяга пръстите

Псориатичният артрит може да причини болезнено подуване и скованост на пръстите ви. Симптомите могат да повлияят на способността ви да хващате и боравите с нещата, но има възможности за лечение, които могат да помогнат.

Псориатичният артрит (PsA) е възпалително заболяване на ставите, което може да прогресира, като се влошава с времето.

Повечето хора с PsA вече имат псориазис, като средното време на поява между 7 и 10 години след първо развитие на състоянието на кожата.

PsA може да засегне всяка става в тялото ви, включително тези на пръстите ви. Ако имате псориазис и изпитвате болка или скованост в пръстите си, може да помислите да говорите с лекар за възможен артрит.

Ето какво трябва да знаете за PsA и как се отразява на пръстите.

Как псориатичният артрит засяга пръстите

Псориатичният артрит може да причини болка и скованост в една или повече стави по цялото тяло. Когато пръстите ви са засегнати, може да изпитате:

 • болка и топлина, които се излъчват през целия ви пръст
 • зачервяване на засегнатите пръсти
 • скованост, която може да затрудни сгъването на пръстите ви
 • сковани пръсти, които се влошават сутрин или след други дълги периоди на почивка
 • намален обхват на движение, което може да причини трудности при ежедневните движения, като хващане и задържане на предмети
 • подуване на засегнатите пръсти, което може да причини вид, подобен на наденица
 • псориазис кожни петна около ръцете ви или върху засегнатите стави на пръстите

PsA има тенденция да засяга ставите асиметрично. Това означава, че може да изпитате симптоми от едната страна, а не от другата.

Снимки на PsA в пръстите

Какво причинява PsA в пръстите?

Както при други автоимунни заболявания, не е ясно какво точно причинява PsA, въпреки че комбинация от гени и фактори на околната среда като инфекции, стрес и наранявания може да предизвика този артрит.

Освен това, възрастни с тежък псориазис може да са изложени на повишен риск.

Докато PsA може да засегне всяка става, най-често се среща в големите стави, разположени в краката и стъпалата. Също така често се развива в малките стави на пръстите на ръцете и краката, особено в ставите на пръстите, които са най-близо до ноктите.

С напредването на PsA може в крайна сметка да засегне ставите на гръбнака и бедрата.

Как се диагностицира PsA?

Лекарят може да диагностицира PsA в пръстите въз основа на множество тестове.

Първо, те ще направят физически преглед, за да видят дали имате подуване или чувствителност, които биха могли да показват други видове артрит. Те могат също така да търсят признаци на псориазис, както и промени в ноктите ви.

След това лекарят може да използва следната информация, за да им помогне да направят диагноза PsA:

 • лична или фамилна анамнеза за псориазис
 • дали PsA работи във вашето семейство
 • кръвни изследвания за потвърждаване на възпаление, както и за изключване на други състояния с подобни симптоми, като ревматоиден артрит (RA)
 • Рентгенови лъчи за търсене на промени в засегнатите стави
 • ултразвук или ЯМР за търсене на възпаление в ставите

Лечение на PsA в пръстите

Лечението на PsA на пръстите включва същите лекарства, използвани за лечение на артрит в други части на тялото. Това включва:

 • Нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС): НСПВС без рецепта, като ибупрофен, могат да помогнат за облекчаване на болката и подуването на пръстите ви.
 • Кортикостероидни инжекции: Ако болката и подуването не се подобрят с НСПВС, лекарят може да опита инжектиране на ниска доза стероид, за да помогне за намаляване на основното възпаление в ставите на пръстите ви.
 • Биологични: Използвани за по-тежък PsA, тези инжекции действат, като насочват имунната ви система към намаляване на възпалението.
 • Антиревматични лекарства, модифициращи заболяването (DMARD): Използвани също за по-тежки случаи на PsA, тези перорални лекарства потискат имунната ви система, за да контролират възпалението, причинено от PsA.

Освен лекарствата, други терапии могат да помогнат за лечението на PsA на пръстите. Това включва физическа терапия, която да помогне за подобряване на функционирането на ставите на пръстите, както и трудова терапия, която да ви помогне да се справяте по-удобно с ежедневните дейности.

Докато упражненията могат да помогнат при симптомите на PsA, лекарят може да препоръча избягване на ненужно натоварване на ставите на пръстите ви, когато е възможно. Например, можете да използвате телесното си тегло, за да отворите врата, а не само пръстите си.

Псориазис на ноктите

Както псориазисът, така и PsA засягат ноктите. Това може да причини:

 • хлътване на ноктите
 • ронещи се или чупливи нокти
 • ноктите, които се отделят от ноктите им
 • кафяво, бяло или жълто обезцветяване
 • бели петна по ноктите
 • кръв под засегнатия нокът

Лечения

Лечението на симптомите на ноктите, причинени от PsA или псориазис, може да включва:

 • локални или инжекционни кортикостероиди
 • лазерни лечения
 • лекарства като биологични, DMARDs или имуносупресори

Може да отнеме поне 6 месеца, за да видите резултатите, тъй като трябва да изчакате ноктите ви да пораснат.

Ечесто задавани въпроси

Псориазисът причинява ли пръст на спусъка?

„Пръст на спусъка“ се отнася до възпалени сухожилия на пръстите ви, които карат пръста ви да заседне в позиция надолу (като натискане на спусъка).

Често можете ръчно да изправите пръста си, но той има тенденция да се свие обратно за една нощ. Може също да почувствате скованост и болка.

Псориазисът не е известна причина, но други състояния като PsA и RA могат да увеличат риска от развитие на тригерен пръст.

Причинява ли псориазисът “кренвирши”?

До почти 50% на хората с PsA изпитват дактилит, или “пръсти на наденица”.

Псориазисът, от друга страна, не причинява този тип подуване на ставите. Посетете лекар, ако имате псориазис и усещате пръсти или палци.

Превръща ли се псориазисът в псориатичен артрит?

Въпреки че всеки може да развие PsA, той най-често засяга възрастни, които са имали псориазис най-малко 7 до 10 години. Смята се, че около 15% от хората с псориазис са засегнати.

Тежкият псориазис също може да увеличи риска от развитие на PsA по-късно в живота.

Ако изпитвате продължителна болка, подуване или скованост на пръстите си, важно е да посетите лекар за диагностика и лечение. Това е особено вярно, ако имате анамнеза за псориазис.

Въпреки че няма лек за PsA, бързата диагноза може да помогне за намаляване на риска от развитие на трайно увреждане на ставите на пръстите ви. Леченията също могат да ви помогнат да се почувствате по-добре, като същевременно подобряват качеството ви на живот.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss