Как да различим вирусния и бактериалния тонзилит

Може да е трудно да се направи разлика между вирусен и бактериален тонзилит само по симптомите. Въпреки това, тонзилитът, причинен от вирусна инфекция, може да бъде по-лек от тонзилита, причинен от бактериална инфекция.

Тонзилитът е възпаление на сливиците – двете жлези, които се намират в задната част на гърлото. Може да бъде причинено от вирусни или бактериални инфекции.

Най-честият симптом на тонзилита е възпаленото гърло, но е трудно да се каже дали причината е вирусна или бактериална инфекция по поглед или само по симптоми. Лекарят може да назначи култура от гърлен тампон, за да види дали инфекцията е бактериална.

Тази статия разглежда основните разлики между вирусен и бактериален тонзилит, включително симптоми, лечение, причини и рискови фактори.

Какви са симптомите на вирусен срещу бактериален тонзилит?

Основният симптом както на бактериалния, така и на вирусния тонзилит е възпалено гърло. И двата вида тонзилит могат също да причинят червени, подути и болезнени сливици, което затруднява преглъщането.

Ако имате тонзилит от вирусна инфекция, като обикновена настинка или грип, вашите симптоми може да са по-леки, отколкото ако причината е бактериална. Може също да имате кашлица, запушване и хрема.

Бактериалният тонзилит има тенденция да бъде по-тежък и може да забележите, че имате лош дъх, според NHS. Има редица бактерии, които могат да причинят тонзилит, но най-често причината е стрептококова бактерия от група А.

От гледна точка на симптомите е трудно да се направи разлика между бактериален и вирусен тонзилит, поради което изследването е толкова важно.

Как се лекува вирусен и бактериален тонзилит?

Как се лекува тонзилитът зависи от причината. В повечето случаи симптомите ще изчезнат между 3 и 7 дни, независимо дали е вирусна или бактериална инфекция.

Няма специфично лечение, ако инфекцията е вирусна. Но ако се потвърди, че инфекцията е бактериална, вашият лекар вероятно ще предпише антибиотици.

Ако на вас или вашето дете са предписани антибиотици за бактериален тонзилит, не забравяйте да завършите целия курс на антибиотици, дори ако започнете да се чувствате по-добре по-рано. Ако спрете твърде рано, първоначалната инфекция няма да бъде изчистена. Незавършването на цял курс от антибиотици също може да допринесе за антибиотична резистентност.

Беше ли Ви полезно?

Независимо дали имате вирусен или бактериален тонзилит, ето някои неща, които можете да направите, за да се чувствате по-комфортно:

  • почивайте си много
  • пийте много течности
  • яжте меки храни, ако ви боли при преглъщане
  • пийте топли течности или смучете студени храни, като сладкиши, за да облекчите възпаленото си гърло
  • използвайте овлажнител
  • гаргара със солена вода
  • вземете болкоуспокояващи без рецепта

При някои хора бактериалните инфекции стават хронични. Ако изпитвате пет или повече бактериални инфекции за една година, може да се наложи да имате тонзилектомия, която представлява операция за отстраняване на сливиците.

Усложненията от тонзилит са редки и наистина се появяват само при бактериални инфекции. Понякога могат да възникнат вторични инфекции, като инфекция на средното ухо или абсцес, който се развива между сливиците и гърлото.

Какво причинява вирусен срещу бактериален тонзилит и кой е изложен на риск?

Вирусният тонзилит е по-често срещан от бактериалния. Причинява се от вируси като обикновена настинка, грип и COVID-19.

Бактериалните инфекции най-често се причиняват от стрептококови бактерии от група А. Бактериалният тонзилит засяга между 5% и 15% от възрастните които посещават лекар за възпалено гърло и между 15% и 30% от децата на възраст между 5 и 15 години, които търсят лечение.

Най-често срещаният възрастов диапазон за развитие на вирусен или бактериален тонзилит е 5-15 години. Тонзилитът не е толкова често срещан при възрастните, колкото при децата.

Най-честият симптом, който се споделя от всички видове тонзилит, е възпаленото гърло. Но е трудно да се направи разлика между вирусен и бактериален тонзилит само по симптомите.

Трябва да се направи култура от гърлен тампон, за да се определи дали инфекцията е бактериална и изисква антибиотици за лечение.

Усложненията са редки, но някои хора имат повтарящи се бактериални инфекции, които може да изискват тонзилектомия.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss