Как да приемате хапчета за спешна контрацепция, за да избегнете бременност след 72 часа

Можете да предотвратите бременност, като вземете едно хапче за спешна контрацепция до 120 часа (5 дни) след секс с пениса във влагалището.

Има две форми на спешна контрацепция – хапчета без рецепта и хапчета с рецепта, които приемате през устата, и вътрематочни устройства (IUD), които медицински специалист поставя.

Тази статия се фокусира основно върху хапчетата за спешна контрацепция.

Въпреки че експертите разбират, че теглото или индексът на телесна маса (ИТМ) на човек може да повлияе на ефективността на хапчетата за спешна контрацепция, клиничните изследвания все още не са установили праг за ефикасност.

Това означава, че здравните специалисти в момента нямат конкретен отговор кога хапчетата за спешна контрацепция стават по-малко ефективни или неефективни.

Експертите се нуждаят от повече изследвания, за да разберат дали удвояването на дозата може да увеличи ефикасността при хора с по-високо тегло или ИТМ.

Медната спирала може да бъде най-ефективната форма на спешна контрацепция, независимо от теглото или ИТМ.

Ако имате възможност, разговорът със здравен специалист може да бъде полезен. Те могат да препоръчат най-добрия спешен контрацептив за вашите индивидуални нужди.

Улипристал ацетат (ella)

„Ella е по-ефективна, когато се приема по всяко време в рамките на 120 часа (5 дни) след секс, отколкото всяка друга опция за спешна контрацепция“, казва София Йен, д-р, съосновател и главен изпълнителен директор на Pandia Health, онлайн доставчик на противозачатъчни.

Ella използва нехормонална съставка, наречена улипристалов ацетат, за да блокира хормона прогестерон, като забавя овулацията за 120 часа (5 дни). Това дава време на спермата да умре, преди тялото ви да освободи яйцеклетка.

Блокирането на прогестерона също изтънява лигавицата на матката, така че е малко вероятно да се случи имплантиране, дори ако сперматозоидите могат да оплодят яйцеклетката.

Според Planned Parenthood Ела може да бъде най-ефективен за хора с ИТМ 30 или по-малко. Може да бъде по-малко ефективен – потенциално неефективен – за хора с ИТМ от 35 или по-висок.

Ella се предлага само по лекарско предписание. Ако имате първичен лекар или гинеколог, те могат да ви предпишат ella.

Можете да получите рецепта чрез местния здравен отдел, обществена клиника като Planned Parenthood или платформа за телемедицина като Nurx.

Ella обикновено струва около $50, но някои доставчици предлагат лекарството безплатно или на намалена цена за хора, които отговарят на изискванията. Застраховките и Medicaid обикновено покриват лекарствата.

План Б и други хапчета левоноргестрел

Най-разпространеният спешен контрацептив на пазара, План Б, съдържа синтетична версия на прогестерона, наречена левоноргестрел. Синтетичният хормон може да помогне за забавяне на овулацията, намалявайки риска от потенциално оплождане.

Други спешни контрацептиви на базата на левоноргестрел включват:

  • AfterPill
  • Моят избор
  • Моят начин
  • Вариант 2
  • Превенция
  • Поемам инициатива

„Доказано е, че хапчетата левоноргестрел са 89% е ефективен, ако се приема до 72 часа (3 дни) след незащитен полов акт“, казва Кристин Хакел, практикуваща медицинска сестра в Nurx, доставчик на телемедицина.

„Те продължават да работят 72–120 часа (5 дни) след полов акт, но в много по-малка степен“, обяснява Хакел.

Според Planned Parenthood хапчетата, базирани на левоноргестрел, могат да бъдат най-ефективни за хора с ИТМ 24 или по-малко. Те могат да бъдат по-малко ефективни – потенциално неефективни – за хора с ИТМ 25 или по-висок.

Можете да закупите Plan B и други хапчета левоноргестрел без рецепта в повечето аптеки, включително CVS, Rite-Aid и Walgreens. Някои магазини за хранителни стоки и много онлайн търговци на дребно също предлагат лекарството.

Можете също така да получите лекарството в местния здравен отдел, обществена клиника като Planned Parenthood или чрез платформа за телемедицина като Nurx.

План Б обикновено струва около $50. Генеричните хапчета левоноргестрел не са толкова широко достъпни, колкото план Б – може да имате по-голям късмет да ги намерите онлайн – но обикновено са по-евтини.

Много доставчици предлагат финансова помощ и хората, които имат застраховка или Medicaid, обикновено могат да получат лекарствата безплатно.

Комбинирани противозачатъчни хапчета

Можете да приемате някои противозачатъчни хапчета като спешна контрацепция, когато ги приемате в по-високи от обичайните количества. Повишаването на хормоните може да помогне за забавяне на овулацията и предотвратяване на имплантацията.

„Методът Yuzpe включва приемане на една първа доза в рамките на 72 часа и втора доза, взета 12 часа по-късно“, обяснява Хакел.

Този подход работи само с комбинирани противозачатъчни хапчета, съдържащи естроген и прогестин. Минихапчетата, съдържащи само прогестин, могат да бъдат неефективни.

Въпреки че е удобно, повечето експерти не го препоръчват, ако има други възможности за спешна контрацепция.

„Методът Yuzpe е по-малко ефективен от Plan B и ella и идва с повече странични ефекти“, казва Hackel.

По-стари изследвания установиха, че методът Yuzpe е 56–86% ефективен, в зависимост от това колко скоро след секс хората са взели лекарството.

Често задавани въпроси

Възможно ли е да се направи „домашно хапче за сутрин след“?

Не точно. Но методът Yuzpe понякога се нарича „домашно приготвено хапче за сутринта след“.

„Въпреки че е по-добре от нищо, това е най-малко ефективният метод за спешна контрацепция“, казва Йен.

Можете ли да предотвратите бременност след изтичане на 120 часа?

Вашият най-добър залог може да бъде да получите медна IUD.

„ВМС са одобрени за употреба като спешна контрацепция до 120 часа (5 дни) след незащитен секс в САЩ“, казва Хакел. „Но те са одобрени и се използват до 168 часа (7 дни) след незащитен секс в Канада.“

А малко проучване от 2019 г предполагат, че поставянето на медна спирала до 14 дни (2 седмици) след секс може да помогне за предотвратяване на бременност.

Ако имате избор, по-добре ли е да вземете хапчета за спешна контрацепция или да вземете спирала?

„ВМС са най-ефективните методи за спешна контрацепция“, казва Хакел.

Медните спирали причиняват възпалителна реакция, която е токсична за сперматозоидите и предпазва сперматозоидите от среща с яйцеклетката, обяснява Йен.

Експертите трябва да извършат повече проучвания, за да определят дали хората могат надеждно да използват хормонални спирали като спешна контрацепция, но проучване от 2021 г. изглежда обещаващо.

„Хормоналните спирали съдържат левоноргестрел, който пречи на транспорта на сперматозоидите и яйцеклетките през фалопиевите тръби, както и прави стената на матката негостоприемна за каквото и да е имплантиране“, казва Хакел.

Долния ред

Колкото по-рано използвате спешна контрацепция, толкова по-ефективна може да бъде тя. Въпреки това имате опции, ако изминат 72 часа (3 дни) или повече.

Можете да използвате всеки метод, който имате на разположение до 120 часа (5 дни) след секс. Хапчето улипристал ацетат, маркирано като ella, може да бъде най-ефективното хапче за спешна контрацепция след 72 часа (3 дни).

Медната IUD може да бъде най-ефективната форма на спешна контрацепция като цяло.


Габриел Касел (тя/тя) е преподавател по queer секс и уелнес журналист, който се е ангажирал да помага на хората да се чувстват възможно най-добре в телата си. В допълнение към Healthline, работата й се появява в публикации като Shape, Cosmopolitan, Well+Good, Health, Self, Women’s Health, Greatist и много други! В свободното си време Габриел може да бъде намерена да тренира CrossFit, да преглежда продукти за удоволствие, да се разхожда с нейното бордър коли или да записва епизоди от подкаста, който тя е домакин, наречен Bad In Bed. Следвайте я в Instagram @Gabriellekassel.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss