Как алкохолът е свързан със загубата на памет

Независимо дали става дума за една нощ или няколко години, тежката употреба на алкохол може да доведе до пропуски в паметта. Това може да включва трудности при припомнянето на скорошни събития или дори цяла нощ. Това може също да доведе до трайна загуба на паметта, описана като деменция.

Лекарите са идентифицирали няколко начина, по които алкохолът влияе върху мозъка и паметта. Хората, които пият прекомерно или имат разстройство на употребата на алкохол (AUD), могат да получат краткосрочна и дългосрочна загуба на паметта.

А Проучване от 2013 г установи, че приблизително 78% от хората с диагноза AUD изпитват промени в мозъка.

Продължете да четете, за да научите защо алкохолът може да повлияе на краткосрочната и дългосрочната памет и какво можете да направите по въпроса.

Алкохол и загуба на памет

Лекарите са идентифицирали няколко начина, по които пиенето на алкохол може да повлияе на паметта на човек. Те включват следното:

Краткосрочна памет

Някои хора изпитват това, което лекарите наричат ​​​​затъмнение, когато пият твърде много алкохол и не помнят ключови подробности.

Тези ситуации могат да варират от малки, като например мястото, където човек е сложил ключовете си, до големи, като например забравяне на случилото се през нощта. Според университета Дюк, невъзможността да се запомни нещо от нощно излизане обикновено се появява, след като човек е изпил пет или повече напитки.

Алкохолът засяга краткосрочната памет, като забавя комуникацията на нервите помежду си в част от мозъка, наречена хипокампус.

Хипокампусът играе важна роля в подпомагането на хората да формират и поддържат спомени. Когато нормалната нервна дейност се забави, може да настъпи краткосрочна загуба на памет.

Дългосрочна загуба на памет

Тежката употреба на алкохол не само забавя хипокампуса, но и може да го увреди. Алкохолът може да унищожи нервните клетки. Това се отразява на паметта на човек в краткосрочен и дългосрочен план.

Освен това хората, които пият твърде много алкохол, често имат недостиг на витамин В-1 или тиамин. Този витамин е жизненоважен за осигуряване на енергия на мозъка и нервните клетки.

Употребата на алкохол влияе върху това колко добре тялото използва тиамин. Може също да повлияе на тиамина по следните начини:

 • Хората, които пият силно, може да не се хранят здравословно и да пропуснат ключови хранителни вещества.
 • Пиенето на твърде много алкохол може да раздразни стомашната лигавица, което влияе върху това как стомаха абсорбира хранителните вещества.
 • Тежката употреба на алкохол може да причини повръщане, което пречи на стомаха и червата да абсорбират хранителните вещества.

Дефицитът на тиамин може да причини деменция, която е прогресивна и трайна загуба на паметта.

Синдромът на Вернике-Корсаков (WKS) е вид деменция, свързана с тежка употреба на алкохол. Това състояние създава пропуски в паметта на човек. Възможно е човек да предотврати влошаването на този синдром, но обикновено трябва да спре да пие и да увеличи приема на хранителни вещества.

Обикновено ефектите от дългосрочната загуба на паметта са свързани с пиенето на 21 или повече напитки седмично в продължение на 4 години или повече, според Масачузетската обща болница.

По-стари хора

Възрастните хора са по-уязвими към краткосрочните и дългосрочните ефекти от употребата на алкохол върху мозъка им.

С напредването на възрастта мозъкът му става по-чувствителен към алкохола. Техният метаболизъм също се забавя, така че алкохолът остава в системата им по-дълго.

Освен това много възрастни хора също изпитват бавна дегенерация на клетките в хипокампуса. Обикновено не е достатъчно тежък, за да предизвика симптоми на деменция. Но когато добавите ефектите от тежката употреба на алкохол, загубата на памет може да бъде много сериозна.

В допълнение към тези съображения, възрастните хора също са склонни да приемат повече лекарства, отколкото по-младите хора. Тези лекарства потенциално могат да взаимодействат с алкохола, което може да влоши симптомите.

Възрастните хора също са по-уязвими към наранявания от падане поради промени в зрението, пространственото разпознаване и здравето на костите. Употребата на алкохол може да увеличи риска от падане, тъй като може да повлияе на преценката и възприятието. Падането може да ги нарани и влияят на паметта им.

Симптоми

Някои от ефектите на алкохола върху паметта са очевидни – може би се събуждате след нощ на пиене и имате синина, която не си спомняте да сте получили, или не си спомняте нито едно от предишните събития от нощта. Някои ефекти са по-фини.

Ако можете да се идентифицирате с някой от следните симптоми, може да изпитвате краткотрайна загуба на памет от тежка употреба на алкохол:

 • Казаха ви, че наскоро сте говорили с някого за събитие, но не си спомняте да сте водили разговор.
 • Често се оказвате объркани или дезориентирани относно това къде се намирате.
 • Имате проблеми с обръщането на внимание.
 • Хората често ви разказват за неща, които сте правили, докато пиете, които не можете да си спомните.
 • Имали сте проблеми с близки или полиция, когато пиете, но не си спомняте напълно какво сте направили.

Може да е трудно да се каже дали любим човек има проблем с пиенето. Това е особено вярно, ако са по-възрастни – може да се чудите дали симптомите им са свързани със стареенето.

Следните симптоми могат да показват, че имат свързана с алкохол загуба на дългосрочна памет:

 • Те имат симптом, наречен конфабулация, при който измислят малки истории, за да запълнят празнините в паметта си. Някои хора със състояния като WKS могат да направят това.
 • Те изпитват забележими промени в личността. Това може да включва да изглеждате по-оттеглени, разочаровани или дори ядосани.
 • Те често задават един и същ въпрос многократно и без знаци, които си спомнят, че са го задавали преди.
 • Те изпитват затруднения да научат ново умение, като например игра на игра. Това може да сигнализира за проблеми с последните спомени.

Трудно е да знаете какво да кажете на любим човек, когато се притеснявате, че пиенето им се отразява на здравето му. Ако не сте сигурни откъде да започнете, помислете за разговор с техния доставчик на здравни услуги или използвайте ресурсите, изброени по-долу.

Лечение

Ако изпитвате затруднения да си спомните събитие от предната вечер, не можете да направите много, за да го запомните. Понякога миризма, поговорка или образ може да се върне в ума ви, но не можете да накарате спомен да се върне.

Въпреки това, има лечения за хора, чиято употреба на алкохол засяга паметта и цялостното им функциониране. Те включват:

 • Добавка на тиамин или интравенозен (IV) тиамин. Според Изследване от 2013 г, добавката на тиамин може да помогне за облекчаване на симптомите на WKS, което е причинено от дефицит на тиамин.
 • Подлага се на лечение за разстройство, свързано с употребата на алкохол. Оттеглянето на алкохол може да причини симптоми, които варират от леки, като гадене и повръщане, до тежки и животозастрашаващи, като сърцебиене, делириум и много висока телесна температура. Колкото повече пъти сте се оттеглили от алкохола, толкова по-застрашени сте от животозастрашаващи последици. Може да се нуждаете от лечение в болница, за да се оттеглите безопасно.
 • Приемане на определени лекарства. Изследвания предполага, че мемантинът, който се използва за лечение на болестта на Алцхаймер, може да покаже обещание при лечението на други видове деменция, като деменция, свързана с алкохол.

Можете да избегнете краткотрайна загуба на памет, като премахнете алкохола от уравнението. Избягването на алкохол може да помогне за предотвратяване на влошаване на деменцията.

Промени в начина на живот

Важно е да се отбележи, че повечето изследователи и доставчици на здравни услуги са открили, че алкохолът, консумиран в умерени количества – една до две напитки за мъже и една за жени – обикновено не засяга паметта.

Мащабно проучване, което проследява участниците в продължение на 27 години, установи, че умерената консумация на алкохол – дефинирана като едно до две напитки няколко дни в седмицата – не е имала повишен риск от деменция.

Това изследване предполага, че за да защитите паметта си, пиенето в умерени количества е най-добрата политика (тоест, ако решите да пиете).

За хората, които пият ежедневно и обилно, не винаги има безопасно или умерено количество консумиран алкохол.

Ако вашият доставчик на здравни услуги ви е посъветвал да спрете напълно да пиете, важно е да следвате съветите му. Те също могат да препоръчат програма, която да ви помогне да се откажете.

Ето няколко начина да държите алкохола далеч от дома си:

 • Изхвърлете всеки алкохол в дома, включително сиропите за кашлица, които съдържат алкохол.
 • Кажете на приятелите и семейството си, че не трябва да носят или купуват алкохол за вас или любим човек.
 • Помолете хранителните магазини или службите за доставка да не доставят алкохол до дома ви.

Някои хора може да открият, че могат да пият безалкохолно вино или бира, ако жадуват за вкуса на алкохол.

Как да получите помощ

Ако вие или любим човек пиете много и това се отразява на паметта и цялостното ви здраве, помощ е на разположение. Ето някои места за начало:

 • Говорете с вашия първичен лекар. Ако пиете силно, може да се нуждаете от медицинска помощ, когато решите да спрете да пиете, за да предотвратите потенциално тежки симптоми на отнемане. Вашият лекар може да предложи да ви приеме в болница или лечебно заведение за лечение на алкохол, за да ви помогне.
 • Обадете се на безплатната национална телефонна линия за помощ за злоупотреба с вещества и психично здраве (SAMHSA) на 1-800-662-HELP (4357). Горещата линия е достъпна 24 часа в денонощието.
 • Намерете местна среща на анонимните алкохолици близо до вас. Тези срещи са безплатни и са помогнали на хиляди хора да останат трезви.
 • Говорете с приятели и членове на семейството и им кажете, ако смятате, че имате нужда от помощ. Тяхната подкрепа може да ви помогне да преодолеете.

Никога не трябва да се срамувате или да се страхувате да помолите за помощ. Тези стъпки могат да спасят живота ви.

Долния ред

Прекомерната консумация на алкохол може да повлияе на паметта. Ако човек го използва много дългосрочно, той е изложен на риск от редица здравословни състояния, свързани с паметта.

Ако вие или близък човек често се занимавате с прекомерно пиене или имате пристрастяване към алкохола, говорете с вашия доставчик на здравни услуги или се обадете на Националната телефонна линия за помощ на SAMHSA.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss