Какво трябва да знаете за ухапвания от паяк и стафилококови инфекции?

Сериозна стафилококова инфекция, която не реагира на антибиотично лечение, може да се развие от всяка рана, включително ухапване от паяк. Също така е възможно първоначално да сбъркате инфекциите с MRSA за ухапване от паяк.

Ухапвания от буболечки и други рани могат да се заразят с много разновидности на Стафилококи, група бактерии. Алтернативно, стафилококова инфекция на кожата, която се развива от други рани, може да бъде сбъркана с ухапване от паяк.

Тази статия ще разгледа как развивате стафилококова инфекция на кожата си, как могат да изглеждат тези инфекции и как да различите стафилококова инфекция от друго нараняване на кожата, като например ухапване от паяк.

Можете ли да получите стафилококова инфекция от ухапване от паяк?

Можете да развиете стафилококова инфекция на кожата си всеки път, когато има рана или счупване на повърхността на кожата. Някои форми на Стафилококи се намират естествено върху кожата и не са причина за безпокойство, освен ако бактериите не изпреварят имунната ви система.

Когато имунната ви система не може да поддържа баланс с бактериите, може да се развие инфекция. Това може да се случи, ако имате отслабена имунна система или свръхрастеж на бактериите. Порязвания, ожулвания, мехури и дори ухапвания от буболечки могат да създадат място за стафилококова инфекция по кожата ви.

Ухапванията от паяк всъщност са доста редки. Но те могат да се заразят или да прогресират до некротични рани, които сериозно увреждат тъканите.

Експертите обаче отбелязват, че това, което много хора смятат за ухапвания от паяци, всъщност са ухапвания от други вредители, като бълхи или дървеници. „Ухапването“ може дори да е по-сериозна инфекция с MRSA.

Какво е MRSA?

Устойчив на метицилин Стафилококус ауреус (MRSA) е вид бактериална инфекция, която е трудно да се управлява с обикновени антибиотици. Инфекциите с MRSA се причиняват от специфични щамове стафилококови бактерии, които са еволюирали, за да станат резистентни към много антибиотици, което им печели прозвището супербактерии.

Има някои антибиотици, като ванкомицин, които все още са доста ефективни при лечението на MRSA. Но смятат експертите тези антибиотици – с времето – също ще загубят своята ефективност срещу MRSA.

Беше ли Ви полезно?

Как изглежда MRSA от ухапване от паяк?

Инфекциите, специфични за MRSA, могат да бъдат трудни за разграничаване от други видове инфекции на рани, независимо от това какво е причинило първоначалната рана. Две малки ухапвания могат да бъдат видими при ухапване от паяк, но по-забележимите симптоми обикновено включват неща като:

 • зачервяване
 • подуване
 • болка или чувствителност
 • сърбеж
 • пълни с течност

Тези симптоми са типични, когато става дума за ухапвания от паяк. И все пак ухапванията от паяк могат да се превърнат в по-сериозни рани.

Ухапвания от определени паяци, включително отровни паяци като кафявия паяк отшелник, могат да причинят по-тежка рана, която зараства бавно или дори да доведе до увреждане на тъканите.

Некрозата е нараняване и смърт на здрава тъкан. Това е често срещано усложнение при ухапвания от отровен паяк и може да е трудно да се направи разлика между некротично ухапване от паяк и ухапване, заразено с MRSA, или дори други рани от MRSA.

Независимо дали са започнали с ухапване от паяк или не, раните от MRSA могат да се появят със следното симптоми:

 • зачервяване
 • подуване
 • болка или чувствителност
 • топъл на допир
 • изпълнен с гной
 • треска

Как бъркате MRSA с ухапване от паяк?

Инфекциите на кожата с MRSA и ухапванията от паяк обикновено започват като малки червени подутини. Тези подутини могат да бъдат повдигнати, горещи, болезнени и пълни с течност или гной.

Първоначално може да не забележите ухапване от паяк или първоначалната рана, която се е развила в инфекция с MRSA. Виждането на самия паяк или забелязването на малките дупки от ухапване обикновено са най-добрият индикатор, че раната ви е причинена от ухапване от паяк, а не от нещо друго.

Можете също така да направите разлика между инфекция с MRSA и ухапване от паяк въз основа на това, което излиза от раната ви. Ухапванията от паяк обикновено източват бистра течност, докато раните от MRSA обикновено изтичат гной.

Инфекцията с MRSA също има вероятност да се разпространи от областта, където е започнала, към околната кожа, други области на тялото или дори кръвта и костите ви.

Как лекувате MRSA от ухапване от паяк?

Ухапванията от паяк не винаги изискват лечение. Много ухапвания от обикновени паяци ще се излекуват сами, въпреки че ухапванията от отровни паяци може да изискват повече грижи.

Студен компрес, локални антихистамини или болкоуспокояващи и цялостно почистване се препоръчват като лечение за първа помощ при ухапвания от паяк.

Ако бъдете ухапан от известен отровен паяк, трябва да включите оценка от медицински специалист в плана си за първа помощ. Ухапванията от някои паяци могат да причинят отмиране на здрава тъкан, което след това изисква много по-задълбочено лечение или дори реконструкция.

Домашните лекарства могат до известна степен да помогнат на раните от MRSA, но те наистина изискват използването на мощни антибиотици. И все пак не всички антибиотици работят за лечение на рани от MRSA, тъй като бактериите, които ги причиняват, са станали резистентни към много от тези лекарства.

Антибиотиците, които понастоящем се препоръчват за лечение на MRSA, включват:

 • ванкомицин
 • даптомицин
 • линезолид
 • триметоприм/сулфаметоксазол (TMP-SMZ)
 • хинупристин/далфопристин
 • клиндамицин
 • тигециклин

Трябва ли да изстискате гнойта от ухапване от паяк?

Стискането на ухапване от паяк не се препоръчва, защото може да разпространи отровата. Още по-лошо е да изстискате рана от MRSA, която смятате за ухапване от паяк. Раните от MRSA могат да бъдат пълни с гной и може да е изкушаващо да го изскочите или стиснете, но това не се препоръчва.

Медицински специалист трябва правилно да диагностицира и лекува инфекция с MRSA. Въпреки че това може да включва дрениране на раната, това не е нещо, което трябва да се опитвате да правите у дома. аз

ако раната ви започне да тече или да се подува и не сте сигурни дали е ухапване от паяк или инфекция с MRSA, покрийте раната със суха превръзка и се свържете с медицински специалист възможно най-скоро.

Кога да потърсим медицинска помощ?

Рана, която се увеличава, започва да отделя гной или течност или се възпалява болезнено, може да е достатъчна причина да се консултирате със здравен специалист.

Въпреки това, когато става въпрос за ухапвания, рани и по-специално инфекции с MRSA, наличието на треска е голям червен флаг.

Ако развиете a треска и също така имате рана, която изглежда по-зле или не заздравява, посетете спешно заведение или посетете вашия медицински специалист възможно най-скоро.

Инфекциите с MRSA могат да се разпространят, което води до смъртоносни кръвни или костни инфекции. Дори нелекувано некротично ухапване от паяк може да доведе до загуба на тъкан и други усложнения. Ранното лечение е от жизненоважно значение за управлението на двата вида рани.

Много MRSA инфекции на кожата се бъркат с ухапвания от паяк в началото. Рани, които не зарастват – независимо дали са резултат от ухапване от паяк или нещо съвсем друго – трябва да бъдат прегледани от медицински специалист.

Всяка рана, включително ухапване от паяк, може да се окаже заразена с устойчиви на антибиотици бактерии, които могат да бъдат по-опасни, колкото по-дълго не се лекува.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss