Какво се случва, ако идиопатичната хиперсомния не се лекува?

Нелекуваната идиопатична хиперсомния (IH) е свързана с някои психични и физически рискове, включително сърдечни заболявания, хипертония и загуба на когнитивна функция.

Идиопатичната хиперсомния (IH) е основна причина за прекомерна сънливост през деня. Почти всеки е изпитвал тази дълбока нужда от сън понякога, но IH е различно. Когато живеете с това състояние, никога не се чувствате отпочинали. Можете да спите цяла нощ и все още да изпитвате нужда от дрямка.

IH също е свързана с някои психически и физически рискове за здравето. Трудно е да процъфтяваш, когато си толкова уморен през цялото време.

Има много възможни причини за умора, които могат да направят IH трудна за диагностициране. Поставянето на правилна диагноза може да бъде дълъг процес, често след като са изключени други здравословни проблеми. Може да бъде разочароващо да се чувствате изтощени през цялото време. Някои хора също смятат, че техните симптоми не се приемат сериозно. Това прави състоянието още по-трудно за справяне.

Все още има много неща, които не разбираме за IH. Въпреки че няма лечение, леченията могат да помогнат за повишаване на бдителността ви. Заслужавате да получите правилното лечение, за да се почувствате по-добре.

Какво е IH?

IH причинява дълбока умора, която засяга качеството ви на живот. IH може да направи много трудно да работите, да поддържате социален живот и просто да прекарате деня си. Може да бъде опасно, ако шофирате или работите с машини.

Хората с IH не се чувстват отпочинали, дори след цяла нощ на сън. Може да е трудно да се събудите и може да се почувствате изключително сънливи или замаяни след събуждане. Това е известно като инерция на съня и понякога се нарича „сънно пиянство.”

Може също да имате проблеми с регулирането на телесната си температура, да се чувствате прималени и да имате мозъчна мъгла. Дори след цяла нощ на сън или след като сте спали повече от обикновено, все още се чувствате много уморени.

Смята се, че около 26% от хората в Съединените щати изпитват прекомерна сънливост през деня. Дневната сънливост може също да бъде причинена от сънна апнея, депресия или просто липса на сън. Възрастните се нуждаят от средно 7-9 часа сън всяка нощ.

IH се диагностицира, когато се изключат други причини за сънливост през деня.

Усложнения, ако не се лекува

Продължаващата, дълбока умора от IH може да повлияе на вашето физическо и психическо здраве по няколко начина.

Има а няколко връзки между депресия и IH. Ниската енергия, продължаващата умора и повишената нужда от сън са някои от критериите за диагностициране на депресия. Това може да направи още по-трудно диагностицирането на IH, тъй като може да изглежда като депресия.

Когато никога не се чувствате отпочинали и имате проблеми с преминаването през деня, имате повишен риск от разстройства на настроението.

Изследванията показват, че като прекомерна сънливост през деня става по-добренастроението също има тенденция да се подобрява.

Прекомерната сънливост през деня също е свързана с повишен риск от сърдечни заболявания. Хората с IH и други нарушения на съня имат по-високи нива на възпалителни протеини. Възпалението е свързано с много здравословни състояния, включително сърдечни заболявания.

Също така се оценява, че 1 на 5 хората с IH имат хипертония. Това е основен рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания. А мета-анализ от 2020 г изследва връзките между IH и сърдечните заболявания. Той показа значително повишен риск от сърдечно-съдови заболявания, инфаркт и инсулт.

Отрицателен ефект върху качеството на живот

Когато се чувствате уморени през цялото време, не е изненада, че мозъчната ви функция може да бъде засегната.

Наоколо 79% от хората с IH изпитват проблеми с паметта си. Друг често срещан симптом на IH е проблемът с фокуса и вниманието. Проблемите с вниманието се съобщават от 55% на хора с IH. Всъщност до 1 на 5 хората с IH действително отговарят на критериите за разстройство с дефицит на вниманието (ADD).

Сънливостта по време на шофиране е друг риск. До 50% от сблъсъците с превозни средства включват умора на водача. Сънливостта може да накара шофьора да заспи зад волана. Освен това влошава времето за реакция и фокуса.

Опасно е да си толкова уморен и на работа. Хората с прекомерна сънливост през деня са 2,5 пъти по-вероятно е да получите нараняване на работното място.

Има много други дейности, които IH може да повлияе, но са по-трудни за измерване. Да излизате с приятели, да играете с децата си и да прекарвате качествено време с любимите си хора може да се почувства невъзможно, когато живеете с нелекуван IH.

Outlook

Леченията за IH не лекуват състоянието, но могат да помогнат за справяне със симптомите, така че да се чувствате по-бдителни през деня.

Видовете използвани лекарства включват:

  • стимулиращи лекарства, за да направят мозъка ви по-буден
  • нестимулиращи лекарства за повишаване на нивата на мозъчни химикали като допамин, за да се чувствате по-будни
  • натриеви оксибати и по-ниски натриеви оксибати за задълбочаване на съня през нощта

Повечето лечения за IH не са по предназначение. Това е, когато дадено лекарство няма официално одобрение за конкретно състояние, но все пак може да бъде полезно. Лекарствата извън етикета все още могат да бъдат част от управлението на състояние, но често не са достатъчни. Изследванията показват, че между 39–64% от пациентите са установили, че лекарствата, не по предназначение, не са достатъчни за справяне със симптомите.

През 2021 г., Одобрено от FDA първото лекарство за лечение на IH. Xywav (калциев, магнезиев, калиев и натриев оксибат) е вид ниско-натриев оксибат. Доказано е, че е ефективен при управлението на IH, но с по-ниско количество натрий в сравнение с предишните оксиабти. По-ниското съдържание на натрий е полезно като част от превенцията на сърдечни заболявания.

Заедно с лекарствата, някои хора смятат, че промените в диетата или упражненията са полезни. Получаването на много сън не коригира IH, но редовният график на съня все още е добра идея.

Идиопатичната хиперсомния е състояние, което може да ви накара да се чувствате сънливи през цялото време, дори след цяла нощ на сън. Хората с IH също трудно се събуждат и могат да се чувстват замаяни дълго време след събуждане.

IH може да повлияе на качеството ви на живот, затруднявайки преминаването през деня ви. Нелекуваната IH носи известни рискове. Много хора имат проблеми с паметта и концентрацията. Сънливостта през деня може да ви направи по-податливи на наранявания на работното място и автомобилни катастрофи. Съществува и връзка между IH и сърдечните заболявания.

Ако се лекувате за IH, но не се чувствате достатъчно, уведомете вашия медицински специалист как се чувствате.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss