Какво причинява пулс в стомаха?

За някои хора усещането на пулс в стомаха може да бъде редовно безобидно явление. За други хора пулсът в стомаха може да е признак за нещо по-сериозно.

В някои случаи пулсът в стомаха или корема може да се дължи на аневризма на коремната аорта. Аневризма се появява, когато отслабената област на кръвоносния съд набъбне, образувайки издутина. При хора с аневризма на коремната аорта това се случва в част от аортната артерия в корема.

Хората с този проблем рядко изпитват други симптоми, освен ако отокът не се разкъса или разкъса, което е спешна медицинска помощ.

В тази статия обясняваме причините за пулса в стомаха и обясняваме кога трябва да отидете на лекар. Ние също така предоставяме информация за аневризмите на коремната аорта, включително симптомите, рисковите фактори, диагнозата и лечението.

Какво причинява пулс в стомаха?

Какво причинява пулс в стомаха?
Ако имате риск да получите сърдечно-съдови проблеми и усетите пулс в стомаха, трябва да отидете на лекар.

Усещането на пулс в корема може да е нормално за някои хора, особено за възрастни хора със здрав индекс на телесна маса (ИТМ). Тези хора могат да забележат това усещане, когато са легнали или ако внимателно натиснат между ребрата и пъпа.

Въпреки това, тези, които са изложени на повишен риск от сърдечно-съдови проблеми, като инфаркт и инсулт, трябва да посетят лекар, ако имат този симптом.

Много от рисковите фактори за сърдечно-съдови проблеми се припокриват с тези за аортни аневризми. Тези рискове включват:

 • с висок холестерол в кръвта
 • с високо кръвно налягане
 • пушене на тютюн
 • на възраст над 65 години

Коремен аортен аневризъм

Аортната аневризма е проблемът, при който аортата се издува навън. Аортата е най-голямата артерия в тялото. Започва от сърцето и се простира надолу през гърдите и корема.

Коремната аорта е частта от аортата, която седи дълбоко в корема, точно пред гръбначния стълб.

Определени фактори, като стареене или заболяване, могат да доведат до отслабване на стените на аортата. Кръвта, изпомпвайки артерията, може да доведе до издуване на отслабения участък навън.

Ако изпъкналостта се появи в коремната аорта, тя се нарича аневризма на коремната аорта.

Без лечение аневризмата може да отслабне до степен, която разкъсва или се разкъсва.

Какво причинява аневризма на коремната аорта?

Повечето аневризми на коремната аорта се причиняват от атеросклероза, когато мастните натрупвания се натрупват по вътрешността на артериалните стени, ограничавайки кръвния поток през артерията.

Други причини включват нараняване и инфекция.

Рискови фактори

Следните фактори могат да увеличат риска от аневризма на коремната аорта:

Фактори на пола, възрастта и начина на живот

Възрастните мъже, които пушат, могат да бъдат изложени на най-голям риск от аневризма на коремната аорта.
Възрастните мъже, които пушат, могат да бъдат изложени на най-голям риск от аневризма на коремната аорта.
Хората с най-висок риск изглеждат мъже на възраст 65 години и повече, които пушат или са пушили преди това.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) препоръчват мъжете пушачи или бивши пушачи на възраст 65–75 години да се подложат на ултразвуков скрининг на корема, дори ако нямат симптоми.

Авторите на преглед от 2014 г. стигат до извода, че тези скрининги водят до по-малко инциденти на руптура на аневризма на коремната аорта и намаляване на смъртността, свързана със състоянието.

Семейна история

Според Националните здравни институти (NIH), 1 от 10 души, които развиват аневризма на коремната аорта, имат фамилна анамнеза за това състояние.

Хората, които имат роднина от първа степен, като родител или брат или сестра, с аневризма на коремната аорта, имат 20% шанс да развият това състояние.

Други рискови фактори

Други рискови фактори включват:

 • висок холестерол
 • високо кръвно налягане
 • атеросклероза
 • възпалени артерии
 • емфизем, белодробно заболяване
 • Синдром на Марфан
 • Синдром на Ehlers-Danlos

Симптоми на аневризма на коремната аорта

Аневризмите на коремната аорта обикновено се развиват постепенно в продължение на много години. Повечето хора, които развиват аневризма на коремната аорта, не изпитват никакви симптоми освен пулс в стомаха.

Поради тази причина специалистите препоръчват ултразвукови прожекции за хора със специфични рискови фактори.

Когато симптомите се появят, те често са внезапни. Следните симптоми обикновено са резултат от разкъсване или изтичане в аортата:

 • интензивна или постоянна болка в корема или гърба
 • болка, която се излъчва до седалището и краката
 • бърз сърдечен ритъм
 • ниско кръвно налягане
 • затруднено дишане
 • припадък
 • гадене и повръщане
 • чувство на пот или лепкавост
 • виене на свят
 • внезапна слабост от едната страна на тялото
 • шок

Тежкото разкъсване или разкъсване на аортата е спешен случай, така че всеки, който има горепосочените симптоми или е свидетел на някой друг, който ги изпитва, трябва да се обади за незабавна медицинска помощ.

Диагностика на аневризма на коремната аорта

Лекарят може да назначи ултразвук за диагностика на аневризма на коремната аорта.
Лекарят може да назначи ултразвук за диагностика на аневризма на коремната аорта.
Хората трябва да посетят лекар, ако подозират, че имат аневризма на коремната аорта или ако имат по-висок риск от развитие на такава.

Лекарят ще изследва коремната област и може да изслуша корема със стетоскоп.

За да потвърди диагнозата, лекарят може да назначи един или повече от следните диагностични тестове:

 • Ехография на корема: Тази техника за изобразяване използва звукови вълни, за да види тъкани в тялото и може да помогне да се определи размерът на аневризмата.
 • Доплер ултразвук: Този тип ултразвук използва звукови вълни за оценка на кръвния поток през артериите и вените.
 • КТ на корема и таза: Това сканиране комбинира поредица от рентгенови изображения, за да даде подробна картина на тъканите в тялото. Той помага да се определи размерът и степента на аневризма.
 • Ангиография: Този тест комбинира рентгенови, CT или MRI сканирания с контрастно багрило, за да покаже основните кръвоносни съдове в тялото.

Лечение на аневризма на коремната аорта

Възможностите за лечение ще варират в зависимост от размера и местоположението на аневризмата. Лекарят ще вземе предвид и други фактори, като възрастта и здравето на човека.

За хора с аневризма, чийто диаметър е по-малък от 5 сантиметра (см), лекарят може да препоръча следния план за лечение:

 • последващи ултразвукови изследвания или CT сканиране на всеки 6–12 месеца
 • лекарства за контрол на високо кръвно налягане
 • лекарства за понижаване на холестерола
 • лечения за отказване от тютюнопушенето

Лекарят може да препоръча операция при аневризма, която е с диаметър повече от 5 cm или нараства бързо или изтича. Хирургическите възможности включват открит хирургичен ремонт (OSR) и ендоваскуларен аортен ремонт (EAR).

Кога трябва да посетите лекар?

Някои хора със здравословно телесно тегло може да усетят пулс в стомаха си. Този симптом често е безвреден, особено при тези без никакви сърдечно-съдови проблеми.

Усещането на пулс в стомаха обаче може да означава аневризма на коремната аорта. Хората трябва да посетят лекар, ако са загрижени за рисковете си, особено защото това състояние често не причинява симптоми.

Провеждането на редовни медицински прегледи е жизненоважно за хората, които са изложени на повишен риск от развитие на аневризми.

Обобщение

В някои случаи усещането на пулс в стомаха не е причина за безпокойство. Много хора, които са със здравословно тегло и нямат рискови фактори за сърдечно-съдови проблеми, могат да усетят пулса си в корема.

В други случаи пулсът в стомаха може да показва сериозен проблем, наречен аневризма на коремната аорта.

Хората, които имат аневризма на коремната аорта, рядко изпитват някакви симптоми, преди тя да се разкъса и може да не знаят, че имат това състояние.

Непознаването на аневризма е опасно, защото обикновено отслабва с времето и става по-податливо на разкъсване или разкъсване.

Хората трябва да посетят лекар, ако изпитват симптоми на аневризма на коремната аорта, имат по-висок риск от развитие на такава или имат фамилна анамнеза за това състояние.

Лекарят може да препоръча лечение на състоянието с лекарства, или лекарят може да предложи операция за възстановяване на отслабената артерия.

.

Открийте повече

No Content Available

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss