Какво причинява махмурлук и колко дълго ще продължи?

Неща за обмисляне

Алкохолът е очевидният виновник за махмурлука.

Но не винаги това е самият алкохол. Неговите диуретични или дехидратиращи ефекти всъщност причиняват повечето симптоми на махмурлук.

Химикалите, наречени конгенери, също могат да причинят по-интензивен махмурлук.

Прочетете, за да научите повече за това какво представляват конгенерите, кои напитки да избягвате, съвети за възстановяване и други.

Защо алкохолът прави това?

Алкохолът има широк спектър от ефекти върху тялото ви, много от които допринасят за симптомите на махмурлук.

Някои от тях включват:

 • Дехидратация. Алкохолът е диуретик, което означава, че ви кара да пикаете по-често. Поради това е по-лесно да се дехидратирате както по време, така и след пиене. Дехидратацията е една от основните причини за главоболие, виене на свят и, разбира се, жажда.
 • Стомашно-чревни ефекти. Алкохолът причинява дразнене и увеличава производството на киселина в храносмилателната ви система. В зависимост от това колко пиете, алкохолът може също да ускори или забави преминаването на хранителни вещества през стомашно-чревния тракт. Тези ефекти са свързани с гадене, повръщане и диария.
 • Електролитен дисбаланс. Приемът на алкохол влияе върху нивата на електролитите в тялото ви. Електролитният дисбаланс може да допринесе за главоболие, раздразнителност и слабост.
 • Ефекти на имунната система. Пиенето на алкохол може да увреди имунната ви система. Широка гама от симптоми на махмурлук, включително гадене, намален апетит и невъзможност за концентрация, могат да бъдат свързани с временни промени във функцията на имунната система, причинени от алкохола.
 • Ниска кръвна захар (хипогликемия). Пиенето ограничава производството на захар (глюкоза) в тялото. Ниската кръвна захар се свързва с умора, виене на свят и раздразнителност.
 • Разширени кръвоносни съдове (вазодилатация). Когато пиете, кръвоносните ви съдове се разширяват. Този ефект, известен като вазодилатация, е свързан с главоболие.
 • Трудности със съня. Въпреки че прекомерното пиене може да ви накара да се почувствате сънливи, това също така предотвратява висококачествения сън и може да ви накара да се събудите през нощта. На следващия ден може да се почувствате по-сънливи от обикновено.

Тези симптоми варират от човек на човек и могат да варират по интензивност от леки до тежки. Понякога те са достатъчни, за да провалят целия ви ден.

Конгенери намират ли се във всички алкохолни напитки?

Конгенерите са химически странични продукти от процеса на ферментация, които придават на алкохолните напитки техния отличителен вкус.

Някои често срещани конгенери включват:

 • метанол
 • танини
 • ацеталдехид

Конгенерите се намират в по-високи концентрации в по-тъмните напитки, като:

 • бърбън
 • уиски
 • червено вино

Бистрите алкохолни напитки, като водка и джин, имат сравнително по-ниски концентрации на конгенери. Всъщност водката няма почти никакви конгенери.

Конгенерите са свързани с по-тежък махмурлук.

В проучване от 2010 г, изследователите сравняват тежестта на махмурлука, отчетена от участниците след пиене на бърбън или водка.

Те открили, че участниците са склонни да съобщават, че се чувстват по-зле след пиене на бърбън, който има по-високо съдържание на конгенери.

Професионален съвет:

Колкото по-тъмен е алкохолът, толкова повече конгенери има. И колкото повече конгенери има, толкова по-вероятно е да развиете махмурлук. Изберете светла бира или бистър алкохол.

Има ли по-голяма вероятност някои хора да развият махмурлук?

За някои хора само едно питие може да предизвика махмурлук.

Други хора изглежда могат да се измъкнат с няколко питиета или дори една нощ обилно пиене, без да изпитват особени последици за следващия ден.

И така, защо някои хора са по-податливи на махмурлук? Различни фактори могат да увеличат риска.

Те включват:

 • Личност. Някои личностни черти могат да повлияят на симптомите на махмурлука. Например, едно скорошно проучване показва, че хората, които са срамежливи, са по-склонни да изпитват безпокойство, когато са висели.
 • Генетични фактори. Сред хората, които имат особена генетична вариация, само една напитка може да причини зачервяване, изпотяване или дори повръщане. Наличието на фамилна анамнеза за разстройство на употребата на алкохол също влияе върху това как тялото ви обработва алкохола.
 • Здравен статус. Според скорошно проучване, махмурлукът е свързан с по-лошо самооценено здравословно състояние.
 • възраст. Резултатите от това Проучване от 2013 г и този Проучване от 2015 г предполагат, че по-младите хора са по-склонни да изпитват по-тежък махмурлук.
 • секс. Някои изследвания показват, че жените са по-склонни да изпитват махмурлук, отколкото мъжете.
 • Други поведения, свързани с пиенето. Пушенето на цигари, употребата на наркотици или оставането будно по-късно от обикновено може да влоши махмурлука.

Колко дълго ще продължат симптомите?

Махмурлукът обикновено изчезва сам, обикновено в рамките на 24 часа.

Въпреки това, прогресията и тежестта на симптомите с течение на времето може да варира от един човек на друг.

А скорошно проучване установи, че повечето махмурлук следва един от трите времеви модела и че различните модели на махмурлук са свързани с различни докладвани симптоми.

Например, участниците, които съобщават за стомашни симптоми, са по-склонни да изпитат махмурлук, който следва обърната U-образна крива, като симптомите достигат връх около обяд и отшумяват вечер.

Това предполага, че различни симптоми на махмурлук могат да се появят и избледняват по различно време.

Как да намерим облекчение

Като цяло времето е най-доброто лекарство за махмурлук. Докато го чакате, може да откриете, че следните съвети ще ви помогнат да премахнете ръба:

 • Рехидратирайте. Колко вода трябва да пиете, когато сте махмурлук, обикновено зависи от това колко сте изпили предната вечер. Като общо правило, напълнете голяма бутилка с вода и отпивайте глътка на всеки няколко минути. Продължавайте да пиете с постоянно темпо през целия ден и през следващия. Можете също да опитате да пиете сок, спортна напитка или билков чай.
 • Ям нещо. Храните, които съдържат въглехидрати, могат да ви помогнат да стабилизирате кръвната ви захар и да успокоите разстроен стомах. Започнете бавно. Ако ви се гади, изберете нещо обикновено, като банан, препечен хляб или бисквити.
 • Вземете антиацид. Антиацид без рецепта (OTC), като Alka-Seltzer, Tums или Pepto-Bismol, може да осигури облекчение при разстроен стомах. За да успокоите стомаха си по естествен начин, опитайте да добавите супена лъжица пресен настърган джинджифил към гореща вода.
 • Попълнете електролитите. Течностите, богати на натрий, могат да помогнат за балансиране на нивата на електролита, като се насочат към симптоми като главоболие и виене на свят. Опитайте да пиете супен бульон, за да попълните нивата на натрий.
 • Ако е необходимо, вземете болкоуспокояващо. При лошо главоболие трябва да свърши работа едно ОТС противовъзпалително лекарство. Аспирин или ибупрофен (Advil) се препоръчват вместо ацетаминофен (Tylenol), тъй като ацетаминофенът може да влоши токсичните ефекти на алкохола в черния дроб. Следвайте инструкциите за дозиране на етикета.
 • Върни се в леглото. Симптомите на махмурлука често са по-лоши поради липса на сън. Ако можете, опитайте се да спите по-дълго или да подремнете по-късно през деня. С допълнителни няколко часа почивка може да откриете, че симптомите ви изчезват.
 • Помислете за витамини и добавки. Витамините и натуралните продукти могат да помогнат при един или повече симптоми на махмурлук. Този преглед от 2016 г. идентифицира червения женшен, корейската круша и джинджифила като потенциално ефективни при лечението на определени симптоми на махмурлук. Изследванията обаче са ограничени. Говорете с фармацевт или друг медицински специалист, преди да приемате добавки.

Как да предотвратим бъдещ махмурлук

Превенцията е най-доброто лечение на махмурлука. Следващият път, когато планирате да пиете, опитайте следното:

 • Яжте храна, богата на въглехидрати. Приемането на храна, богата на въглехидрати, като кафяв ориз или макаронени изделия, може да ви помогне да забавите скоростта, с която алкохолът се абсорбира в кръвта. Това може да предотврати симптомите на махмурлук на следващия ден.
 • Изберете светли напитки. Изберете напитки с бистър цвят, които са с по-ниско съдържание на конгенери. По-леките напитки е по-малко вероятно да доведат до тежък махмурлук.
 • Избягвайте газирани напитки. Газираните или газирани напитки ускоряват скоростта на абсорбиране на алкохола в кръвта ви, което може да допринесе за симптомите на махмурлук на следващата сутрин.
 • Избягвайте цигарите. Пушенето засяга хидратацията, имунната система и качеството на съня ви, оставяйки ви с по-интензивен махмурлук.
 • Пийте достатъчно вода. Пийте вода постоянно през цялата нощ. Опитайте да изпиете чаша между всяко питие и още една чаша преди да си легнете.
 • Знайте своя лимит. Ако знаете, че пет или шест питиета ще доведат до махмурлук, намерете начини да ограничите количеството, което пиете. Например, опитайте се да редувате алкохолни и безалкохолни напитки или да правите половинчасова почивка между всяко питие. Използвайте други дейности, като танци или общуване, за да разделите кръговете.
 • Наспи се. Ако знаете, че ще станете до късно, намерете време за сън.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss