Какво означава, ако резултатите от вашия стрес тест са „ненормални?“

Неуспешен стрес тест се случва, когато не можете да го завършите поради изтощение или други фактори. Ненормалните резултати може да показват основно здравословно състояние, което изисква допълнителна оценка.

Стрес тестът, известен още като стрес тест при натоварване или тест на бягаща пътека, е диагностична процедура за оценка на сърдечната функция при стрес, обикновено по време на тренировка.

По време на теста медицински специалист ще ви помоли да ходите или да бягате на бягаща пътека или да карате стационарен велосипед, докато те следят сърдечната честота, кръвното налягане и други жизненоважни показатели на машина за електрокардиограма (ЕКГ).

Неуспешните и „ненормалните“ резултати са два компонента на стрес теста. Междувременно отрицателен резултат означава, че не са открити аномалии.

Продължете да четете, за да научите повече за необичайните резултати от стрес тестовете и какво могат да показват за здравето на сърцето ви.

Какво означава да се „провалиш“ на стрес тест?

Неуспешният стрес тест означава, че не можете да достигнете или поддържате целевия пулс по време на частта от теста, свързана с упражнения. Това може да се дължи на физически ограничения, като болки в ставите, затруднено дишане или основни сърдечни заболявания като коронарна артериална болест.

В този случай специалистът, провеждащ теста, може да препоръча химически стрес тест. По време на този тест те ще приложат интравенозно химично лекарство като аденозин, което ще стимулира реакцията на сърцето ви към упражнения и ще позволи на лекарите да оценят неговата функция.

Какво означава, ако стрес тестът се върне като „ненормален?“

По време на стрес тест вашият администратор на теста наблюдава няколко жизненоважни признака, за да оцени колко добре функционира сърцето ви по време на физическа активност, включително:

  • сърдечен ритъм
  • кръвно налягане
  • сърдечен ритъм
  • всички симптоми, които изпитвате по време на теста, като болка в гърдите, задух или замайване

Анормалните резултати от стрес теста могат да подсказват основно сърдечно заболяване, като коронарна артериална болест, което може да изисква допълнителни изследвания или лечение.

В някои случаи резултатите от тези тестове могат също да предполагат запушване на артериите, доставящи кръв към сърцето ви, което увеличава риска от инфаркт.

Какво се счита за „нормален“ или отрицателен резултат?

Стрес тестът се счита за нормален или отрицателен, ако сърдечният ви ритъм, кръвното налягане и сърдечният ритъм са в нормални граници и нямате признаци на намален кръвен поток към сърдечния мускул или други индикации за основно сърдечно заболяване.

Каква е следващата стъпка след необичаен стрес тест?

Следващата стъпка след необичаен стрес тест зависи от конкретните открити аномалии и вашата медицинска история. Вашият лекар може да назначи допълнителни тестове като коронарна ангиограма, ако подозира запушени артерии, за да определи степента и местоположението на запушванията.

По време на коронарна ангиограма в кръвоносните съдове се инжектира специално багрило и се правят рентгенови лъчи, за да се създаде детайлен образ на коронарните артерии.

Ако аномалиите при стрес теста се дължат на други фактори, като например неравномерен сърдечен ритъм, може да са необходими допълнителни тестове за оценка на основната причина, включително:

  • Ехокардиограма: Този неинвазивен тест използва звукови вълни, за да създаде изображения на сърцето ви. Ехокардиограмата може да помогне на лекарите да оценят структурата и функцията на сърцето ви и да идентифицират всякакви аномалии.
  • CT или MRI на сърцето: Тези образни тестове могат да предоставят подробни изображения на вашето сърце и кръвоносни съдове, като помагат на лекарите да оценят кръвния поток и да идентифицират всички запушвания или други аномалии.

Въз основа на резултатите от тези допълнителни тестове, Вашият лекар може да препоръча лекарства, промени в начина на живот или допълнителни процедури за справяне с всички основни заболявания, засягащи сърдечната функция.

Какви са признаците, че се нуждаете от стрес тест?

Лекар може да поръча стрес тест, ако сте изложени на риск или имате симптоми на сърдечно заболяване.

Признаците и симптомите могат да включват:

  • гръдна болка или дискомфорт
  • задух
  • неравномерен сърдечен ритъм

Наличието на фамилна анамнеза за сърдечно заболяване или други рискови фактори за сърдечно заболяване също може да накара Вашия лекар да назначи стрес тест при натоварване.

Те могат също така да поръчат стрес тест, ако обмисляте интензивна физическа активност, която може да натовари сърцето ви или се подлагате на сърдечно лечение.

Често задавани въпроси относно необичайни резултати от стрес тестове

Следват някои често задавани въпроси относно необичайни резултати от стрес тестове:

Може ли стрес тестът да покаже запушване?

Да, сърдечните стрес тестове обикновено са чувствителни при откриване на запушвания 70% или повече на сърдечните артерии, които доставят кръв на сърдечните мускули, известни като коронарни артерии. Запушването е стесняване или запушване на коронарните артерии, обикновено поради натрупване на холестеролни плаки, известно като атеросклероза.

Какво се случва, ако лекарите открият запушване по време на стрес тест?

Ако стрес тестът покаже, че може да има запушване на коронарните артерии, може да се наложи Вашият лекар да назначи още тестове, като например коронарна ангиограма, за да потвърди диагнозата.

Може ли да имате необичаен резултат от стрес теста, но без блокиране?

Да, възможно е да имате необичаен резултат от стрес теста, дори ако няма запушване на коронарните артерии. Има няколко причини, поради които това може да се случи, като например ако приемате някои лекарства като бета-блокери.

За вкъщи

Стрес тестовете обикновено оценяват функцията на сърцето и диагностицират основните сърдечни заболявания. Ненормален резултат от стрес теста може да показва основно здравословно състояние като заболяване на коронарната артерия, което може да изисква допълнителна оценка.

Въпреки че необичаен резултат от стрес теста може да бъде тревожен, това не означава непременно, че има значителен проблем със сърцето ви. В зависимост от вашите специфични обстоятелства може да се наложи вашият лекар да назначи повече тестове, като например коронарна ангиограма, за да диагностицира основната причина за необичайния резултат.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss