Какво да очаквате от роботизирана хирургия за ендометриоза

Роботизираната хирургия за ендометриоза е операция, която използва насочвана от лекар механична система вместо ръчни инструменти. Въпреки че има сходни резултати и рискове с традиционните процедури, по-високите разходи и изискванията за специализирано обучение влияят на неговата наличност.

Роботизираната хирургия за ендометриоза е стил на хирургия – като лазерна хирургия или електрохирургия. Позволява на вашия хирург да манипулира хирургически инструменти с помощта на механични ръце вместо ръчни инструменти.

Тези ръце се маневрират с помощта на конзола, която осигурява многоизмерен изглед на хирургическата зона. Вашият хирург използва контроли с ръце и крака, за да инструктира прецизните движения на роботизираните ръце.

Роботизираната хирургия обикновено се използва за подобряване на прецизността на минимално инвазивни процедури като лапароскопия. Рядко се използва при лапаротомия при ендометриоза.

Лапароскопията е най-често хирургичен подход за ендометриоза. Известна още като „хирургия на ключалката“, тя включва правенето на множество малки разрези в корема, за да се позволи поставянето на лапароскоп и специализирано хирургическо оборудване.

Лапаротомията, известна като отворена хирургия, включва правене на по-голям среден разрез в корема. Вместо да използвате инструмент за наблюдение като лапароскопа, лапаротомията осигурява директен достъп и визуализация през отвора в корема ви.

Лапароскопията се счита за „златен стандарт“ в хирургията на ендометриоза и се свързва с по-кратко време за операция и по-бързо възстановяване.

Каква е целта на роботизираната хирургия за ендометриоза?

Ендометриозните лезии, клъстери от клетки, наподобяващи лигавицата на матката, могат да се развият почти навсякъде в тялото ви. Лезиите в крайна сметка могат да доведат до сраствания или ленти от белези между други вътрешни структури.

Вашият хирург може да препоръча роботизирана хирургия за ендометриоза, ако лезиите или срастванията са изобилни, на трудни места или ако вашата процедура носи висок риск от усложнения поради други фактори.

Чрез използването на роботизирани ръце за управление на хирургически инструменти, Вашият лекар може да работи с по-високо ниво на прецизност, което може да позволи по-малки хирургически разрези, по-малко травма на околните тъкани, подобрена видимост и по-голям обхват на движение за сложни процедури.

Роботизираните системи могат също така да помогнат за намаляване на предизвикателствата, свързани с умората, като ръкостискане, които иначе биха могли да изпитат хирурзите по време на дълги операции.

Според преглед от 2020 г. роботизираната хирургия за ендометриоза изглежда е най-полезна, когато:

  • налице са тежки тазови сраствания и изискват деликатно отстраняване, за да се запази анатомията и функцията на тазовата кухина
  • запазването на тазовата анатомия е от съществено значение за справяне с болката при ендометриоза
  • също е необходима операция на червата или пикочните пътища с висок процент на усложнения
  • има голяма вероятност лапароскопията да се преобразува в лапаротомия

Как се подготвяте за роботизирана хирургия за ендометриоза?

Подготовката за роботизирана операция на ендометриоза е същата като при традиционните подходи.

В дните преди процедурата Вашият лекар ще даде инструкции как да коригирате настоящите лекарства, как да почистите мястото на операцията и кога да спрете да ядете и пиете.

Може да бъдете помолени да премахнете целия грим, бижута и лак за нокти, за да предотвратите смущения в хирургическото оборудване или устройствата за наблюдение.

Повечето хирургични екипи препоръчват да пристигате в болницата в удобни, широки дрехи.

Тъй като много хора не са готови да шофират след операцията, също се препоръчва предварително организиране на транспорт до и от болницата.

Как се извършва роботизирана хирургия за ендометриоза?

След като пристигнете в болницата, се прави предхирургична оценка, за да се гарантира, че не са настъпили големи промени от последния ви разговор с вашия лекар.

Допълнителни лабораторни изследвания, флуидна терапия и оборудване за наблюдение също могат да бъдат настроени през това време.

След като влезете в хирургическата зала, ще получите успокоително чрез интравенозен (IV) катетър. Това предизвиква обща анестезия, която след това се поддържа с помощта на смес от анестетик/кислород, пренесена в белите дробове през ендотрахеална тръба.

Когато сте напълно анестезирани, хирургическият екип ви позиционира подходящо за вашата операция и ориентира роботизираните ръце на хирургическата система. Въпреки че вашият хирург ще бъде на конзолата, за да изпълни вашата процедура, хирургическият екип остава там, за да наблюдава вашите жизнени показатели и да предоставя друга помощ.

Вашият хирург седи на роботизираната конзола, поемайки контролите с ръце и крака. Движението на вашия хирург се превежда към роботизираните ръце в реално време. Правят се първоначалните разрези и в корема ви се поставя увеличителна камера. Въглеродният диоксид се използва за надуване на корема ви за по-добра видимост.

Лезиите и срастванията се идентифицират с помощта на увеличителни камери с висока разделителна способност. Проблемните зони се изрязват или премахват с помощта на инструменти на роботизираните ръце.

В края на операцията разрезите се затварят и ще бъдете отведени в специална зона за възстановяване, за да се събудите от анестезия.

Какво можете да очаквате от възстановяване след роботизирана операция за ендометриоза?

Вашият болничен престой ще зависи от цялостната ви медицинска история, извършените процедури, по кое време на деня сте имали операция, колко бързо е преминала процедурата и колко добре сте се събудили от упойка.

Ако сте имали минимално инвазивна процедура като лапароскопия, можете да се приберете вкъщи същия ден или на следващия ден, ако болката ви е овладяна.

Възстановяването след лапаротомия често е по-дълго. Може да сте в болницата няколко дни, докато лекарите наблюдават мястото на разреза ви, следят за усложнения и се уверят, че не изпитвате голям дискомфорт.

След като се приберете, естествено е местата на разреза ви да се чувстват болезнени и да изпитвате обща умора. Може да забележите намален апетит или навици за изхождане – често срещани последици от анестезията, забавящи храносмилателната ви система.

Ако сте имали роботизирана лапароскопия за ендометриоза, може също да забележите остра, преходна болка в горната част на тялото. Това често е резултат от остатъчен въглероден диоксид.

Общите времена за възстановяване могат да варират между хората, но можете да очаквате да бъдете спокойни поне 2 седмици след операцията, с ограничения за натискане и дърпане за 6 седмици или повече.

Какви рискове са възможни при роботизирана хирургия за ендометриоза?

Като цяло, всяка операция е свързана с потенциални рискове, свързани с:

  • кървене
  • инфекция
  • увреждане на тъканите
  • анестетични усложнения

Според създателите на системата da Vinci, една от най-широко използваните роботизирани системи в гинекологичната хирургия, рисковете, свързани с роботизираната хирургия на ендометриоза, обикновено включват вторично увреждане на червата и структурите на пикочния мехур.

Възможно е също да има ограничения за използването на роботизирани системи в сравнение с традиционните методи.

Прегледът от 2020 г. показва, че роботизираната хирургия често отнема повече време от другите методи поради времето, необходимо за позициониране на роботизираната система и липсата на тактилна (докосване) обратна връзка към вашия хирург.

Без тактилна обратна връзка хирурзите може да не са в състояние да оценят фактори като твърдост или текстура на тъканите, което може да доведе до забавени корекции по време на операция или неточно прилагане на натиск.

Хирургичното обучение за използване на роботизирани системи също може да повлияе на резултатите, а ограниченото позициониране на камерата може да направи многорегионалните операции предизвикателни.

Каква е общата перспектива след роботизирана хирургия за ендометриоза?

Според преглед от 2021 г. роботизираната хирургия за ендометриоза има сходни резултати и нива на усложнения в сравнение с традиционната лапароскопия.

Поради ограничената му употреба, вероятно поради по-високата цена, са необходими повече изследвания, за да се определи дали роботизираната хирургия значително подобрява качеството на живот или удовлетвореността на пациентите в сравнение с други методи.

Като цяло, приблизително 80% от хората изпитват повторна поява на болка в рамките на 2 години след всяка операция за ендометриоза.

Долния ред

Роботизираната хирургия за ендометриоза може да се препоръча при тежки случаи или такива с висок шанс за усложнения.

Роботизираната помощ позволява по-висока хирургическа прецизност и може да бъде най-добрият вариант за запазване на околните тъкани, незасегнати от ендометриоза.

Въпреки сходните резултати и рискове в сравнение с традиционните операции за ендометриоза, роботизираната хирургия може да не е достъпна за всички поради по-високите разходи и наличието на хирург.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss