Какво да направите, ако почувствате замайване след автомобилна катастрофа

Не е необичайно да изпитате замайване след автомобилна катастрофа и някои от причините може да са по-сериозни от други.

Световъртеж е общ термин, който описва замаяност или чувство на отпадналост или загуба на равновесие. В зависимост от основната причина замайването може да е временно или да е признак на по-сериозно състояние.

Ето какво трябва да знаете за възможните причини за виене на свят след автомобилна катастрофа и как може да се лекува.

Какво може да причини замаяност или световъртеж при автомобилен сблъсък?

След автомобилен сблъсък може да изпитате замаяност или световъртеж в резултат на наранявания по време на катастрофата. Замаяността описва замаяност по-общо и може да бъде свързана с пресинкоп или чувство, че може да „припаднете“, но без да губите съзнание.

Вертигото, от друга страна, е вестибуларно разстройство, причинено от проблеми с вътрешното ухо. Вътрешното ухо контролира баланса. Докато световъртежът може да причини замаяност, той също причинява чувство на въртене и дезориентация.

По-долу са някои от причините, поради които може да се развие замайване или световъртеж след автомобилна катастрофа:

Доброкачествен пароксизмален позиционен световъртеж (BPPV)

BPPV е най-честата причина за световъртеж. Този тип световъртеж се развива, когато малки кристали калциев карбонат, които обикновено се намират във вътрешното ви ухо, се изместят, причинявайки периоди на замайване и други симптоми.

Докато BPPV може да бъде свързан с възпаление или основно здравословно състояние като диабет, той може да бъде причинен и от травма на главата.

Нараняване на врата

Възможно е също да изпитате цервикогенно замайване, свързано с нараняване на врата след автомобилна катастрофа. Този тип световъртеж се развива в резултат на болка във врата или скованост и може да се влоши, когато промените позицията на главата.

Мозъчна травма

Травматично мозъчно увреждане (TBI) може да възникне от внезапни и силни удари и удари по главата ви, като сътресения, които понякога се случват при тежки автомобилни катастрофи. Освен замаяност, TBI може също да причини главоболие, умора и замъглено зрение.

Докато TBI могат да се развият от падания и други видове злополуки, сблъсъците с моторни превозни средства се считат за такива трети по честота.

Стрес след злополука

Друга често срещана причина за замаяност е стресът и безпокойството, като и двете могат да ви накарат да дишате бързо (хипервентилация) по време на периоди на почивка. Всеки остър стрес или безпокойство, които може да изпитвате след автомобилна катастрофа, може да допринесе.

Световъртежът симптом ли е на камшичен удар?

Камшичен удар, вид разтягане на врата, причинено от внезапно разтягане и огъване, е нараняване, често срещано при сблъсъци на автомобили отзад. В допълнение към болката във врата се смята, че половината от хората които имат камшичен удар също изпитват замайване и проблеми с равновесието.

Колко дълго продължават световъртежът или световъртежът след автомобилна катастрофа?

Точното време, когато може да изпитате замаяност или световъртеж след автомобилна катастрофа, зависи от основната причина, както и от тежестта на вашето състояние.

Например BPPV и TBI могат да причинят повтарящи се симптоми, докато цервикогенното замаяност може да отшуми, след като напрежението във врата ви се подобри.

Може ли да получите забавен световъртеж или замайване след автомобилна катастрофа?

Появата на световъртеж или световъртеж след автомобилна катастрофа зависи от вида на нараняването.

Например, когато имате BPPV, може да изпитате остри симптоми, когато промените позицията на главата си, като всеки епизод обикновено продължава по-малко от минута. Цервикогенното замаяност с нараняване на врата може да продължи няколко минути до часове.

С TBI, замаяност и други симптоми започнете веднага след нараняване на главата и са по-хронични, но могат да отзвучат с течение на времето, когато нараняването ви заздравее.

Също така е възможно да изпитате замаяност от ортостатична хипотония, особено ако сте били на легло поради наранявания от автомобилен сблъсък.

Как да се отървете от виене на свят след автомобилна катастрофа?

Всяко физическо нараняване след автомобилен сблъсък трябва да бъде адресирано със спешна медицинска помощ. Ако имате световъртеж без видима причина, пийте много течности и си починете в хладна, тъмна стая, докато се почувствате по-добре. Лекарят трябва да обърне внимание на упоритото виене на свят.

Кога да се свържете с лекар за замайване след автомобилен сблъсък

Като основно правило, винаги е добра идея да посетите медицински специалист след автомобилен сблъсък. Също така е важно да помислите за посещение на лекар, ако изпитвате главоболие или епизоди на припадък, придружаващи замаяност.

Ако изпитвате замаяност след катастрофа, здравен специалист също може да ви помогне да определите причината, за да можете да получите необходимото лечение. Това може да включва комбинация от тестове, като например:

 • кръвни изследвания
 • прегледи на очите и ушите
 • образни тестове, като магнитен резонанс (MRI)

Признаци на спешна медицинска помощ

Обадете се на спешна медицинска помощ или отидете до най-близкото спешно отделение, ако вие или някой, с когото сте, изпитате следните симптоми след автомобилна катастрофа:

 • объркване
 • загуба на съзнание
 • гърчове
 • затруднено говорене
 • слабост в ръцете или краката

Какви симптоми трябва да търся след автомобилна катастрофа?

Замаяността е един от многото симптоми, които могат да се развият след автомобилна катастрофа. Също така, помислете за получаване на медицинска помощ, ако изпитвате следните симптоми:

 • главоболие
 • болка във врата или гърба
 • загуба на равновесие или координация
 • промени в зрението
 • проблеми със слуха
 • умора
 • гадене или повръщане
 • промени в настроението
 • висока температура

За вкъщи

Замаяността след автомобилна катастрофа е често срещана и може да бъде свързана с много причини. Докато замаяността може да се подобри от само себе си, когато всички основни наранявания се лекуват, други случаи може да са по-тежки и да изискват медицинска помощ.

Важно е да посетите лекар, ако изпитвате ново замайване след автомобилна катастрофа.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss