Какво виждате на рентгеновите снимки, когато имате ревматоиден артрит

Рентгеновите лъчи могат да помогнат за диагностицирането на ревматоиден артрит, като показват промени в костите и ставите. Те често се използват заедно с други образни тестове, като ЯМР или ултразвук.

Ревматоидният артрит (RA) е автоимунно състояние, което може да причини болка и подуване на ставите и да допринесе за увреждане на ставите в цялото ви тяло.

Въпреки че има моменти, когато може да не сте имали симптоми, може да почувствате болка, скованост или подуване на някои или много от ставите, особено в ръцете и краката. Може също да имате треска или да почувствате слабост.

Здравните специалисти използват комбинация от инструменти за диагностициране на RA, включително кръвни тестове и медицинско изображение, което може да включва рентгенови лъчи. Тази статия обяснява как RA може да се появи на рентгенови снимки и какво да обсъдите с вашия здравен екип.

Можете ли да видите ревматоиден артрит на рентгенова снимка?

Здравните специалисти диагностицират RA с комбинация от оценки, включително:

 • медицинска история
 • физически преглед
 • лабораторно изследване
 • Рентгенови лъчи (въпреки че може да е трудно да се види ранен стадий на RA на рентгенови лъчи)

В ранните етапи RA причинява възпаление на меките тъкани, което може да не се види на рентгенова снимка. Увреждането и аномалиите на костите се развиват по-късно и се забелязват по-лесно. Може също да забележите празнини между ставите или костите на ръцете или краката си на рентгенови снимки или петна или лезии по костите.

Въпреки че рентгеновите лъчи сами по себе си може да не са най-добрият първи избор за ранна диагностика и лечение, те могат да бъдат полезни за идентифициране на изходното ниво на вашето състояние. Лекарите могат да се позоват на ранни рентгенови снимки, когато изследват прогресията на вашето състояние.

Има ли предпочитан образен тест за RA?

Ултразвукът на опорно-двигателния апарат и ЯМР могат да помогнат за по-ранното диагностициране на РА. Ултразвукът и ЯМР са неинвазивни начини да прегледате всичките си стави наведнъж.

Американският колеж по ревматология препоръчва използването на ултразвук или ядрено-магнитен резонанс в комбинация с рентгенови лъчи, тъй като те са по-добри при идентифициране на възпалението, отколкото само физически преглед или рентгенова снимка.

А Преглед на изследването за 2020 г установи, че ултразвукът може да помогне на хората с неуточнен артрит да получат правилна диагноза и да започнат лечение навреме. В допълнение, a Преглед на изследването за 2022 г установиха, че ултразвукът може да бъде особено полезен при идентифициране на възпаление на RA и хора с по-висок риск от рецидив на заболяването.

Ревматологичните кабинети често разполагат с ултразвукови апарати на място. Получаването на ултразвук обикновено е по-евтино от преминаването на ЯМР, въпреки че може да е по-скъпо от рентгенова снимка. ЯМР има плюсове и минуси в сравнение с рентгеновите лъчи, включително цената.

Сканирането с позитронно-емисионна томография (PET), обикновено използвано за диагностициране на рак, също показа обещание при диагностицирането на RA в проучване върху мишки през 2018 г. Въпреки това, PET сканирането не се препоръчва често от здравните специалисти, тъй като е по-скъпо и застрахователното покритие може да не е възможно.

Какви характеристики на ревматоидния артрит се показват на рентгенова снимка?

Вашият здравен екип може да назначи рентгеново изследване на ръцете ви, област, където най-често се проявява ревматоиден артрит.

Когато медицински специалист изследва вашите рентгенови снимки, той търси следното:

 • промени във формата на вашите стави
 • лезии или увреждане на вашите кости
 • загуба на хрущял
 • неправилно подравняване (наречено сублуксация)
 • оток на меките тъкани и калцификация
 • загуба на костна плътност
 • кисти

Според изследване от 2016г, един от най-ранните признаци на RA е разширяването на ставната цепка. Пространствата между вашите стави могат да променят размера си в зависимост от това колко течност има между тях. Може да имате допълнителна течност между ставите си по различно време при ревматоиден артрит.

Някои остеопения или загуба на костна маса може да се появят по-рано от други признаци. Костната ерозия може също да се появи на рентгенова снимка, въпреки че обикновено се развива с напредване на RA.

Колко често трябва да си правите рентгенова снимка за RA?

The изследване от 2016г предполага, че рентгеновата снимка може да бъде полезна за диагностика и установяване на изходно ниво, но ултразвукът или ЯМР са по-полезни за наблюдение на състоянието.

Изследователите заключават, че тъй като хората с RA са склонни да имат много прегледи, рентгеновите лъчи могат да ги изложат на ненужно облъчване. Те откриха, че ултразвукът и ЯМР нямат същия риск от излагане на радиация и е по-вероятно да идентифицират други характеристики на RA, като промени в течностите и меките тъкани.

Говорете с Вашия лекар кои образни изследвания са най-подходящи за Вас. Ако вече сте получили диагноза ревматоиден артрит, говорете с лекарите дали ултразвук, ядрено-магнитен резонанс, рентгенова снимка или комбинация от тези тестове биха помогнали да получите по-добра картина на прогресията на вашето състояние.

Рентгеновите лъчи могат да помогнат за диагностицирането на ревматоиден артрит. Те са най-ефективни, когато се комбинират с други тестове, като физически прегледи и ултразвук.

Някои от най-ранните признаци на RA на рентгенови лъчи включват промени в размера на пространствата между вашите стави, загуба на костна маса или разместване на костите или ставите. Рентгеновите лъчи могат да установят базова линия за вашето състояние, но вашият здравен екип може също да използва ултразвук, ЯМР или други тестове, за да ви помогне да го наблюдавате.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss