Какви са възможните усложнения на херпес зостер?

Усложненията на херпес зостер включват постхерпетична невралгия, проблеми със зрението и вторични бактериални инфекции. Бързото лечение на херпес зостер може да помогне за предотвратяване на усложнения.

Херпес зостер възниква поради повторното активиране на вируса варицела-зостер, който е вирусът, причиняващ варицела. Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) изчисляват това 1 на 3 души ще развият херпес зостер по време на живота си.

Основният симптом на херпес зостер е обрив, който често е болезнен, мравучкащ или сърбящ. Докато херпес зостер може в крайна сметка да изчезне с лечение, той може също да доведе до различни усложнения. Продължете да четете, за да научите повече.

Постхерпетична невралгия

Постхерпетичната невралгия (PHN) е нервна болка, която продължава повече от 3 месеца след като обривът от херпес зостер се изчисти. Докато PHN изчезва за много хора, за други може да продължи с години или да бъде постоянен.

Основният симптом на PHN е нервна болка на мястото, където е бил обривът ви от херпес зостер. Тази болка може да бъде постоянна или може да се появява и да си отива. Хората често го описват като смъдене, изгаряне или стрелба. Други усещания също могат да присъстват, като например:

 • усещане за иглички
 • изключителна чувствителност към допир или болка
 • сърбеж

Лекарствата могат да помогнат при нервна болка. Те включват перорални лекарства, като амитриптилин или габапентин, и локални лечения, като лидокаин или капсаицин.

Ако тези лекарства не донесат облекчение, медицинският специалист може да препоръча нервна блокада за намаляване на болката.

Проблеми със зрението

Херпес зостер може да причини различни проблеми със зрението, когато засяга окото. Когато това се случи, се нарича офталмикус на херпес зостер (HZO). Експертите смятат, че HZO влияе 10–20% на хора с херпес зостер.

Симптомите на HZO обикновено започват 2–4 седмици след първата поява на херпес зостер обрив. Може да причини различни проблеми с очите, като например:

 • конюнктивит, известен като розово око

 • еписклерит, който е възпаление на тъканта между клепача и бялото на окото

 • кератит, който е възпаление на чистия външен слой на окото, наречен роговица

 • увеит, който е възпаление на средния слой на окото, наречен увея

 • оптичен неврит, който е възпаление на зрителния нерв, който изпраща сигнали от очите ви към мозъка ви

 • глаукома, която може да причини загуба на зрение поради високо налягане в окото

 • увреждане на ретината, която е частта от окото, която преобразува светлината в електрически сигнали

HZO е спешен случай, тъй като неговите ефекти могат потенциално да доведат до загуба на зрение.

Лечението включва антивирусни лекарства, които можете да приемате през устата или като капки за очи. Кортикостероидите също могат да помогнат за намаляване на възпалението.

Вторични бактериални инфекции

Бактериалните инфекции могат да се развият и от надраскване или чоплене на обрив от херпес зостер. Това е така, защото е възможно бактериите да навлязат в тялото ви през счупване на кожата.

много вторичните бактериални инфекции, които се случват с херпес зостер, се дължат на бактериите Staphylococcus aureus. Симптомите на кожна инфекция могат да включват следното в засегнатата област:

 • зачервяване или обезцветяване
 • подуване
 • кожа, която е нежна, болезнена или топла на допир
 • дренаж на гной

Медицинските специалисти обикновено лекуват бактериални инфекции с антибиотици. Ако на мястото на инфекцията се е образувал абсцес, лекарят може да използва игла, за да го дренира като част от вашето лечение.

Неврологични усложнения на херпес зостер

В допълнение към PHN, херпес зостер може също да причини различни други неврологични проблеми или проблеми на нервната система. Те обикновено са по-редки и могат да включват:

 • нервни парализи, които се случват поради увреждане на нервите и причиняват мускулна парализа
 • енцефалит, който е възпаление на мозъка

 • менингит, който е възпаление на тъканите, покриващи главния и гръбначния мозък

 • миелит, който е възпаление на гръбначния мозък, което може да доведе до мускулна слабост или парализа

 • Синдром на Ramsay Hunt, който може да доведе до парализа на лицето, шум в ушите, световъртеж и загуба на слуха

 • зостер сине херпет, което е нервна болка при херпес зостер без обрив

Лечението на неврологични проблеми от херпес зостер зависи от конкретния проблем. Лечението обаче може да включва антивирусни лекарства и потенциално кортикостероиди за намаляване на всяко възпаление.

Редки усложнения на херпес зостер

Някои допълнителни, по-редки усложнения на херпес зостер включват:

 • пневмония, която е инфекция на белите дробове

 • васкулит, който е подуване на кръвоносните съдове, което може да повлияе на кръвния поток и да увеличи риска от различни здравословни проблеми, като инсулт
 • проблеми със зъбите, които могат да доведат до загуба на зъби
 • дисеминиран зостер, който е широко разпространен вид херпес зостер

Усложнения на херпес зостер при възрастни хора

Честотата на херпес зостер се увеличава с възрастта и рискът от усложнения се увеличава рязко след това възраст 50. Усложненията на херпес зостер като PHN, HZO и други стават по-чести, колкото по-възрастни сте, когато развиете херпес зостер.

Възрастните възрастни и хората с отслабена имунна система също са по-вероятно да бъде хоспитализиран със здравословни проблеми, свързани с херпес зостер. Освен това повечето смъртни случаи, свързани с херпес зостер, се случват в тези групи.

Беше ли Ви полезно?

Как мога да предотвратя усложненията на херпес зостер?

Най-оптималният начин за предотвратяване на усложненията от херпес зостер е да се предотврати развитието на херпес зостер на първо място. Поставянето на ваксина срещу херпес зостер, наречена Shingrix, може да помогне за предотвратяване на херпес зостер.

The CDC препоръчва две дози Shingrix за всички възрастни на възраст над 50 години и всички възрастни на възраст над 19 години с отслабена имунна система.

Хора, които трябва не вземете Shingrix включват:

 • всеки, който е имал предишна тежка алергична реакция към Shingrix или някоя от съставките му
 • хора, които в момента имат херпес зостер
 • бременни хора

Ако развиете херпес зостер, важно е да говорите с лекар възможно най-скоро, в идеалния случай в рамките на 3 дни след появата на обрива. Получаването на бързо лечение за херпес зостер може да помогне за намаляване на риска от усложнения.

Често задавани въпроси

Кое е най-честото усложнение на херпес зостер?

PHN е най-честото усложнение на херпес зостер. CDC отбелязва това 10–18% на хората с херпес зостер ще изпитат PHN.

Колко време отнема възстановяването от херпес зостер?

Според Американската академия по дерматология, мехурите от херпес зостер изчезват за 7-10 дни, докато обривът обикновено изчезва за 2-4 седмици.

Нервната болка може да продължи по-дълго от кожните симптоми, като обикновено избледнява след 1-2 месеца. Нервната болка, която продължава повече от 3 месеца, се класифицира като PHN.

Има ли дългосрочни ефекти от херпес зостер?

Усложненията на херпес зостер могат да имат няколко дългосрочни ефекта. Примерите включват хронична нервна болка, дължаща се на PHN, загуба на зрение и загуба на слуха. Ето защо е жизненоважно да потърсите лечение, ако подозирате, че имате херпес зостер.

Херпес зостер може да причини няколко усложнения. Най-честата е PHN, когато свързаната с херпес зостер нервна болка продължава повече от 3 месеца. Други усложнения включват проблеми със зрението, бактериални инфекции и други неврологични проблеми.

Рискът от херпес зостер и неговите усложнения нараства с възрастта. Можете да помогнете за предотвратяване на херпес зостер, като получите ваксината Shingrix, когато отговаряте на условията.

Ако развиете херпес зостер, опитайте се да говорите с лекар възможно най-скоро. Ранното започване на лечението може да помогне за намаляване на риска от усложнения на херпес зостер.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss