Инфекции по време на бременност: Остър уретрит

Какво е остър уретрит?

Острият уретрит включва възпаление и инфекция на уретрата. Уретрата е каналът, през който урината изтича от пикочния мехур от тялото. Обикновено се причинява от една от трите бактерии:

 • E. coli
 • Neisseria gonorrhoeae (гонорея)
 • Chlamydia trachomatis (хламидия)

E. coli е една от многото бактерии, нормално присъстващи в ректума и влагалището. Може да навлезе в уретрата по време на полов акт или при избърсване след изхождане. Бактериите гонорея и хламидия се предават чрез сексуален контакт със заразен партньор.

Какви усложнения могат да възникнат в резултат на остър уретрит?

Когато гонорея и хламидия се открият в уретрата, те обикновено могат да бъдат открити и в шийката на матката. При небременни жени тези бактерии могат да причинят инфекции на горните генитални пътища, ако не бъдат лекувани своевременно. Тези инфекции могат да включват възпалително заболяване на таза (PID). Инфекциите с тези бактерии по време на бременност могат да увеличат риска от преждевременно раждане.

Уретрит, причинен от E. coli или други подобни организми могат да проникнат в пикочния мехур и бъбреците ви. Инфекцията на бъбреците по време на бременност може да доведе до преждевременно раждане и други усложнения.

Друго усложнение може да възникне, когато бебето се роди през заразен родов канал. Бебето може да развие сериозна инфекция на очите, причинена от гонорея или хламидия. Хламидиите също могат да причинят инфекции на дихателните пътища.

Как се диагностицира остър уретрит?

Острият уретрит обикновено има следните симптоми на уриниране:

 • честота (необходимост от уриниране често)
 • спешност (необходимост от уриниране незабавно)
 • колебание (забавяне при стартиране на потока урина)
 • дриблиране
 • болезнено уриниране

Когато гонорея или хламидия причиняват инфекцията, може да има жълт, подобен на гной секрет от уретрата.

Вашият лекар може да изследва проба от урината Ви за голям брой бели кръвни клетки, за да се постави диагноза. Вашият лекар може също да вземе проба от секрета от уретрата и да позволи на бактериите да се развиват. Това ще им помогне да диагностицират гонорея. Най -полезният тест за идентифициране на хламидия в уретралния секрет е ДНК сонда.

Как се лекува остър уретрит?

Лечението зависи от причината за острия уретрит:

E. coli

Можете да се лекувате за негонококов уретрит с антибиотици като:

 • триметоприм-сулфаметоксазол (Bactrim или Septra)
 • ципрофлоксацин
 • нитрофурантоин (макробид)

Вашият лекар може да Ви предпише 3- или 7-дневен курс на антибиотици.

Гонорея или хламидия

Най-рентабилното лечение за гонорея е еднократна перорална доза цефиксим (Suprax) или инжектиране на цефтриаксон (Rocephin). Вашият лекар ще Ви предпише и единична перорална доза азитромицин (Zithromax) за хламидия.

Жени, които са бременни и имат алергия към пеницилин, ще получат еднократна инжекция със спектиномицин (тробицин) за гонорея. Други с алергия към пеницилин могат да бъдат лекувани от гонорея със 7-дневен курс на доксициклин (Vibramycin). Те могат също да бъдат лекувани с хинолони, като ципрофлоксацин (Cipro) или офлоксацин (Floxin). Хората с алергия към пеницилин все още могат да приемат азитромицин за лечение на хламидия. Вашият сексуален партньор също трябва да бъде лекуван.

Как мога да предотвратя остър уретрит?

Практикуването на безопасен секс с бариерни контрацептиви е един от начините за предотвратяване на полово предавани инфекции или уретрит. Редовните тестове и прегледите с Вашия лекар също са важни за Вашето репродуктивно здраве. Избърсването отпред назад от уриниране или изхождане ще предотврати навлизането на фекални бактерии в уретрата или влагалището. Също така трябва да останете хидратирани. Пиенето на много вода ще помогне на тялото ви да изхвърли бактериите.

Каква е моята перспектива след лечение на остър уретрит?

Перспективата за остър уретрит е положителна, когато се лекува своевременно. Следвайте инструкциите на Вашия лекар за лечение и вземете всичките си лекарства, както е предписано. Ако сте диагностицирани с остър уретрит, не забравяйте да информирате всички сексуални партньори. Това ще предотврати повторната инфекция и ще гарантира, че те търсят лечение, ако е необходимо.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss