Има ли връзка на щитовидната жлеза и киселинния рефлукс?

Киселинен рефлукс

Киселинният рефлукс, известен също като киселинно храносмилане, е изключително често срещан. Това се случва, когато долният езофагеален сфинктер (LES) не се затваря правилно.

LES е мускулът, разположен между хранопровода и стомаха. Това е еднопосочен клапан, който обикновено се отваря за ограничено време, когато поглъщате. Когато LES не успее да се затвори напълно, стомашното съдържание и храносмилателните сокове могат да се върнат обратно в хранопровода.

Най -честият симптом на киселинен рефлукс е киселини, които причиняват усещане за парене в гърдите. Други симптоми могат да включват:

  • регургитация
  • затруднено преглъщане

Когато киселинният рефлукс се появява повече от два пъти седмично, това е известно като хроничен киселинен рефлукс или гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ).

Щитовидната жлеза и хипотиреоидизъм

Щитовидната жлеза е жлеза с форма на пеперуда, разположена в шията. Щитовидната жлеза е отговорна за производството на хормони, които регулират метаболизма на тялото ви, което е процесът на тялото за създаване и използване на енергия.

Има няколко различни нарушения, които могат да възникнат, когато щитовидната жлеза произвежда твърде много или твърде малко хормони.

Хипотиреоидизъм или недостатъчна активност на щитовидната жлеза се появява, когато щитовидната жлеза не произвежда достатъчно хормони. Той пречи на способността на организма да изпълнява нормални метаболитни функции, като например ефективно използване на енергия от хранителни продукти. Симптомите на хипотиреоидизъм включват:

  • качване на тегло
  • умора

Киселинният рефлукс-щитовидна връзка

Въпреки че няма пряка връзка между киселинен рефлукс и заболяване на щитовидната жлеза, тази връзка може да се наблюдава при тези с недостатъчно активна щитовидна жлеза. Това е особено вярно, ако се дължи на болестта на Хашимото, която е автоимунно заболяване, при което тъканта на щитовидната жлеза се разрушава.

Смята се, че болестта на Хашимото е свързана с разстройство на подвижността на хранопровода, което може да доведе до киселини и симптоми на рефлукс.

Също така, тези с хипотиреоидизъм имат склонност към наднормено тегло или затлъстяване поради липса на хормон на щитовидната жлеза. Това също увеличава риска от симптоми на рефлукс.

Говорете с Вашия лекар

Ако имате заболяване на щитовидната жлеза и имате киселинен рефлукс, говорете с Вашия лекар. Вашият лекар може да Ви помогне да намерите начини за облекчаване на киселинния рефлукс, без това да влияе допълнително върху функцията на щитовидната жлеза.

Ако имате киселинен рефлукс и смятате, че може да е свързан с щитовидната жлеза, вижте дали имате други симптоми на хипотиреоидизъм. Ако го направите, говорете с Вашия лекар. Те могат да ви тестват за това състояние. Ако диагнозата е хипотиреоидизъм, те могат да предпишат подходящо лечение.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss