Защо пиенето на урина няма да ви предпази от COVID-19 (и може да ви разболее)

Няма научни доказателства в подкрепа на това, че пиенето на урина може да ви предпази от COVID-19. Пиенето на урина всъщност може да бъде вредно за вашето здраве. Експертите казват, че поддържането на актуална информация за ваксините срещу COVID-19 може да бъде най-добрият начин да се предпазите от COVID-19.

Това е често срещан троп в много филми за оцеляване. Човек, изгубен в гората или блокиран в морето, пие собствената си урина, за да предотврати дехидратацията.

Пиенето на урина за медицински цели, наричано също уринотерапия, е било документиран още в древен Египет, Гърция и Рим. Някои хора препоръчват използването му за подпомагане на различни заболявания, включително, но не само:

 • акне
 • астма
 • рак
 • лошо храносмилане
 • мигрена

Може би наскоро сте чували за терапия с урина за COVID-19. Но пиенето на урина няма да ви предпази от COVID-19. Всъщност може да ви навреди. Продължете да четете, за да разберете защо.

Защо пиенето на урина няма да предпази от инфекция с COVID-19

По време на пандемията от COVID-19 някои хора заявиха, че пиенето на урина може да ви предпази от COVID-19.

Но няма научни доказателства в подкрепа на това твърдение.

Към момента на писане на това, PubMed, ресурс, съдържащ повече от 35 милиона цитати от рецензирани биомедицински изследвания, няма проучвания, свързващи терапията с урина със защита срещу COVID-19.

Всъщност преглед на изследване от 2016 г. отбелязва, че „много от това, което сме чували за употребата на уринотерапия, няма медицинска основа и е народно лекарство, което всъщност може да влоши нараняването“.

Защо пиенето на урина може да ви разболее

Освен че не ви предпазва от COVID-19, пиенето на урина е потенциално вредно за вашето здраве. Нека проучим защо.

Урината е отпадък

Самата урина е отпадък. Вашият функция на пикочните пътища е да филтрира кръвта ви, премахвайки отпадъците и допълнителните течности от тялото ви чрез урината. Някои примери за това какво съдържа урината включват:

 • урея и пикочна киселина

 • креатинин
 • излишък на електролити, захари и витамини
 • протеини
 • хормони
 • лекарства и наркотици за развлечение

Просто казано, пиенето на урина връща ненужните вещества обратно в тялото ви. Това означава, че тялото ви ще трябва да ги филтрира отново, което може да доведе до ненужно напрежение или увреждане на бъбреците ви.

Пиенето на урина може да ви дехидратира

Помните ли концепцията за пиене на урина за оцеляване? Може да изглежда контраинтуитивно, но вместо да предотврати дехидратацията, пиенето на урина може да ви дехидратира допълнително.

Въпреки че е вярно, че урината е предимно вода, съдържа и сол. Солта може да увеличи нивото на жаждата ви, което всъщност ще ви накара Повече ▼ дехидратиран.

Освен това по-концентрираната урина, като например когато сте дехидратирани, съдържа още повече сол и други отпадъчни вещества.

Като такова Министерството на отбраната отбеляза в наръчник за оцеляване, че урината не трябва да замества източника на вода поради съдържанието на сол и потенциално вредни телесни отпадъци.

Урината не е стерилна

Може би сте чували, че урината е стерилна. Но това не е непременно вярно.

Проучванията имат открити бактерии в проби от човешка урина. Някои от тези бактерии може да причини заболяване и може да включва:

 • E. coli
 • Клебсиела видове
 • Pseudomonas видове
 • Салмонела видове
 • Шигела видове
 • Стафилококи видове

А 2010 проучване също установи, че някои бактерии от човешката урина са резистентни на антибиотици.

Кравешка урина и тор за COVID-19

Хората не само препоръчват използването на човешка урина за лечение на COVID-19. А Доклад за 2021 г разгледа използването на кравешка урина и тор за лечение на COVID-19.

Според доклада хората са използвали кравешка урина и тор в Индия и други страни за здраве от древни времена. Въпреки това, той също така представлява значителна загриженост за общественото здраве.

Няма научни доказателства в подкрепа на използването на кравешка урина или тор за лечение на COVID-19 и различни заболявания могат да се разпространят чрез този метод, включително трихофития, Q-треска и салмонелоза.

Беше ли Ви полезно?

Кой е най-добрият начин да се предпазите от COVID-19?

Експертите казват, че най-добрият начин да се предпазите от COVID-19 може да бъде да сте в крак с вашите ваксини срещу COVID-19.

Администрацията по храните и лекарствата (FDA) е разрешила или одобрила четири ваксини за COVID-19. Експертите смятат тези ваксини за безопасни и ефективни за предотвратяване на сериозно заболяване или смърт поради COVID-19.

Освен да се ваксинирате, Центровете за контрол и превенция на заболяванията отбелязват, че можете също предпазете се от COVID-19 от:

 • избягване на физически контакт с хора, които имат или може да имат COVID-19
 • миене на ръцете си често

 • преместете груповите дейности навън, ако е възможно
 • подобряване на вентилацията на закрито
 • носене на маска и спазване на физическа дистанция, ако е необходимо

Ако се разболеете от COVID-19, FDA е разрешила или одобрила лечения които могат да помогнат за предотвратяване на сериозно заболяване, включително:

 • молнупиравир (Lagevrio)
 • нирматрелвир с ритонавир (Paxlovid)
 • ремдесивир (Veklury)

Как да се предпазите от онлайн лъжи и митове

Има толкова много здравна информация, достъпна онлайн, и понякога може да е трудно да се каже кое е вярно и кое невярно. Когато разглеждате здравна информация онлайн, винаги си задавайте петте W:

СЗО?

Кой управлява сайта, в който сте? Управлява ли се от правителство, медицинска или образователна институция? Или го управлява инфлуенсър в социалните медии?

Един уважаван сайт трябва да изброява кой го управлява, техните идентификационни данни и дали имат някакви връзки.

Също така, кой преглежда информацията на сайта, за да гарантира, че е точна? В идеалния случай експерт в областта трябва да прегледа здравната информация за точност.

Какво?

Какви твърдения има сайтът? Смятате ли, че сайтът се опитва да ви продаде конкретна идея или продукт?

Кога?

Кога е публикувана информацията и кога за последно я е прегледал експерт? Уверете се, че източникът има актуална информация, а не информация, която е на няколко години.

Където?

Откъде идва информацията за сайта? Дали се основава на рецензирани изследвания или анекдотично?

Хората трябва да базират онлайн здравната информация на приетите медицински стандарти и резултатите от рецензирани научни изследвания. Уважаван сайт ще изброи източници, така че не забравяйте да ги проверите.

Защо?

Защо съществува сайтът или страницата? Насочено ли е към предоставяне на обща здравна информация? Или популяризира конкретна идея или продукт?

Когато се съмнявате, попитайте Вашия лекар

Ако имате въпроси или притеснения относно здравна информация, която сте намерили онлайн, повдигнете ги с лекар. Те могат да отговорят на всякакви въпроси или резерви, които може да имате.

Беше ли Ви полезно?

Няма научни доказателства, че пиенето на урина може да ви предпази от COVID-19. Всъщност може да ви нарани.

Пиенето на урина връща потенциално вредни отпадъци обратно в тялото ви и може също да съдържа бактерии. Освен това солта в урината може да насърчи дехидратацията.

Експертите казват, че най-добрият начин да се предпазите от COVID-19 може да бъде ваксината срещу COVID-19. Ако имате някакви въпроси или притеснения относно COVID-19 или ваксинацията срещу COVID-19, не забравяйте да ги повдигнете с медицински специалист.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss