Дали алкохолът е рисков фактор за болестта на Паркинсон?

Връзката между болестта на Паркинсон и употребата на алкохол е сложна и все още не е напълно разбрана.

Болестта на Паркинсон е неврологично заболяване, което засяга движението и се причинява от загуба на клетки, произвеждащи допамин, в мозъка.

Алкохолът също влияе върху допамина. И така, безопасно ли е да пиете алкохол, ако имате болестта на Паркинсон? Отговорът не е толкова прост.

Консумацията на алкохол увеличава ли риска от развитие на Паркинсон?

От десетилетия изследователите изследват връзката между болестта на Паркинсон (PD) и консумацията на алкохол със сложни и често противоречиви резултати.

Някои проучвания не показват връзка между двете, докато други предполагат, че умерената консумация на алкохол (5-29,9 грама на ден) може действително да намали риска от PD. Други доказателства сочат, че тежката (повече от 30 грама на ден) или продължителната употреба на алкохол увеличава риска.

Голям европеец проучване от 2020 г. установиха, че мъжете с умерена консумация на алкохол през целия живот имат по-висок риск от развитие на PD в сравнение с леко пиещите. Все пак резултатите не установяват значителна връзка между консумацията на алкохол и риска от PD.

Анализ на 11 проучвания установи, че консумацията на алкохол е свързана с леко намален риск от PD. И различните видове алкохол могат да причинят различни ефекти.

Например, две проучвания в анализа установиха, че консумацията на бира, по-специално, е свързана с a намалена риск от PD, докато виното или алкохолът са свързани с повишен риск. Някои от тези резултати обаче не са статистически значими. В четири други проучвания не е открита разлика между бира, вино и алкохол.

Като цяло, авторите установиха, че намаленият риск от PD е свързан само с консумацията на бира, но не и с алкохол и вино. Това може да се дължи на факта, че бирата има много по-ниско съдържание на етанол, но по-високи нива на антиоксиданти, като фолиева киселина, ниацин, пурин и други феноли, за които се смята, че медиират невропротективните ефекти на алкохола.

Бирата също се свързва с висока концентрация на пикочна киселина, за която е доказано, че има невропротективен ефект при проучвания върху животни.

Разстройство при употреба на алкохол и риск от Паркинсон

Някои данни сочат, че тежката употреба на алкохол, като това, което се наблюдава при разстройство, свързано с употребата на алкохол, може да доведе до повишен риск от PD.

Изследванията показват, че дългосрочното препиване нарушава типичното функциониране на мозъка, което води до увеличаване на глутаматната активност и освобождаването на хормона на стреса и намалена способност за изчистване на глутамат от мозъка.

Това може да доведе до прекомерно стимулиране на нервните клетки, увреждане на клетъчните структури и в крайна сметка клетъчна смърт.

Алкохолът влошава ли симптомите на Паркинсон?

PD се характеризира с намаляване на нивата на допамин в мозъка поради загуба на клетки, произвеждащи допамин, в област на мозъка.

Острият прием на алкохол може да увеличи освобождаването на допамин в определени области на мозъка, което може временно да облекчи някои от двигателните симптоми на PD, като тремор и брадикинезия (забавено движение).

Въпреки това, хроничната употреба на алкохол или тежката консумация на алкохол може да доведе до дългосрочно изчерпване на допамин в мозъка, което може да влоши симптомите на PD с течение на времето.

Алкохолът може също да взаимодейства с лекарства, които обикновено се използват за лечение на PD, като леводопа, която е прекурсор на допамина. Алкохолът може да повлияе на абсорбцията и ефективността на леводопа, което води до повишен тремор и други двигателни симптоми.

Как алкохолът влияе на PD?

Алкохолът е депресант на централната нервна система, който може да взаимодейства със симптомите на PD по различни начини, включително следното:

  • Моторни симптоми: Алкохолът може да повлияе на двигателната функция и координацията и може да влоши някои от двигателните симптоми на PD, като треперене, ригидност и брадикинезия (забавено движение).
  • Лекарствени взаимодействия: Алкохолът може потенциално да взаимодейства с лекарствата за PD и да намали тяхната ефективност, което води до увеличаване на симптомите на PD.
  • Баланс и риск от падане: PD може да увеличи риска от падания поради проблеми с баланса. Алкохолът може допълнително да наруши баланса и координацията, потенциално увеличавайки риска от падания при хора с PD.
  • Нарушения на съня: Алкохолът може да наруши моделите на съня и хората с PD често вече изпитват нарушения на съня, като разстройство на поведението на REM сън.

Можете ли да пиете алкохол, ако имате PD?

Прекомерната консумация на алкохол или хроничната злоупотреба с алкохол може потенциално да влоши симптомите на PD, да попречи на ефективността на лекарствата, да увеличи риска от падане поради нарушен баланс и координация и да наруши моделите на съня.

От друга страна, някои хора с PD могат да понасят умерена консумация на алкохол без значително влошаване на симптомите. Важно е да обсъдите това със здравен специалист, за да определите какво е безопасно и подходящо за вас.

Можете ли да пиете, ако приемате карбидопа-леводопа?

Карбидопа-леводопа е комбинирано лекарство, което помага да се повишат мозъчните нива на допамин, за да се облекчат някои от двигателните симптоми на PD.

Както карбидопа, така и леводопа могат да причинят нежелани реакции като замаяност, сънливост и нарушена координация, които могат да се влошат от алкохола.

Долен ред

Връзката между болестта на Паркинсон и употребата на алкохол е сложна и все още не е напълно разбрана.

Докато някои проучвания показват, че ниската консумация на алкохол може да има защитен ефект върху болестта на Паркинсон, други предполагат, че това зависи от вида алкохол, който се консумира. Има също доказателства, че тежката консумация на алкохол може да увеличи риска от развитие на болестта на Паркинсон или да влоши нейните симптоми.

Ако вие или ваш близък имате болестта на Паркинсон, не забравяйте да се консултирате с вашия лекар за персонален медицински съвет относно употребата на алкохол.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss