Всичко, което трябва да знаете за хемороидите и улцерозния колит

Хората с улцерозен колит (UC) може да открият, че развиват хемороиди поради симптоми на UC като чести движения на червата и напъване за ходене до тоалетната.

UC е вид възпалително заболяване на червата (IBD). почти 1 милион души в Съединените щати живеят с това състояние и техните симптоми могат да варират от леки до тежки.

Много хора свързват UC със симптоми като коремна болка и необичайни движения на червата, а също така могат да получат хемороиди.

Тази статия ще предложи повече подробности за това колко вероятно е хората с UC да получат хемороиди, как това е свързано с честите движения на червата и какво можете да направите, за да управлявате това усложнение, ако го получите.

Може ли улцерозен колит хемороиди?

Може да е объркващо за хората с UC да знаят дали имат хемороиди, тъй като тези две състояния имат симптоми, които се припокриват.

Например, хората могат да получат ректално кървене и кървави изпражнения по време на обостряне на UC. Но раздразнените хемороиди също могат да причинят кървене в ректалната област.

За хората с UC е важно да следят за хемороиди, тъй като някои симптоми на UC са свързани с причиняването на хемороиди.

Един често срещан симптом на UC са ненормалните движения на червата, които включват честа диария или запек. Това може да окаже натиск върху аналната област, увеличавайки вероятността от хемороиди.

Освен това, много хора с UC се напрягат в тоалетната, защото смятат, че не са изпразнили напълно червата си. Това също може да увеличи риска от развитие на хемороиди.

Какво е улцерозен проктит?

Улцерозен проктит е термин, използван за описание на случаи на UC, при които възпалението е само в ректума.

Улцерозният проктит може да причини кръв в изпражненията на хората. Те могат също така да изпитат усещане за неотложност около движенията на червата и усещане, че не са напълно празни след освобождаване на червата.

Диарията е често срещан симптом на улцерозен проктит, но може да се появи и запек.

Ректалното възпаление, дължащо се на UC, може да се появи и да изчезне с пристъпи. Когато се задържат или се появяват често, това може да доведе до повишено дразнене на аналната и ректалната област. Това може да доведе до хемороиди.

Разликата между хемороиди и улцерозен колит

Докато UC и хемороидите засягат части от храносмилателния тракт, те са отделни състояния.

UC е форма на IBD, която се появява, когато дебелото черво, ректума или и двете се възпалят. Това възпаление произвежда малки рани, наречени язви в лигавицата на храносмилателния тракт. Някои симптоми на IBD могат да се простират извън храносмилателния тракт.

От друга страна, хемороидите (понякога наричани хемороиди) са подути вени около ануса и долната част на ректума. Хемороидите могат да бъдат вътрешни или външни, но за разлика от UC, хемороидите не са вид възпалително заболяване на червата и са ограничени само до ректалната област.

Причини за възникване на хермороиди

Хемороидите могат да бъдат причинени от:

  • чести запек или диария
  • напрежение по време на движение на червата
  • диета с ниско съдържание на фибри
  • често повдигане на тежки предмети
  • отслабени тъкани в ануса и ректума от стареене или бременност

Въпреки че точната причина не е известна, UC може да се дължи на свръхактивна имунна система и може да има генетичен компонент. Обострянията на UC може да се дължат на стрес и диетични причини.

Как се лекуват хемороиди с UC?

Хемороидите могат да се лекуват с кремове и супозитории без рецепта. Седящи бани и стероидни клизми също могат да облекчат дискомфорта, дължащ се на хемороиди. Ако хемороидите се дължат на запек, пиенето на повече вода, упражненията и увеличаването на фибрите в диетата ви също могат да помогнат.

Докато тежките хемороиди понякога могат да бъдат лекувани с операция, това може да не е най-добрият вариант за хора с UC, тъй като рискът от постоперативни усложнения може да е по-висока за тези с IBD. Вашият лекар може да ви помогне да претеглите рисковете и ползите от операцията, ако вашите хемороиди не се подобрят с лекарства или промени в диетата и начина на живот.

Ако сте диагностицирани с UC, може да обмислите разговор с ревматолог и гастроентеролог, за да определите план за лечение на UC. Този план ще бъде индивидуално разработен, за да намали вашите пристъпи и може да включва лекарства, диетични промени и план за упражнения.

Леките до умерени UC обостряния често могат да бъдат лекувани у дома, но по-тежките UC обостряния може да изискват болничен престой за интравенозни течности и лекарства.

Говоренето с лекарите за вашите симптоми и коригирането на вашия план за лечение може да помогне за предотвратяване на по-тежки симптоми.

Хората могат да изпитат хемороиди, независимо дали имат или не UC. Особено ако развият улцерозен проктит, хората с UC могат да открият, че имат хемороиди.

Ако имате UC, важно е да говорите с Вашия лекар относно план за лечение, който да ви помогне да поддържате симптомите си под контрол и да намалите риска от усложнения като хемороиди.

Ако развиете хемороиди, които са неудобни или чести, трябва също да обсъдите план за лечение за тях с Вашия лекар.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss