Всичко, което трябва да знаете за парвовирус B19

Парвовирус B19 е често срещан вирус, който се разпространява от човек на човек. Предимно се предава чрез респираторни секрети, като слюнка, слуз или храчки. Те могат да се разпространят, когато хората кашлят или кихат.

Може би сте чували за парвовирус при котки и кучета. Но B19 е различен – той засяга само хората. Не можете да хванете парвовирус B19 от домашни любимци, нито можете да им го давате.

През повечето време парвовирус B19 не причинява сериозни проблеми. Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC), около 2 от всеки 10 хората с парвовирус B19 няма да забележат никакви симптоми.

Ако усетите симптоми, те вероятно ще бъдат леки. Но някои хора може да са изложени на висок риск от развитие на по-сериозни проблеми, ако хванат този вирус. Групите с по-висок риск включват тези, които имат отслабена имунна система, са бременни или имат определени видове анемия.

Парвовирус B19 може да причини пето заболяване, класическо вирусно заболяване, често с грипоподобни симптоми и след това обрив. Някои го наричат ​​синдром на „ударена буза“, тъй като зачервяването на бузите е класически симптом. Петата болест може да засегне всеки, но по-често засяга децата.

Парвовирус B19 обикновено изчезва от само себе си и често не изисква специално лечение.

Прочетете, за да научите повече за парвовирус B19 при хората, кой е изложен на риск и как да управлявате вируса.

Какви са симптомите на човешки парвовирус?

Възможните симптоми на парвовирус B19 при хора включват:

 • надигнат обрив по торса, ръцете или краката
 • розов или червен обрив по бузите и брадичката
 • болезнени или подути стави (по-често при възрастни)
 • умора
 • ниска степен на треска
 • главоболие
 • стомашни болки

Обривът се развива доста късно и обикновено изчезва след около 7 до 10 дни. В някои случаи може да продължи няколко седмици. Обривът може да предизвика сърбеж и може да се влоши след излагане на топлина, слънчева светлина или стрес.

В много редки случаи парвовирус B19 може да накара тялото ви да спре да произвежда нови кръвни клетки. Това се нарича преходна апластична криза. Може би си по-вероятно да развиете този симптом, ако имате:

 • сърповидно-клетъчна анемия, наследствено заболяване, което причинява необичайно оформени червени кръвни клетки

 • други видове анемия
 • отслабена имунна система от състояния като рак и ХИВ или трансплантация на орган

Парвовироза и бременност

Бременните хора, заразени с инфекция с парвовирус B19, може да имат повишен риск от спонтанен аборт. Повечето бременни хора, заразени с вируса, обаче имат здрави бебета.

Рядко плодът на бременна жена с парвовирус В19 може да бъде изложен на по-висок риск от развитие на фетална анемия или хидропс феталис, необичайно натрупване на течност в тялото. Инфекция по време на първите 20 седмици на бременността повишава този риск.

Какво причинява парвовирус при хората?

Парвовирус B19 е инфекциозен вирус, който се разпространява от човек на човек. Разпространява се чрез назален секрет, слюнка или изплюване, когато човек киха или кашля.

Може също да се разпространява чрез:

 • засегната кръв или кръвни продукти от плазмата
 • трансплантация на костен мозък или орган
 • бременен човек към бебето си

Кой е изложен на риск от човешки парвовирус?

Всеки може да развие човешки парвовирус, но децата в училищна възраст са по-склонни да развият пета болест. относно 2% до 10% от децата под 5-годишна възраст в развитите страни се заразяват с парвовирус В19. Обикновено здравите деца изпитват малко симптоми, ако изобщо имат такива.

Може да сте склонни да изпитвате симптоми или усложнения на вируса, ако имате:

 • сърповидно-клетъчна анемия
 • други видове хронична анемия
 • отслабена имунна система

Проучванията показват, че хората със сърповидноклетъчна анемия са по-склонни да се разболеят сериозно, ако получат парвовирус B19. Сърповидноклетъчната анемия е по-често срещана сред:

 • Чернокожите
 • хора от близкоизточен, азиатски, индийски и средиземноморски произход
 • Испаноамериканци от Централна и Южна Америка

В Съединените щати инфекциите с парвовирус B19 са по-често в края на зимата, пролетта и началото на лятото. Малки огнища се появяват на всеки 3 до 4 години.

Според проучване от 2017 г. около 1% до 5% от бременните хора се заразяват с парвовирус В19. Но около 30% от тези, които го правят, ще го предадат на бебетата си.

Как лекарите диагностицират човешки парвовирус?

Обикновено лекарите диагностицират човешки парвовирус, като извършват физически преглед и питат за вашите симптоми.

Понякога те могат да назначат кръвен тест, ако сте изложени на висок риск от усложнения. Кръвният тест проверява за антитела, които тялото ви произвежда, за да се бори с инфекцията.

Тестът за полимеразна верижна реакция (PCR) може също да потвърди парвовирус B19.

Скрининг за бременност

Ако сте бременна и вашият лекар подозира, че имате парвовирус В19, може да се подложите на допълнителни изследвания.

Лекарят може да назначи антитела или PCR тест върху амниотична течност или кръв, взета от пъпната връв. Може също да се наложи да се подлагате на по-чести ултразвукови изследвания, за да наблюдавате плода.

Бременните хора, изложени на парвовирус B19, трябва незабавно да уведомят своя лекар.

Какво е лечението на човешки парвовирус?

За повечето хора човешкият парвовирус ще изчезне сам, без да е необходимо лечение. Въпреки това, лекарства като ацетаминофен (Tylenol) и ибупрофен (Advil) могат да помогнат за облекчаване на дискомфорта.

Също така е важно да си почивате много и да пиете достатъчно течности, ако имате вируса.

Хората или фетусите, които развиват тежка анемия, може да се нуждаят от кръвопреливане.

Пациентите с отслабена имунна система могат да получат специални антитела за лечение на инфекцията.

Какви са перспективите за хората с човешки парвовирус?

Някои хора, заразени с парвовирус B19, няма да развият симптоми. Други изпитват леки симптоми, които не пречат на ежедневния им живот за дълго.

Хората, които са бременни, имат компрометирана имунна система или имат форма на анемия, може да се наложи да вземат специални предпазни мерки, ако развият парвовирус.

Повечето хора изчистват инфекцията без проблем и не могат да я получат отново. Но хората с отслабена имунна система могат да развият хроничен или реактивиран парвовирус, ако не са в състояние да изчистят напълно вируса.

Изглед на плода

В редките случаи, когато плодът се зарази с инфекция с парвовирус B19 от раждащия родител, перспективата зависи от това кога е настъпила инфекцията.

Според 2019 изследванеинфекциите през първите 20 седмици са имали по-голям риск от загуба на плода.

Как мога да предотвратя инфекция от човешки парвовирус?

Няма ваксина или лечение за предотвратяване на парвовирус B19. Все пак можете да намалите риска от заразяване или предаване на вируса, ако:

 • Мийте ръцете си често със сапун и вода.

 • Покривайте устата си, когато кихате или кашляте.
 • Избягвайте да докосвате очите, носа или устата си.
 • Пазете от болни хора.
 • Стойте си вкъщи, когато сте болни.

Често задавани въпроси

Мога ли да получа парвовирус от моя домашен любимец?

Не, не можете да хванете парвовирус B19 от вашия домашен любимец и вашият домашен любимец не може да го получи от вас. Типът парвовирус, с който се заразяват домашните любимци, е различен.

Какъв е инкубационният период за парвовирус?

Парвовирус B19 отнема между 4 и 14 дни, за да предизвика симптоми.

Мога ли да разпространявам парвовирус, ако нямам никакви симптоми?

Да, можете да предадете вируса на други, ако нямате симптоми. Някои хора с парвовирус B19 не развиват никакви симптоми, но инфекцията все още е заразна.

Има ли ваксина срещу парвовирус?

Няма ваксина за предотвратяване на парвовирус B19. Изследователите разработиха a потенциална ваксина през 90-те години, но не завърши клиничните изпитвания.

Парвовирус B19 обикновено причинява безвредна инфекция. Но ако имате заболяване, което засяга имунната ви система, имате сърповидно-клетъчна анемия или сте бременна, трябва да посетите вашия лекар, ако смятате, че имате вируса.

Подобно на повечето заразни заболявания, най-добрият начин да спрете разпространението е да възприемете здравословни навици, като често миене на ръцете и физическо дистанциране.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss