Вашето ръководство за белия дроб на фермера и неговото лечение

Белият дроб на фермера е алергия към праха от плесенясали култури. Често се причинява от мухлясало сено, но всякакъв вид мухлясала култура може да причини това състояние.

Нелекуваният белодроб на фермер може да доведе до сериозни усложнения, включително увреждане на белите дробове и дори смърт. Тежестта на симптомите и усложненията зависи от вашата чувствителност към мухъл и от количеството мухъл в белите дробове.

Тази статия ще обсъди основите на белия дроб на фермера, включително симптоми, възможности за лечение и застрахователно покритие.

Какво причинява белия дроб на фермера?

Белият дроб на фермера се причинява от праха, който се намира върху плесенясали култури. Този прах съдържа спори на бактерии, които са устойчиви на топлина и причиняват дразнене.

Когато културите се прибират в дъждовно или влажно време, те могат да започнат да се компостират и да създават топлина, докато са на съхранение. Това може да доведе до бързо развитие на мухъл и големи количества прах от мухъл. След това работниците, които обработват тези развалени култури, вдишват натрупания прах.

Фермерският бял дроб не е инфекция. Бактериите причиняват алергична реакция, подобно на сезонните алергии или алергиите от околната среда. Това се случва, когато имунната система на тялото реагира на наличието на плесенен прах. Това създава възпаление и симптомите на белия дроб на фермера.

С течение на времето тази повтаряща се реакция на имунната система може да увреди белите дробове.

Кой е най-застрашен от белия дроб на фермера?

Възрастните, които боравят с мухлясало сено и други култури, са изложени на най-висок риск от белите дробове на фермера. Фермерите и селскостопанските работници, които работят със сено и слама на закрито, са изложени на по-висок риск от хората, които събират тези култури. Някои доклади показват, че засяга между 2-10% от селскостопанските работници.

Други хора с над средния риск от белите дробове на фермера включват:

 • машини за обработка на слама и зърно
 • птицевъди работници
 • зоологически и циркови работници, които се грижат за животни
 • работници в зоомагазини
 • служители в конюшни или хора, които посещават конюшни за развлечение

Чести симптоми на белия дроб на фермера

​​​​​​​Точните симптоми на белия дроб на фермера зависят от това дали страдате от лек, остър или хроничен случай. Хроничният белодроб на фермер е резултат от множество епизоди на остър белодроб на фермер.

Симптомите на лека белодробна болест на фермера включват подобни на настинка или алергии. Те могат лесно да бъдат игнорирани. Симптомите могат да се влошат при многократно излагане на мухъл по културите.

Симптомите на остър фермерски белодроб включват:

 • висока температура
 • втрисане
 • ускорен сърдечен ритъм
 • бързо дишане
 • затруднено дишане
 • суха кашлица

Симптомите на хроничен фермерски белодроб включват:

 • умора
 • неволна загуба на тегло
 • хронична кашлица
 • слабост
 • задух
 • трайно увреждане на белите дробове
Медицинска илюстрация от Джейсън Хофман

Методи за диагностика на белия дроб на фермер

Една от най-важните части от точната диагноза на белите дробове на фермера е обсъждането на вашите симптоми и всяко излагане на прах от реколтата с вашия лекар. Това може да им помогне да установят причината за вашите симптоми и да направят точна диагноза.

Може да Ви бъдат направени някои тестове, като кръвни изследвания, за да се изключи инфекция като причина за Вашите симптоми. Ако белият дроб на вашия фермер е хроничен, вашият лекар може да назначи образни тестове, като рентгенови лъчи или ЯМР, за да провери за признаци на белодробно увреждане.

Възможности за лечение на бял дроб на фермер

Белият дроб на фермера обикновено е заболяване за цял живот. Лечението може да ви помогне да получите облекчение на симптомите, но избягването на продължително излагане на мухлясал прах е ключово.

Въпреки това, ако излагането на алергена не е продължило много дълго и не е нанесено трайно увреждане на белите дробове, може да е възможно да излекувате алергията си. Това изисква работа с алерголог, както и избягване на всякакво излагане на прах, който е причинил вашата алергична реакция за дълго време.

Притежаването на бял дроб на фермер означава, че имате повишена чувствителност към мухлясал прах. Вашият лекар може да напише рецепти за антихистамини, бронходилататорни инхалатори и други лечения за облекчаване на симптомите.

Ако имате остра болест на белия дроб, може да се нуждаете от няколко седмици почивка и възстановяване, за да предотвратите увреждане на белите дробове.

Как мога да почистя белите си дробове по естествен начин?

Белите дробове са самопочистващи се органи. Те могат да се възстановят и излекуват, след като излагането на вредни химикали, дразнители или замърсители спре. В случая с белия дроб на фермера това означава, че е най-добре да избягвате праха от реколтата и да оставите белите дробове да се възстановят. Също така е добра идея да:

 • спрете да пушите, ако пушите

 • проверете качеството на въздуха във вашия район и се опитайте да ограничите времето на открито, когато качеството на въздуха е лошо
 • поддържайте дома си чист, като почиствате редовно с прахосмукачка
 • ядете диета, богата на антиоксиданти
 • останете физически активни
 • използвайте естествени и недразнещи почистващи продукти в дома си

Белите дробове възстановяват ли се сами?

Да, дробовете ви могат да се възстановят сами. Белите дробове могат да се самопочистват и да възстановяват щетите. Това е една от многото причини, поради които отказването от цигарите може да направи толкова голяма разлика в здравето ви.

Това е и причината избягването на продължително излагане на мухлясали култури да е важна част от лечението на белите дробове на фермера.

Покритие за лечение на белите дробове на фермер

Вашата точна цена ще зависи от това какво е предписал Вашият лекар. Въпреки това, лечения като антихистамини и инхалатори се покриват от почти всички застрахователни планове.

Много от тези лечения също имат налични генерични форми. Това може да намали вашето доплащане. Посъветвайте се с Вашия лекар относно генеричните възможности за лечение на белите дробове на вашия фермер, ако се притеснявате за разходите.

Каква е очакваната продължителност на живота на някой с бял дроб на фермер?

Няма определен курс или средна продължителност на живота за белия дроб на фермера, защото тежестта, чувствителността и лечението имат драстична разлика.

Фермерският бял дроб може да се третира като алергия. Това е хронично здравословно състояние, но избягването на праха от културите и лечението на симптомите може да ви помогне напълно да избегнете симптомите и усложненията.

Въпреки това, без лечение, тежката белодробна болест на фермера може да доведе до трайно увреждане на белите дробове и смърт.

Белият дроб на фермера е алергична реакция към мухлясал прах от култури. Най-често се причинява от мухлясало сено, но всяка мухлясала култура може да причини белия дроб на фермера.

Леките случаи на белодробен животновъд причиняват симптоми, подобни на настинка или сезонни алергии. По-тежките случаи могат да причинят трайно увреждане на белите дробове и дори смърт. Сериозността зависи от количеството вдишван прах и от индивидуалната чувствителност към плесенен прах.

Фермерският белодроб обикновено е алергия през целия живот, но лечението може да облекчи симптомите.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss