Аудиометрия

Какво е аудиометрия?

Загубата на слуха идва с възрастта, но може да засегне всеки. Според проучване на американския семеен лекар най -малко 25 процента от хората над 50 години изпитват загуба на слуха, а 50 процента от хората над 80 години я изпитват. Един от начините за тестване за загуба на слуха е чрез използване на аудиометрия.

Изпит по аудиометрия тества колко добре функционира слуха ви. Той тества както интензивността, така и тона на звуците, проблеми с баланса и други въпроси, свързани с функцията на вътрешното ухо. Лекарят, специализиран в диагностицирането и лечението на загуба на слуха, наречен аудиолог, провежда теста.

Мерната единица за интензивност на звука е децибел (dB). Здравото човешко ухо може да чува тихи звуци като шепот. Това са около 20 dB. Силен звук като реактивен двигател е между 140 и 180 dB.

Тонът на звука се измерва в цикли в секунда. Мерната единица за тон е херц (Hz). Ниските басови тонове измерват около 50 Hz. Хората могат да чуват тонове между 20-20 000 Hz. Човешката реч обикновено попада в диапазона 500-3000 Hz.

Защо се извършва аудиометрия

Извършва се аудиометричен тест, за да се определи колко добре чувате. Това може да се направи като част от рутинен скрининг или в отговор на забележима загуба на слуха.

Честите причини за загуба на слуха включват:

  • рожденни дефекти
  • хронични ушни инфекции
  • наследствени състояния, като отосклероза, която възниква, когато анормален растеж на костите не позволява на структурите в ухото да функционират правилно
  • нараняване на ухото
  • заболявания на вътрешното ухо, като болестта на Мениер или автоимунно заболяване, което засяга вътрешното ухо
  • редовно излагане на силни шумове
  • спукана тъпанче

Увреждането на ухото или излагането на силни звуци за дълъг период от време може да причини загуба на слуха. Звукът по -силен от 85 dB, такъв, какъвто чувате на рок концерт, може да причини загуба на слуха само след няколко часа. Добре е да използвате средства за защита на слуха, като например тапи за уши от пяна, ако редовно сте изложени на силна музика или индустриален шум.

Сензорно -невралната загуба на слуха възниква, когато космените клетки в кохлеята не работят правилно. Кохлеята е частта от ухото, която превежда звуковите вибрации в нервни импулси, които се изпращат до мозъка. Сензорно -невралната загуба на слуха може да възникне и поради увреждане на нерва, който пренася звукова информация до мозъка, или увреждане на част от мозъка, която обработва тази информация. Този тип загуба на слуха обикновено е постоянен. Тя може да бъде лека, умерена или тежка.

Рисковете от аудиометрията

Аудиометрията е неинвазивна и не носи риск.

Как да се подготвим за аудиометрия

Изпитът по аудиометрия не изисква специална подготовка. Всичко, което трябва да направите, е да се явите навреме и да следвате инструкциите на аудиолога.

Как се извършва аудиометрията

Има няколко теста, свързани с аудиометрията. Тестът с чист тон измерва най -тихия звук, който можете да чуете на различни височини. Това включва използване на аудиометър, който е машина, която възпроизвежда звуци чрез слушалки. Вашият аудиолог или асистент ще възпроизвежда различни звуци, като тонове и реч, на различни интервали в едно ухо наведнъж, за да определи вашия диапазон на слуха. Аудиологът ще ви даде инструкции за всеки звук. Най -вероятно те ще ви помолят да вдигнете ръка, когато се чуе звук.

Друг тест за слуха позволява на вашия аудиолог да оцени способността ви да различавате говора от фоновия шум. Ще ви бъде пусната звукова проба и ще бъдете помолени да повторите думите, които чувате. Разпознаването на думи може да бъде полезно при диагностициране на загуба на слуха.

Камертонът може да се използва, за да се определи колко добре чувате вибрациите през ушите си. Вашият аудиолог ще постави това метално устройство срещу костта зад ухото ви, мастоида или ще използва костен осцилатор, за да определи колко добре вибрациите преминават през костта до вътрешното ви ухо. Костен осцилатор е механично устройство, което предава вибрации, подобни на камертона.

Този тест не причинява болка или дискомфорт и отнема около час.

След аудиометрия

След теста вашият аудиолог ще прегледа резултатите ви с вас. В зависимост от това колко добре чувате силата на звука и тона, Вашият лекар ще Ви каже за всички превантивни мерки, които трябва да предприемете, като например носене на тапи за уши около силни шумове, или всякакви коригиращи мерки, които може да се наложи, например носене на слухов апарат.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss