6 естествени средства за лечение на запек

Чувствате се малко подкрепен?

Запекът може да бъде неудобен проблем. Но много хора го изпитват от време на време, особено по време на бременност или приемане на определени лекарства.

Има много потенциални причини за запек. Има и много възможности за лечение. Коригирането на навиците ви на живот или посягането към домашни средства може да е всичко, от което се нуждаете, за да лекувате случаен запек.

Отделете време, за да научите за някои от най-добрите природни средства за запек.

Поддържайте последователен график

Да останеш в леглото през целия ден може да изглежда като приятен начин да прекараш една мързелива неделя. Но пропускането на сутрешната почивка в банята може да доведе до проблеми.

Ако не ходите редовно до тоалетната, това може да доведе до втвърдяване на изпражненията и забавяне на движението на червата. Опитайте се да отидете до тоалетната преди лягане и първо сутрин. Не всеки трябва да ходи в тези моменти, но спазването на редовен график може да помогне. Може да успеете да предотвратите бъдещи пристъпи на запек, като ставате и се движите по едно и също време всеки ден.

Упражнявай се редовно

Може да не ви се иска да отидете на фитнес, когато сте подкрепени, но упражненията могат да осигурят облекчението, от което се нуждаете. Ходенето на разходка или бягане, например, може да помогне за стимулиране на мускулите в червата и дебелото черво. Всяко физическо движение помага на червата да преместват нещата.

За да предотвратите и облекчите запека, направете упражненията редовна част от рутината си. Стремете се към поне 150 минути умерена аеробна активност на седмица. Това се равнява на 30 минути аеробни упражнения на ден, пет дни в седмицата. Ако това ви се струва твърде много, поставете си по -малка цел, за да започнете. Опитайте се да правите малко физическа активност всеки ден, за да останете редовни.

Останете хидратирани

Пиенето на достатъчно течности също може да помогне за предотвратяване и лечение на запек. Може да помогне за придвижването на храната през храносмилателната ви система и да спре втвърдяването на изпражненията.

Като цяло трябва да се стремите да пиете около девет чаши течност на ден, ако сте жена и 13 чаши, ако сте мъж. Ако имате запек или приемате добавки с фибри, може да се наложи да пиете повече. Попитайте Вашия лекар за насоки.

Въпреки че водата е идеален избор, не пренебрегвайте ползите от другите напитки. Зеленият чай, черният чай, кафето и други напитки могат да се отчитат към дневния ви прием на течности.

Яжте достатъчно диетични фибри

Получаването на достатъчно фибри във вашата диета е от решаващо значение. Има два основни вида фибри: разтворимите фибри попиват вода, което помага да поддържате изпражненията ви меки; неразтворимите фибри добавят обем към изпражненията ви, което им помага да се движат по-бързо през храносмилателната ви система.

За да лекувате леки случаи на запек, опитайте да ядете лесно смилаеми храни с високо съдържание на фибри, като плодове, банани, сини сливи или авокадо. За да предотвратите бъдещи проблеми, включете в диетата си много храни, богати на фибри, включително зеленчуци, плодове и пълнозърнести храни. Може да се възползвате и от ежедневна добавка с фибри, като люспи от псилиум (Metamucil).

Помислете за прием на магнезиеви добавки

Получаването на достатъчно магнезий във вашата диета може също да помогне за облекчаване на запека. Оралните магнезиеви добавки функционират като осмотични лаксативи. Това означава, че те изтеглят вода в храносмилателната ви система, което помага за омекотяване на изпражненията.

Можете да закупите магнезиеви капсули в магазини за здравословни храни и аптеки. Можете също да получите магнезий от хранителни източници. Говорете с Вашия лекар, преди да говорите за магнезий, ако имате анамнеза за бъбречни проблеми. Удобно е, че повечето храни с високо съдържание на магнезий също са с високо съдържание на фибри. Например пълнозърнестите храни и тъмните листни зеленчуци са добри източници и на двете.

Посегнете към кокосово масло

Според д-р Ариел Милър Левитан, специалист по вътрешни болести от Илинойс, яденето на супена лъжица или две кокосово масло всеки ден може да помогне за смазване на червата. От своя страна това може да помогне за предотвратяване на запек. Попитайте Вашия лекар дали това лекарство може да работи за Вас.

Ако идеята да погълнете лъжица кокосово масло не ви харесва, има други начини да го добавите към диетата си. Например, можете да го смесите в сутрешното си кафе или да го смесите с оцет за обикновен салатен дресинг.

Говорете с Вашия лекар

Следващия път, когато се почувствате малко запек, опитайте тези домашни средства. Те може да са всичко, от което се нуждаете, за да раздвижите червата си отново.

Ако тези средства не работят или установите, че имате хроничен запек, говорете с Вашия лекар. Те биха могли да препоръчат промени в начина на живот, промени в лекарствата или други лечения. В някои случаи хроничният запек е причинен от друго основно здравословно състояние. Вашият лекар може да ви помогне да идентифицирате и лекувате причината

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss