Справяне с рецидив на тютюнопушене

Отказването от тютюнопушенето може да бъде едно от най -трудните предизвикателства в живота. Може да се нуждаете от няколко опита, за да постигнете най -накрая целта си. Най -честите причини за рецидив са стрес, наддаване на тегло и симптоми на отнемане на никотин и тютюн.

Добрата новина е, че има полезни начини за справяне с рецидив на тютюнопушене. „Приплъзване“ може да се случи в рамките на първата седмица, месеци или дори години, след като решите да се откажете от тютюнопушенето. Въпреки че тези неочаквани пориви може да са опасни, има начини да се справите с тях.

Подхлъзнах се, сега какво?

Повечето приплъзвания се случват през първата седмица от опита да се откажат от тютюнопушенето. Това, че си вземете една-две глътки цигара или се плъзгате в пълен рецидив, не означава, че не можете да започнете отново. Важното, което трябва да запомните, е, че все още контролирате и можете да продължите напред в усилията си да се откажете от пушенето.

Също така не забравяйте, че не сте сами. Почти всяка година 70 процента от всички възрастни пушачи съобщават, че искат да се откажат напълно от тютюнопушенето. Милиони хора се опитват да се откажат от пушенето поне веднъж през годината. Много хора опитват различни методи, които да им помогнат да се откажат, включително клинични интервенции, консултиране, продукти за заместване на никотин и алтернативни терапии.

Еднократно подхлъзване може да доведе до негативни чувства, депресия и самоосъждане. Това често може да доведе до чувство на безнадеждност и желание да се откажете от опитите да се откажете. Няколко приплъзвания могат да доведат до пълен рецидив, но никога не е късно да започнете отново. Когато срещнете лице в лице с желанието да пушите отново, избягвайте да мислите, че само една цигара няма да ви навреди. Вместо това се съсредоточете върху многото ползи за здравето, които може да се насладите от отказването от тютюнопушенето.

Тригери за релапс

Неочакваните желания да пушите могат да бъдат опасни и да причинят рецидив. Тригери, събития или обстоятелства могат да работят заедно, за да създадат рецидив на тютюнопушене. Важно е да се запознаете с тези тригери и да ги избягвате, ако изобщо е възможно.

Честите причини за рецидив могат да включват:

  • общуване с други пушачи, особено в среда за свободното време
  • консумация на алкохол
  • чувство на свръх самоувереност
  • изолация от приятели, членове на семейството и членове на група за подкрепа
  • недоспиване или почивка
  • чести срещи със стресови ситуации
  • да станеш жертва, с чувство на гняв и самосъжаление
  • адаптиране към негативно, песимистично отношение

Като елиминирате възможно най -много задействания, можете значително да увеличите шанса си да се откажете успешно от тютюнопушенето. Въпреки че може да е невъзможно да се премахнат всички задействания, да направите всичко възможно, за да ги предотвратите преди време, ще ви осигури по -голяма вероятност за успех.

Стресът е един от най -силните тригери за пушене, но и този, който може да бъде значително намален. Облекчаването на стреса може да подобри усилията ви за отказване както преди, така и по време на стресова ситуация. Да се ​​научиш да се справяш с помощта на изводи за стрес може да доведе до успех. Упражнението, разходката, топлата вана и медитацията са полезни начини за премахване на стресовите фактори в живота ви.

Обграждането с добра мрежа от поддръжници е полезно, когато се справяте с рецидив на тютюнопушене или приплъзване. Важно е да не се натоварвате върху себе си и неуспешните си опити, а да продължите напред и да не се отказвате.

Не се отказвайте

Независимо дали сте имали рецидив веднъж или сто, не бива да се отказвате от усилията си да се откажете от пушенето. Повечето хора се опитват няколко пъти, преди да успеят. Ако сте имали рецидив, третирайте този инцидент като нещо, от което да се поучите, и опит, който можете да използвате по -късно. Всеки опит да се откажете от тютюнопушенето ви води толкова по -близо до успеха.

Обграждането с поддръжници може да бъде обнадеждаващо по време на фазата на отказване. Бивши пушачи съобщават, че добрата мрежа за подкрепа, състояща се от семейство, приятели и колеги, е много полезна, когато се опитвате да се откажете. Ако нямате на разположение голяма мрежа от приятели или членове на семейството, Вашият лекар и други здравни специалисти могат да предложат подкрепа и насърчение.

Групите за поддръжка могат да ви насърчат в точното време и да ви помогнат да се върнете към правилното положение след приплъзване или рецидив. Помощните линии за тютюн могат да бъдат намерени чрез вашата здравноосигурителна компания, местни болници и клиники или работодатели. Много от тях имат телефонна линия или уебсайт, който предоставя полезна информация и помощ при спиране на тютюнопушенето.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss