Какво представлява тестът на Amsler Grid?

Решетъчен тест на Амслер за дегенерация на макулата и други заболявания на ретината

С напредването на възрастта може да откриете, че визията ви се променя. Докато някои промени може да не изискват нищо друго освен чифт аптечни очила за четене, други могат да показват нещо по-сериозно.

Състоянията, които могат да увредят зрението ви, ако останат незабелязани твърде дълго, включват:

 • свързана с възрастта дегенерация на макулата
 • централна серозна хориоретинопатия
 • предполагаем синдром на очна хистоплазмоза

Медицинските специалисти проверяват за дегенерация на макулата, тъй като тя е по-често срещана с възрастта. Макулната дегенерация засяга макулата, малка част от ретината в задната част на окото. Това е водещата причина за слепота при възрастни хора. Смята се, че около 11 милиона американци от всички възрасти го имат.

Редовните очни прегледи са от решаващо значение за ранното откриване на макулна дегенерация и други състояния, преди да доведат до загуба на зрението. Една проста опция за домашни условия е тест с решетка на Amsler. Прочетете, за да научите повече за теста и какви условия може да помогне за идентифициране.

Как да извършите теста на мрежата на Amsler

Решетката на Амслер е графика с квадратна форма с равномерни линии и точка в центъра. Решетката ще изглежда изкривена или неравномерна в централните зони, ако имате определени условия. Марк Амслер, професор по офталмология в Очната клиника към университета в Цюрих, разработи мрежата през 50-те години на миналия век.

Тест на мрежата на Амслер
Решетка на Амслер.

Направете теста, като погледнете таблицата и следвате тези инструкции от Американската академия по офталмология:

 1. Дръжте го на 12 до 15 инча от лицето си при добра светлина. Носете всякакви очила, които обикновено носите, за да четете.
 2. Покрийте едното око.
 3. Погледнете директно в централната точка с непокрито око и дръжте окото си фокусирано върху нея.
 4. Докато гледате директно в централната точка, забележете в страничното си зрение дали всички линии на мрежата изглеждат прави или ако някои линии или области изглеждат замъглени, вълнообразни, тъмни или липсват.
 5. Следвайте същите стъпки с другото око.
 6. Повтаряйте веднъж дневно, тъй като дегенерацията на макулата причинява малки промени с течение на времето.

Какво да направите, ако видите вълнообразни линии след теста с решетка на Амслер

Ако някоя част от решетката липсва или изглежда замъглена, вълнообразна, изкривена или по-тъмна от останалите, свържете се с офталмолог възможно най-скоро за преглед.

Условия, които може да открие решетъчен тест на Amsler

Решетъчният тест на Amsler няма да открие всеки проблем със зрението, който може да имате, но може да посочи някои сериозни, освен дегенерация на макулата, включително:

 • Централна серозна хориоретинопатия: Това е състояние, при което течността се натрупва под ретината и може да доведе до нейното отделяне, което води до загуба на зрение.
 • Развитие на хороидална неоваскуларна мембрана: Този дефект е свързан с много състояния, включително дегенерация на макулата, предполагаем синдром на очна хистоплазмоза и миопична дегенерация на макулата.
 • Набръчкване на макулата: Известен също като епиретинална мембрана, той може да причини изкривявания в централното ви зрително поле поради тънък слой белег, който се образува вътре в ретината.
 • Остра макулна невроретинопатия: Това е рядко състояние, което най-често засяга млади жени.
 • Кистоиден оток на макулата: Кистоидният оток на макулата се развива, когато кръвоносните съдове в ретината пропускат течност в макулата, причинявайки нейното подуване.
 • Неартериална предна исхемична оптична невропатия: Това състояние се случва, когато притокът на кръв към зрителния нерв е загубен.
 • Тумор на хипофизата: Туморът на хипофизата може да окаже твърде голям натиск върху оптичните ви нерви, причинявайки загуба на зрението. Това обикновено причинява загуба на периферно зрение
 • Съхранение на макулата: Това се случва, когато загубите зрението си навсякъде, освен в центъра. това е описание, а не диагноза или заболяване.

Рискови фактори за свързана с възрастта макулна дегенерация

А 2016 проучване от почти 4000 души установиха, че рискът от ранна макулна дегенерация е най-висок сред белите хора, най-нисък сред чернокожите и умерен сред тези от азиатски произход.

Въпреки това, всички хора в проучването са били диагностицирани с атеросклероза, рисков фактор за състоянието, и са необходими повече изследвания.

По-вероятно е да развиете дегенерация на макулата, ако:

 • дим
 • ядете диета с високо съдържание на наситени мазнини
 • имате хипертония
 • имате фамилна анамнеза за това състояние
 • са с наднормено тегло
 • са на възраст над 60 години

Важно е да се правят редовни очни прегледи

Ранното откриване е важно за предотвратяване и лечение на загуба на зрение. Можете да направите теста на Amsler grid у дома, но редовните прегледи могат да разкрият други потенциални проблеми със зрението и здравословни състояния. Ако някои състояния не бъдат идентифицирани навреме, те могат да доведат до състояния като катаракта, очни усложнения от диабет и глаукома.

За вкъщи

Можете да правите теста на Amsler grid у дома всеки ден, за да идентифицирате малки промени в зрението си, които показват проблем. Тестът не е заместител на редовните очни прегледи, които могат да разкрият различни състояния, преди да се влошат.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss