Дребноклетъчен рак на белия дроб: стадиране и прогноза

Дребноклетъчният рак на белия дроб е инвазивен рак, който обикновено засяга дългогодишни пушачи. Има два етапа: ограничен и разширен. Всеки етап има различен поглед.

Дребноклетъчният рак на белия дроб (SCLC) е рядък, агресивен рак на белия дроб, който отчита 10–15% от всички видове рак на белия дроб в Съединените щати. Обикновено засяга хора с дълга история на тютюнопушене, но всеки може да го развие.

След като някой получи диагноза SCLC, лекарите ще се опитат да видят дали и къде се е разпространил ракът. Това се нарича постановка. Лекарите използват стадия на рака, за да опишат колко рак има в тялото на човек и да решат как най-добре да го лекуват.

SCLC има два етапа: ограничен етап и екстензивен етап. Лекарите могат да използват физически прегледи, образни тестове, биопсии и други тестове, за да определят стадия на рака.

Какво е дребноклетъчен рак на белия дроб в ограничен стадий?

При SCLC в ограничен стадий ракът е само от едната страна на гръдния кош и обикновено е само в единия бял дроб. Може да е достигнало и до лимфните възли от тази страна.

SCLC в ограничен стадий обикновено се съдържа достатъчно, за да бъде лекуван с едно радиационно поле. само 1 на 3 души с SCLC получават диагноза, когато техният рак е в ограничен стадий. В този стадий лечението може да включва комбинация от операция, радиация и химиотерапия.

Какво е екстензивен стадий на SCLC?

Лекарите диагностицират SCLC в екстензивен стадий 2 от 3 хора, които имат този вид рак. На този етап ракът се е разпространил:

  • през целия един бял дроб
  • в другия бял дроб
  • към лимфните възли от другата страна на гръдния кош
  • към други части на тялото

Ракът може също да се счита за екстензивен стадий на SCLC, ако се е разпространил в течността около белите дробове.

Целта на лечението на SCLC в екстензивен стадий не е да излекува рака, а да го намали и да ви помогне да живеете по-дълго. Лечението на този етап на SCLC може да включва химиотерапия и евентуално имунотерапия като лечения от първа линия.

Какво представлява TNM стадийната система и използвана ли е някога за SCLC?

Американското онкологично дружество използва по-официална система за стадиране, за да опише прогресията на белодробния рак. Тя е известна като TNM стадийна система и включва следните три фактора:

  • Тумор (T): Какъв е размерът и степента на основния тумор? Прерасна ли в други области?
  • Възли (N): Дали туморът е нараснал в близките лимфни възли?
  • Метастази (М): Докъде се е разпространил ракът в други органи, като надбъбречните жлези, мозъка, черния дроб, костите или други бели дробове?

Ще се появят цифри или букви с T, N и M, за да дадат повече подробности за всеки фактор. В системата TNM най-ранният етап е етап 0, а най-напредналият е етап 4.

Тази система за стадиране се използва както за недребноклетъчен рак на белия дроб, така и за SCLC, но се счита за по-малко важна за SCLC. Спецификата на тази система може да бъде сложна, така че не забравяйте да попитате Вашия лекар за пълно обяснение.

Какви са перспективите за хората с SCLC?

Прогнозата за някой с SCLC зависи от стадия на рака, цялостното здраве на човека и цялостния отговор на рака към лечението. Като цяло, перспективите за хора с ограничен стадий на SCLC са по-добри, отколкото за тези с обширен стадий на SCLC.

The SEER база данни проследява 5-годишни относителни нива на преживяемост за различни видове рак. Тази система категоризира раковите заболявания в три групи:

  • Локализиран: Ракът не се е разпространил извън белия дроб. Това би било свързано с SCLC в ограничен стадий.
  • Регионален: Ракът се е разпространил извън белия дроб до близките лимфни възли или органи. Това би било свързано с екстензивен стадий на SCLC.
  • Дистанционно: Ракът се е разпространил в други области, като черен дроб, кости, мозък или друг бял дроб. Това би било свързано с по-напреднала фаза на екстензивен стадий на SCLC.

Ето ги 5-годишна относителна преживяемост за SCLC въз основа на SEER етап:

Етап SEER 5-годишна относителна преживяемост
локализиран (ограничен стадий на SCLC) 30%
регионален (обширен стадий на SCLC) 18%
отдалечен (напреднал екстензивен стадий на SCLC) 3%
всички етапи комбинирани 7%

Тези числа обаче не вземат предвид всичко.

Хората, които получават диагноза SCLC сега, може да имат по-добър резултат, тъй като лечението се е подобрило с времето. Цялостното ви здравословно състояние и вашият специфичен рак също ще влияят върху перспективите ви.

SCLC е агресивна форма на рак на белия дроб, която засяга главно хора с дълга история на тютюнопушене. Има два етапа: SCLC в ограничен стадий и SCLC в екстензивен стадий.

Повече хора получават диагноза в екстензивен стадий, тъй като този тип рак на белия дроб често няма ранни симптоми.

Хората, които получават диагноза SCLC в ограничен стадий, обикновено имат по-благоприятна перспектива от тези, които получават диагноза SCLC в екстензивен стадий. Отговорът на всеки човек към лечението обаче е различен и възможностите за лечение продължават да се подобряват с времето.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss