Аденомиоза

Какво е аденомиоза?

Аденомиозата е състояние, което включва посегателство или движение на ендометриалната тъкан, която покрива матката в мускулите на матката. Това прави стените на матката по-дебели. Това може да доведе до тежко или по-дълго от обичайното менструално кървене, както и болка по време на менструалния цикъл или полов акт.

Точната причина за това състояние е неизвестна. Въпреки това, това е свързано с повишени нива на естроген. Аденомиозата обикновено изчезва след менопаузата (12 месеца след последната менструация на жената). Това е, когато нивата на естроген намаляват.

Има няколко теории за това какво причинява аденомиоза. Те включват:

 • допълнителни тъкани в стената на матката, присъстващи преди раждането, които растат по време на зряла възраст
 • инвазивен растеж на анормални тъкани (наречен аденомиом) от ендометриални клетки, които се избутват в мускула на матката – това може да се дължи на разрез, направен в матката по време на операция (като по време на раждане с цезарово сечение) или по време на нормална матка функциониращ
 • стволови клетки в мускулната стена на матката
 • възпаление на матката, което се появява след раждането – това може да наруши обичайните граници на клетките, които покриват матката

Рискови фактори за аденомиоза

Точната причина за аденомиозата не е известна. Въпреки това, има фактори, които поставят жените в по-голям риск от заболяването. Те включват:

 • да сте на 40 или 50 години (преди менопаузата)
 • да има деца
 • след операция на матката, като цезарово сечение или операция за отстраняване на фиброиди

Симптоми на аденомиоза

Симптомите на това състояние могат да бъдат леки до тежки. Някои жени може изобщо да не изпитват такива. Най-честите симптоми включват:

 • продължителни менструални спазми
 • зацапване между периодите
 • тежко менструално кървене
 • по-дълги менструални цикли от нормалното
 • кръвни съсиреци по време на менструално кървене
 • болка по време на секс
 • чувствителност в коремната област

Диагностициране на аденомиоза

Пълната медицинска оценка може да помогне за определяне на най-добрия курс на лечение. Вашият лекар първо ще иска да извърши физически преглед, за да определи дали матката ви е подута. Много жени с аденомиоза ще имат матка, която е удвоена или тройна от нормалния размер.

Могат да се използват и други тестове. Ултразвукът може да помогне на Вашия лекар да диагностицира състоянието, като същевременно изключи възможността за тумори на матката. Ултразвукът използва звукови вълни за създаване на движещи се изображения на вътрешните ви органи – в този случай матката. За тази процедура ултразвуковият техник (сонограф) ще постави течен проводящ гел върху корема ви. След това те ще поставят малка ръчна сонда над района. Сондата ще произвежда движещи се изображения на екрана, за да помогне на сонографа да види вътре в матката.

Вашият лекар може да поръча ЯМР сканиране, за да получи изображения на матката с висока разделителна способност, ако не могат да направят диагноза с помощта на ултразвук. ЯМР използва магнит и радиовълни, за да създаде снимки на вашите вътрешни органи. Тази процедура включва лежане много неподвижно върху метална маса, която ще се плъзне в сканиращата машина. Ако сте насрочени за ЯМР, не забравяйте да кажете на Вашия лекар, ако има някакъв шанс да сте бременна. Също така не забравяйте да уведомите Вашия лекар и ЯМР технолога, ако имате метални части или електрически устройства вътре в тялото си, като пейсмейкър, пиърсинг или метален шрапнел от нараняване с пистолет.

Възможности за лечение на аденомиоза

Жените с леки форми на това състояние може да не се нуждаят от медицинско лечение. Вашият лекар може да препоръча възможности за лечение, ако симптомите Ви пречат на ежедневните Ви дейности.

Лечението, насочено към намаляване на симптомите на аденомиоза, включва следното:

Противовъзпалителни лекарства

Пример за това е ибупрофен. Тези лекарства могат да помогнат за намаляване на притока на кръв по време на менструацията, като същевременно облекчават тежките спазми. Клиниката Mayo препоръчва да започнете да приемате противовъзпалителни лекарства два до три дни преди началото на менструацията и да продължите да ги приемате по време на менструацията. Не трябва да използвате тези лекарства, ако сте бременна.

Хормонални лечения

Те включват перорални контрацептиви (хапчета за контрол на раждаемостта), контрацептиви, съдържащи само прогестин (орални, инжекционни или вътрематочни устройства) и GnRH-аналози като Lupron (леупролид). Хормоналните лечения могат да помогнат за контролиране на повишените нива на естроген, които могат да допринесат за вашите симптоми. Вътрематочни устройства, като Mirena, могат да издържат до пет години.

Ендометриална аблация

Това включва техники за отстраняване или унищожаване на ендометриума (лигавицата на маточната кухина). Това е амбулаторна процедура с кратко време за възстановяване. Въпреки това, тази процедура може да не работи за всеки, тъй като аденомиозата често нахлува в мускула по-дълбоко.

Емболизация на маточната артерия

Това е процедура, която не позволява на определени артерии да доставят кръв към засегнатата област. При прекъсване на кръвоснабдяването аденомиозата се свива. Емболизацията на маточната артерия обикновено се използва за лечение на друго състояние, наречено миома на матката. Процедурата се извършва в болница. Обикновено включва пренощуване след това. Тъй като е минимално инвазивен, той избягва образуването на белези в матката.

Фокусирана ултразвукова хирургия, ръководена от ЯМР (MRgFUS)

MRgFUS използва прецизно фокусирани вълни с висок интензитет за създаване на топлина и унищожаване на целевата тъкан. Топлината се следи с помощта на MRI изображения в реално време. Проучвания са показали, че тази процедура е успешна за облекчаване на симптомите. Необходими са обаче още изследвания.

Хистеректомия

Единственият начин да се излекува напълно това състояние е да се направи хистеректомия. Това включва пълно хирургично отстраняване на матката. Счита се за голяма хирургична интервенция и се използва само в тежки случаи и при жени, които не планират да имат повече деца. Вашите яйчници не засягат аденомиозата и може да останат в тялото ви.

Потенциални усложнения на аденомиозата

Аденомиозата не е непременно вредна. Въпреки това, симптомите могат да повлияят негативно на начина ви на живот. Някои хора имат прекомерно кървене и болка в таза, които могат да им попречат да се наслаждават на нормални дейности като сексуален контакт.

Жените с аденомиоза са изложени на повишен риск от анемия. Анемията е състояние, често причинено от дефицит на желязо. Без достатъчно желязо тялото не може да произвежда достатъчно червени кръвни клетки, за да пренася кислород до тъканите на тялото. Това може да причини умора, замаяност и настроение. Загубата на кръв, свързана с аденомиоза, може да намали нивата на желязо в организма и да доведе до анемия.

Състоянието също е свързано с тревожност, депресия и раздразнителност.

Дългосрочна перспектива

Аденомиозата не е животозастрашаваща. Предлагат се много лечения, които помагат за облекчаване на симптомите. Хистеректомията е единственото лечение, което може да ги премахне напълно. Въпреки това състоянието често преминава от само себе си след менопаузата.

Аденомиозата не е същото като ендометриозата. Това състояние възниква, когато ендометриалните тъкани се имплантират извън матката. Жените с аденомиоза също могат да имат или да развият ендометриоза.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss