Xyrem и цена: Какво трябва да знаете

Xyrem (натриев оксибат) е лекарство с рецепта, което се използва за лечение на нарколепсия. Цената на Xyrem може да зависи от фактори като Вашата дозировка, дали имате здравна застраховка и аптеката, която използвате.

Xyrem се използва при възрастни и някои деца с нарколепсия за лечение на:

 • прекомерна сънливост през деня
 • катаплексия

Активната съставка в Xyrem е натриев оксибат. (Активната съставка е това, което кара лекарството да действа.) Xyrem идва като течен разтвор, който поглъщате.

За повече подробности относно Xyrem вижте тази задълбочена статия.

Колко струва Xyrem?

Цената, която плащате за Xyrem, може да варира. Вашите разходи може да зависят от плана ви за лечение, застрахователното ви покритие (ако го имате) и аптеката, която използвате.

За да разберете колко ще платите за Xyrem, говорете с вашия лекар, фармацевт или доставчик на застраховка.

Забележка: Ако имате застраховка, може да се наложи да получите предварително разрешение, преди вашият доставчик на застраховка да покрие Xyrem. Това означава, че вашият застраховател и вашият лекар ще обсъдят Xyrem по отношение на вашето лечение. След това застрахователната компания ще определи дали лекарството е покрито. Ако Xyrem изисква предварително разрешение и не го получите, преди да започнете лечението, можете да заплатите пълната цена на лекарството.

Не забравяйте да попитате вашата застрахователна компания дали Xyrem изисква предварително разрешение.

Често задавани въпроси относно цената и Xyrem

По-долу са отговорите на някои често задавани въпроси относно Xyrem и цената.

Каква е цената на Xyrem в сравнение с други подобни лекарства, като Xywav?

Цената на Xyrem в сравнение с други лекарства, като Xywav, зависи от няколко фактора. Те включват:

 • дали имате застраховка или плащате от джоба си
 • ако отговаряте на условията за някакви спестовни програми
 • специализираната аптека, която използвате
 • вашия план за здравно осигуряване (ако имате такъв)

За да разберете дали има разлика в цената между Xyrem и Xywav, говорете с вашия лекар, фармацевт или доставчик на застраховка. Те могат да определят каква ще бъде вашата цена за всяко от тези лекарства.

Има ли налична програма за подпомагане на пациенти за Xyrem?

да Производителят на Xyrem (Jazz Pharmaceuticals) има програма, наречена Xyrem Patient Assistance Program. Ако не можете да си позволите разходите за Xyrem и отговаряте на определени изисквания за допустимост, програмата помага да заплатите лекарството.

Можете да научите повече за програмата на техния уебсайт или като се обадите на 1-866-997-3688.

Ако имате въпроси относно това дали отговаряте на условията за някакви спестовни програми, можете също да говорите с Вашия лекар.

Предлага ли се Xyrem като генерично лекарство?

Xyrem идва само като марково лекарство. В момента не се предлага в обща версия. Генеричното лекарство е точно копие на активното лекарство в марково лекарство. Генеричните лекарства обикновено струват по-малко от марковите лекарства.

Защо има такава разлика в цената между маркови лекарства и генерични лекарства?

Необходими са години на изследвания и тестове, за да се гарантира, че марковите лекарства са безопасни и ефективни. Това тестване може да направи лекарствата скъпи. Производителят на марково лекарство може да продава лекарството до 20 години. След това други производители на лекарства могат да създават генерични версии. Тази конкуренция на пазара може да доведе до по-ниски разходи за генерични лекарства. И тъй като генеричните лекарства имат същите активни съставки като марковите лекарства, не е необходимо те да бъдат изследвани отново. Това също може да доведе до по-ниски общи разходи.

Как мога да намаля дългосрочните си разходи за лекарства?

Ако приемате Xyrem дългосрочно, може да сте в състояние да намалите разходите си в определени ситуации. Xyrem се предлага само в сертифицирана специализирана аптека. Проверете при вашия доставчик на застраховка или в специализираната аптека дали можете да получите Xyrem по следните начини:

Потърсете 90-дневен запас от вашето лекарство. Може да успеете да получите 90-дневен запас от Xyrem, ако бъде одобрен от вашата застрахователна компания. Ако отговаряте на условията за получаване на 90-дневна доставка от това лекарство, говорете с Вашия лекар, сертифицирана специализирана аптека или доставчик на застраховка.

Използвайте сертифицирана специализирана аптека за поръчки по пощата, за да получите вашето лекарство. Използването на специализирана аптека за поръчки по пощата може да помогне за намаляване на разходите ви за Xyrem. Освен това можете да получите лекарствата си, без да напускате дома си. Някои планове на Medicare могат да помогнат за покриване на разходите за лекарства за поръчка по пощата. Може също така да можете да получите 90-дневна доставка на лекарството чрез поръчка по пощата чрез сертифицирана специализирана аптека. Ако нямате здравна застраховка, говорете с Вашия лекар или със сертифицираната специализирана аптека.

Мога ли да получа помощ за плащането на Xyrem?

Ако имате нужда от помощ за покриване на разходите за Xyrem или разбиране на вашата застраховка, вижте тези ресурси:

 • Програма JazzCares
 • NeedyMeds
 • Инструмент за медицинска помощ

На тези сайтове можете да намерите застрахователна информация, подробности за програмите за помощ при наркотици и връзки към спестовни карти и други услуги.

Производителят на Xyrem предлага няколко програми за спестяване. За да научите повече, обадете се на 1-866-997-3688.

Ако имате въпроси относно това как да платите за вашата рецепта, говорете с вашия лекар или фармацевт.

Какви трябва да бъдат следващите ми стъпки?

Ако все още имате въпроси относно цената на Xyrem, говорете с Вашия лекар или фармацевт. Те може да са в състояние да ви дадат по-добра представа за това какво ще платите за това лекарство. Но ако имате здравна застраховка, ще трябва да говорите с вашия доставчик на застраховка, за да научите действителната цена, която бихте платили за Xyrem.

Примери за въпроси, които може да искате да зададете на вашия лекар или доставчик на застраховка, включват:

 • Разходите за Xyrem покриват ли се от Medicare?
 • Моята цена на Xyrem зависи ли от моята доза?
 • Ще бъде ли цената ми на Xyrem по-ниска, ако използвам конкретна специализирана аптека?
 • Има ли други опции с по-ниска цена за лечение на моето състояние?

За да получите информация за различни състояния и съвети за подобряване на вашето здраве, абонирайте се за някой от бюлетините на Healthline. Може също да искате да проверите онлайн общностите в Bezzy. Това е място, където хора с определени условия могат да намерят подкрепа и да се свържат с други.

Опровержение: Healthline положи всички усилия, за да гарантира, че цялата информация е вярна, изчерпателна и актуална. Тази статия обаче не трябва да се използва като заместител на знанията и опита на лицензиран медицински специалист. Винаги трябва да се консултирате с Вашия лекар или друг медицински специалист, преди да вземете каквото и да е лекарство. Информацията за лекарствата, съдържаща се тук, подлежи на промяна и не е предназначена да обхваща всички възможни употреби, указания, предпазни мерки, предупреждения, лекарствени взаимодействия, алергични реакции или неблагоприятни ефекти. Липсата на предупреждения или друга информация за дадено лекарство не означава, че лекарството или комбинацията от лекарства е безопасно, ефективно или подходящо за всички пациенти или всички специфични употреби.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss