Jowls: Защо се случва и какво можете да направите

Какво представляват челюстите?

Терминът „челюсти“ често се използва за описание на увиснала кожа под брадичката или челюстта. Почти всеки развива челюсти с напредване на възрастта. Това се случва, защото кожата ви става по-тънка и по-малко еластична с течение на времето.

Челюстите може да са по-слабо изразени при хора, които имат по-дебела кожа, повече мазнини или повече колаген в областта под бузите и брадичката. Някои хора може никога да не развият челюсти поради техните гени, фактори на околната среда и избор на начин на живот.

Продължете да четете, за да научите повече за това защо се развиват челюстите, как можете да намалите шансовете си да ги развиете и какво можете да направите, за да сведете до минимум появата им.

Какво причинява челюстите?

Загуба на еластин и колаген

С течение на времето кожата на бузите ви и под челюстта губи голяма част от своя колаген и еластин. Колагенът е протеин, който изгражда съединителната тъкан в тялото ви. Еластинът е друг протеин от съединителната тъкан, който позволява на кожата ви да се върне в нормалната си форма дори след разтягане.

Тъй като тези протеини се губят, кожата на бузите около устата ви губи своята твърдост и стегнатост. След като това се случи, гравитацията го кара да увисне и да се спусне към областта от двете страни на устата и брадичката ви.

Генетика

Вашата генетика също може да определи дали имате или не челюстите и колко забележими стават те с течение на времето. Ако някой от родителите ви има челюсти, е по-вероятно да ги развиете. Ако естествено имате тънка кожа или ограничени количества колаген и еластин в кожата си, може да започнете да забелязвате челюстите в началото на живота. Възможно е да развиете челюсти още в тийнейджърските или двадесетте години.

Фактори на околната среда и начина на живот

Други причини за челюстите идват или от вашата среда, или са резултат от вашия избор на начин на живот. Те включват:

Изражения на лицето: Честото правене на определени изражения на лицето може да разтегне кожата на лицето или шията.

Отслабване: Когато наддавате на тегло, кожата ви се разтяга, за да покрие увеличената телесна маса. Ако отслабнете, опънатата кожа може да увисне.

Излагане на слънце: Прекомерното излагане на ултравиолетови (UV) лъчи на слънчева светлина може да увреди колагена в кожата ви. Това може да доведе до увисване на кожата ви по-рано.

пушене: Никотинът и други химикали в цигарите могат да увредят колагена и еластина. Пушенето също може да причини стесняване на кръвоносните ви съдове. Това ограничава циркулацията на кръвта ви и пречи на кожата ви да получава достатъчно хранителни вещества като витамин А, за да я поддържа здрава.

Използване на компютри или телефони: Използването на компютър или поглеждането надолу към смартфона за дълги периоди от време може да накара кожата около врата ви да загуби своята еластичност с течение на времето. Тези челюсти са наречени „технически врат“.

Какво мога да направя, за да намаля риска?

Може да развиете челюсти поради фактори извън вашия контрол. Но можете да направите много, за да предотвратите развитието на челюстите или преждевременното им увисване.

Ами ако вече имам челюсти?

Има няколко възможности за лечение на увисналите челюсти или за намаляване на увисналите или увиснали. Хирургическите процедури, като повдигане на врата, могат да стегнат кожата ви и да я направят да изглежда по-малко увиснала. Нехирургически процедури, като термаж, лазери и пилинг, могат да променят състава на колагена в кожата ви. Пълнителите могат да се използват за камуфлажиране на кухи зони около челюстите.

Можете също да използвате дрехи и грим, за да прикриете челюстите си, когато излизате. Ако се интересувате повече от домашни решения, вижте тези упражнения за дефинирана линия на челюстта.

Хирургически опции

Хирургическите процедури за намаляване на появата на челюстите обикновено се извършват в болница или в кабинета на специалист по козметична хирургия. Не забравяйте да се консултирате с хирурга, преди да насрочите срещата си, за да можете да ги опознаете и да сте сигурни, че са квалифицирани да направят процедурата.

Повдигане на шията или повдигане на лицето

Тази операция включва обща анестезия. Възстановяването отнема от няколко дни до няколко седмици.

Повдигането на шията, наричано още долна ритидектомия, се извършва чрез премахване на мазнини, стягане на мускулите и пренареждане на кожата около врата ви, за да оформите челюстта. Разрезът обикновено се поставя пред и зад ухото, като се простира в линията на косата ви.

В някои случаи може да искате да направите пълен лифтинг на лицето. Тази процедура премахва мазнините, стяга мускулите и пренарежда кожата и в долната част на лицето ви, така че шията и лицето ви да изглеждат еднакви.

Повдигането на врата обикновено струва около 4528 долара в зависимост от вашия доставчик на застраховка. Както при всяка хирургична процедура, рисковете могат да включват:

 • синини
 • увреждане на нерви или мускули
 • вътрешно кървене
 • усложнения от анестезия
 • подуване или неправилно заздравяване
 • сепсис

Липосукция

При липосукция вашият хирург използва микроканюла, за да премахне мазнините от областта на брадичката ви. Те също така променят формата на кожата и челюстта, за да предотвратят бъдещо увисване.

Вие сте поставени под обща анестезия за тази операция и вероятно ще прекарате няколко дни до няколко седмици, за да се възстановите от процедурата. Липосукцията обикновено струва около 3200 долара.

Рисковете могат да включват:

 • синини
 • увреждане на нерви или мускули
 • вътрешно кървене
 • усложнения от анестезия
 • подуване или неправилно заздравяване
 • сепсис

Нехирургични опции

Някои лечения не изискват никакви хирургични процедури и могат да се извършват в амбулаторно заведение. Тези процедури не изискват обща анестезия, така че обикновено имат по-малко рискове. Резултатите обаче може да не са толкова драстични.

Термаж стягане на челюстта

Тази процедура използва топлина и радиочестотна енергия от инструмент, наречен Thermatip, за да стяга кожата около врата и брадичката. Може да се направи няколко пъти, за да се гарантира, че колагенът в кожата ви остава стегнат. Времето за възстановяване е минимално и процедурата може да се направи за един ден.

Тази процедура може да струва между $2,000 и $3,000 в зависимост от вашия застраховател. Рисковете от усложнения, свързани с тази процедура, включително инфекции, са ниски, но могат да се увеличат с напредване на възрастта.

Дермални филъри

Дермалните филъри са направени от материал, наречен хиалуронова киселина. Този материал може да се инжектира във врата и брадичката ви, за да запълни челюстите и да ги направи да изглеждат по-малко увиснали. Някои пълнители могат да помогнат на тялото ви да произвежда повече колаген, за да поддържа кожата ви стегната.

Цената на дермалните филъри зависи от вашия застрахователен доставчик и количеството филъри, от което се нуждаете. Има малко рискове, свързани с филърите, освен инфекция.

Други начини за намаляване на външния им вид

Ако не се интересувате от хирургични или нехирургични процедури, но все пак искате да намалите външния вид на челюстите си, може да помислите да промените личния си стил, за да помогнете да ги прикриете. Гримът и облеклото могат да помогнат.

Грим

Използването на различни стилове на контуриране по брадичката и шията може да ви помогне да направите линиите на челюстта по-малко забележими. Можете да гледате уроци онлайн или да посетите гишето за гримове в Macy’s или Sephora, за да получите демонстрация лично. Представителите на магазина за красота също могат да ви помогнат да определите кои нюанси са подходящи за вашия тон на кожата.

Водолазки и шалове

Шаловете и водолазките не са само за топли – те също така осигуряват покритие. Въпреки че ризите или пуловери могат да скрият челюстите ви напълно, шаловете могат да бъдат трудни. Избягвайте прозрачните тъкани и изберете нещо по-структурирано, за да осигурите надеждно покритие.

Долния ред

Имате много възможности за предотвратяване, лечение и прикриване на челюстите, ако не сте доволни от тях. Не забравяйте да говорите с Вашия лекар за най-добрия вариант за Вас, особено ако сте на възраст над 60 години или имате някакви състояния, които биха могли да увеличат риска от усложнения след хирургична процедура.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss